Hej,
tak wiem.. kolejny ten sam temat.. kolejne te same pytanie, mniej lub bardziej podobne. Uważam jednak że każdy taki temat dostarcza nowych informacji także proszę się nie obrażać. Od tego jest to forum (mam nadzieję)
![Happy :happy:]()
Z góry sory za ścianę tekstu, ale dokładnie opisałem co mnie interesuje.
Zatem.. Sprawa wygląda prosto. Szukam kilkuletniej używki za kwotę podaną w temacie. Bez znaczenia, czy diesel, benzyna czy hybryda ale nie ukrywam że najmniej siedzi mi ten pierwszy typ.
Krótka historia jest taka, że pod koniec tego roku zacznę jeździć kilka razy w roku na zachód niemiec, więc dłuższa trasa. Chciałbym auto wygodne na długie godziny jazdy, aby po chwili nie być zmęczonym. Chcę być w stanie przejechać taką odległość w jeden dzień, bez bólu pleców czy uczucia jakbym przepracował 10h fizycznie... Poza tym głównie jazda miejska.
Z tego co zdążyłem sam przejrzeć (opinie i recenzje na yt) wybrałem kilka modeli:
1. Toyota Corolla
Plusy:
- w porównaniu do większości marek raczej gwarant bezawaryjności i spokoju
- na miasto idealna (bardzo małe spalanie, nie wiem jak w trasie)
- w miarę pojemna z odpowiednim wyposażeniem
- fizyczne przyciski do podstawowych funkcji samochodowych (ważne!)
Minusy:
- malutki bak paliwa
- niski profil (ludzie narzekają że przez dziury/policjanta trzeba jechać jak żółw)
- brak wygłuszenia co przy prędkościach 100 km/h+ jazda jest gehenną (to myślę, że można naprawić inwestując w wygłuszenie?)
2. Skoda Octavia IV
Bralem pod uwagę aż doczytałem że NIE MA fizycznych przycisków tylko tablet. Tragedia! Chyba że coś się zmieniło w rocznikach 23/24?
3. A4 Avant 35 TFSI S line (2021-2022, czasy covidowe... warto ryzykowac?)
Plusy:
- wykończenie/komfort (chociaż to może być mocno subiektywne)
- wyposażenie
- wizualnie chyba najładniejsze dla mnie
- fizyczne przyciski!
Minusy:
- wolniejsze niż.. toyota
- TSI (też mi ciężko ocienić jak dobry jest to silnik, kiedyś powiedziałbym że duży minus ale teraz nie wiem)
4. Skoda Superb 1.5 TSI
Ten sam silnik co Audi czy Skoda (chyba). Podobno lepsza niż skoda w ogólnym rozrachunku ale tez i droższy. Nie wiem za bardzo jak wypada na tle konkurencji. Słabo znam się na skodach i dużo o nim nie obejrzałem.
5. Kia Ceed 1.5 T-GDI
Warto? Nawet 2024 można wyciągnąć taniej niż wyżej wymienione Audi. Wiadomo, że pewnie wykończenie goersze, ale jak sprawuje się w trasie? Jak z wyciszeniem? Daje radę? Co to za silnik jest? Pancerniak czy znajomy mechaników?
6. Cupra Leon Sportstourer
Te auto ciężko ocenić. Niby bardzo ładne, ale też podobno bardzo twarde. Podobno też dużo plastiku w środku no i mulące multimedia.
Generalnie problemem jest rocznik który chce wybrać. Wszystkie modele były robione podczas covidu kiedy był problem z półprzewodnikami.. Najpewniejsza wydaje się chyba Toyota bo jest szansa wyciągnąć z rocznika 2023 z 196 konnym silnikiem, ale nie wiem. Pewnie musiałbym też doinwestować z 10 koła na wygłuszenie żeby dało się zrobić tym dłuższą trasę. Ciężka sprawa.