Kompakt 150KM+ za 30-40tyś - rozsądne koszty utrzymania

10 Wrz 2019, 18:55

Witam.
Jako posiadacz Fiata Bravo 1.4 t-jet 120KM z LPG szukam czegoś raczej w segmencie C co będzie dawało więcej frajdy z jazdy (90% miasto) a jednocześnie nie będzie problematyczne i bardzo kosztowne w ew naprawach. Moc minimum 150KM, możliwość zalożenia LPG będzie dużym atutem.
Właściwości jezdne nie są dla mnie pierwszorzędne, bravo jest jakie jest i w mieście nie narzekam, na trasie i tak jeżdżę max 140km/h, nie ścigam się, głównie zależy mi na większej mocy i bezproblemowej eksploatacji. Fajnie jakby auto było lepiej wyciszone niż bravo, które jest gorsze pod tym względem niż moje poprzednie stilo 1.2

I od jakiegoś czasu chodzi za mną Renault Megane III 2.0 Tce 180KM i praktycznie nie widzę dla niego rywala stąd właśnie ten temat, co jeszcze jest godnego uwagi?
Rafau95
Nowicjusz

10 Wrz 2019, 20:24

Tak zapytam tylko, skoro w trasie jeździsz tylko 140kmh i sie nie ścigasz to po co wieksza moc? zrob sobie program w bravo i odkladaj kase na lepsze auto, bo zmieniajac bravo za 20tys na auto za 30tys to przeskoku nie zrobisz, a i koszty eksploatacji pojda w gore
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

10 Wrz 2019, 20:37

Chce wieksza moc zeby miec większą przyjemność z jazdy, ulica to nie tor ale lubie po prostu czasami depnąć, wyprzedzic, ruszyć szybciej spod świateł, a bravo mnie znudziło, pozatym czuc bardzo na nim włączona klime i kazdego dodatkowego pasażera. Chce czegos innego ale stosunkowo rozsądnego zarazem i nie szukam auta na już tylko rozglądam sie na spokojnie za czymś i pierw znajde ogarniety egzemplarz bez napalania się a dopiero potem sprzedam bravo.
Rafau95
Nowicjusz

10 Wrz 2019, 20:38

Moze jakich hothatch w takim razie
Raziel11
Stały forumowicz

11 Wrz 2019, 11:36

Jeśli chcesz większą moc, nowsze auto, lepsze wyciszenie to niestety nie będzie to auto tańsze w użytkowaniu. Musisz z czegoś zrezygnować albo wziąć coś z segmentu D np. Mondeo 2.5T, Laguna 2.0T:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

11 Wrz 2019, 12:52

Nie szukam auta tańszego w eksploatacji noz bravo bo moc praktycznie zawsze ciągnie za sobą koszty, ale nie chcialbym trafic na model z jakims wadliwym np TSI i potem wydawac fortune na remonty.
Mondeo i Laguna troche chyba za duze dla mnie a w Lagunie chyba jest ten sam silnik 2.0T co w Megane?
Wypowie sie ktos na temat Megane 2.0 Tce? Najbardziej mi podchodzi, w tej cenie rocznik 2010-2014, czytalem sporo już o nim w internecie ale moze tu dowiem się czegoś jeszcze.
Rafau95
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Volkswagen Touareg - wyznacza drogę
    Nowy Touareg - model trzeciej generacji jest kolejnym ważnym elementem wielkiej ofensywy Volkswagena. Samochód zajmujący miejsce na samym szczycie oferty marki, swoją wyrazistą stylistyką, innowacyjnymi technologiami ...

11 Wrz 2019, 13:05

Rafau95 napisał(a): ale nie chcialbym trafic na model z jakims wadliwym np TSI i potem wydawac fortune na remonty

Magia internetu...
Raziel11
Stały forumowicz