Kontrolka oleju - zbyt niski poziom

02 Lip 2018, 12:49

Witam wczoraj jadąc w trasę zapaliła mi się kontrolka oleju (zbyt niski poziom) na najbliższej stacji został uzupełniony (faktycznie było go minimum) . Wyjeżdżając na ekspresówke przy wyższych obrotach, prędkości znów się zapala przy spokojnej jeździe nie ma żadnego komunikatu. Czy ktoś wie co może być powodem?? (Golf 4 1.6 16v)
Romper12
Nowicjusz

• 02 Lip 2018, 13:06

Romper12 napisał(a):(zbyt niski poziom)
    kontrolka oleju nie jest od jego niskiego poziomu a od niskiego ciśnienia w skrzyni korbowej. Ile dolałeś tego oleju? ile teraz masz na bagnecie? Wyskakująca kontrolka oleju to częsta przypadłość dla vw z tamtych lat ale warto sprawdzić ciśnienie oleju czy jest prawidłowe czy tylko czujnik świruje
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Lip 2018, 16:38

Dolałem 300ml i poziom jest teraz prawidłowy. Przejachalem 7000 km od wymiany. Mam nadzieję że czujnik,gorzej jakby panewka.
    Romper12
    Nowicjusz

03 Lip 2018, 12:06

Romper12 napisał(a):Mam nadzieję że czujnik,gorzej jakby panewka.
    Sprawdź ciśnienie tak jak wspomniał @Kao to będziesz wiedział. Panewkę raczej by było trochę słychać jak by cos było nie tak.

Jeździsz na oleju zalecanym do tego silnika?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

04 Lip 2018, 01:34

Jeździ na odpowiednim, właśnie problem nie mam czym, mechanik dopiero ma za parę dni czas, dziś niestety usłyszałem takie cyk cyk po odpaleniu(sekwencja gaz)
    Romper12
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jakie silniki wybierają Europejczycy?
      Analitycy sygnalizują, że październik 2017 r. był momentem przełomowym pod względem wybieranego przez kierowców rodzaju paliwa. W ciągu tego miesiąca zarejestrowano ponad 619 tys. pojazdów z silnikami benzynowymi, ...
      Motor Show 2012 / relacja
      Wydarzenie zrealizowano w nowej formule łącząc wystawę motoryzacyjną z bogatym programem wydarzeń towarzyszących. Poznańskie wydarzenie obfitowało w premierowe pokazy samochodów, a furorę robiły stoiska na których ...