Kto ma pierwszeństwo na tak specyficznym skrzyżowaniu?

16 Lut 2022, 14:24

Witam,
takie pytanie - miasto Poznań, od wielu lat najbardziej wytrawni kierowcy mają problem kto tutaj ma pierwszeństwo? Autobus czy ten bus dostawczy?
i dlaczego?
Niby autobus jest na głównej drodze i sobie jedzie, bus jakby włącza się do ruchu, no ale znaków, brak czyli co autobus powinien puścić busa?

Zdjęcie
Jaczek
Nowicjusz

16 Lut 2022, 17:58

Brak linii i znaków w tym przypadku oznacza, że autobus powinien moim zdaniem przepuścić busa bo ma go z prawej strony.

Możesz wrzucić link do tego skrzyżowania na google maps?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Lut 2022, 18:07

Czy bardziej bliżej kamery droga którą jedzie bus ciągnie się jeszcze dalej czy zaraz się kończy? Jeśli są strzałki to autobus ma pierwszeństwo
blackhawk888
Nowicjusz

17 Lut 2022, 00:32

No właśnie dla mnie to głupie tam gdzie ten autobus jedzie to może ktoś jechać na przestrzał na zielonym i osiągnąć powiedzmy 60-70 km/h no teraz wiem że to nie bardzo ale no jedzie sobie i nagle ma hamować bo z boku ktoś wyjeżdza? a on jedzie prosto sobie?
Dziwne....

Tak to wygląda:
[email widoczny po zalogowaniu][email widoczny po zalogowaniu] ... 6656?hl=pl

Widok z lotu ptaka: (jedziemy z dołu i skręcamy w prawo obok tego budynku w trakcie budowy) - bodajże otworzenie prawym przyciskiem w nowej zakładce da duży podgląd, duże zdjęcie.
Kto ma pierwszeństwo na tak specyficznym skrzyżowaniu?
Jaczek
Nowicjusz

17 Lut 2022, 11:48

Proste pytanie - wjeżdżasz z drogi podporządkowanej na główną, czy z głównej na podporządkowaną? Dodam, że nie ma "niby drogi głównej" i "niby drogi podporządkowanej". Jaki znak stoi przed skrzyżowaniem? Jak dobrze popatrzyłem, to przed skrzyżowaniem jest D7. Autobus też ma D7. Kto ma pierwszeństwo na skrzyżowaniu - ten co skręca na nim w prawo, czy ten co skręca w lewo, zakładając, że obaj są na drodze z pierwszeństwem? Czy jadąc prosto i mając pierwszeństwo, tracimy, je jak skręcamy w prawo? Gdyby nie było tego zjazdu w prawo, to kto miałby pierwszeństwo - bus czy autobus?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Lut 2022, 13:30

Jak by nie było tej wysepki to pewnie nikt by nie miał problemu z interpretacją pierwszeństwa :)
Rokiko
Forumowicz VIP

17 Lut 2022, 18:22

Moim zdaniem powinna być tam linia warunkowego zatrzymania(dla busa), albo przynajmniej linia przerywana wyznaczająca pas ruchu. Bo z układu drogi wyraźnie widać, że to bus musi wjechać na pas zajmowany przez autobus, a nie odwrotnie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

17 Lut 2022, 20:36

Powinna być tak jak jest na tym skrzyżowaniu przy drugiej wysepce. Widać to na mapach google. Tu chyba niedomalowali.
Rokiko
Forumowicz VIP

17 Lut 2022, 20:40

W gdańsku kojarze 2 takie skrzyżowania i na kazdym jest stop, dlatego że tu nie ma CONAJMNIEJ ustąp pierwszeństwa to mnie dziwi
blackhawk888
Nowicjusz

18 Lut 2022, 15:32

Rokiko napisał(a):Jak by nie było tej wysepki to pewnie nikt by nie miał problemu z interpretacją pierwszeństwa :)

Pewnie tak. Nawet nie wiedziałem, jakim utrudnieniem może być taka wysepka w interpretacji przepisów :) A tak naprawdę to ułatwia i usprawnia ruch.
yeti65 napisał(a):Moim zdaniem powinna być tam linia warunkowego zatrzymania(dla busa)

A dlaczego dla busa? Chyba dla autobusu... Przecież bus skręca w prawo i jedzie drogą z pierwszeństwem, a autobus skręca w lewo i też jedzie drogą z pierwszeństwem. Ta wysepka nie powoduje, że bus traci pierwszeństwo...Przynajmniej ja nie słyszałem o takim przepisie. Jak ktoś słyszał, to proszę konkretny artykuł.
Rokiko napisał(a):Powinna być tak jak jest na tym skrzyżowaniu przy drugiej wysepce. Widać to na mapach google. Tu chyba niedomalowali.

Dokładnie. Drogowcy musieli coś robić i nie namalowali linii. Zazwyczaj w takich sytuacjach, żeby wszystko było jasne dla kierowcy, to taki pas, którym jedzie bus, jest wydłużony na kilkadziesiąt metrów i oba pasy są rozdzielone najpierw linią ciągła, a potem robi się linia przerywana i albo pas ciągnie się dalej albo znika.. Wtedy mimo, że oba pojazdy jadą drogą z pierwszeństwem, to już nie ma ustępowania pierwszeństwa tylko jest zmiana pasa ruchu. Ale jak tych linii nie ma, to pierwszeństwo ma bus, ponieważ wjechał z drogi z pierwszeństwem i skręcał w prawo, a autobus skręcał w lewo. Ta wysepka to też jest jeszcze skrzyżowanie. Gdyby nie było wysepki, tylko były namalowanie białe linie, to wtedy by to coś zmieniło? Albo ta wysepka była o połowę mniejsza? Albo gdyby zamiast niej był asfalt i też bez żadnych linii? Czyli taka poszerzona jezdnia w tym miejscu?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000