Kto ma pierwszeństwo na takim skrzyżowaniu ?

17 Lip 2018, 13:22

Cześć, mam w mieście skrzyżowanie na którym jestem głupi jak wjeżdżam, chodzi pojazd wyjeżdżający z parkingu z pod znaku stop, skręcam w prawo ale na pas po lewej stronie czyli dla jadących prosto / lewo i jak mają się do mnie auta po mojej lewej stronie ? postarałem się to rozrysować jak najlepiej uwzględniając wszystkie znaki pionowe i poziome. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

Zdjęcie
dario1988
Obserwowany

17 Lip 2018, 14:13

Musisz przepuścić wszystkie pojazdy które jadą z lewej strony one są na głównej drodze z pierwszeństwem a ty wyjeżdżasz z parkingu i dodatkowo masz znak stop.

Skręcając w prawo niezależnie czy na drogę do skrętu w prawo czy na tą do jazdy dalszej na wprost i w prawo musisz upewnić się że masz wystarczająco miejsca żeby wyjechać z tego miejsca w którym stoisz.

Tak samo jest jak byś chciał skręcić w lewo musisz zachować ostrożność i wszystkich przepuścić bo włączasz się do ruchu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

17 Lip 2018, 14:28

no właśnie tylko że oni nie mają znaku droga z pierwszeństwem ale też nie mają znaku ustąp pierwszeństwa, dlatego przez chwilę zastanawiałem się czy nie zachodzi tu zasada prawej ręki, ale faktycznie przecież znak stop = ustąp pierwszeństwa.
dario1988
Obserwowany

17 Lip 2018, 17:54

dario1988 napisał(a): dlatego przez chwilę zastanawiałem się czy nie zachodzi tu zasada prawej ręki, ale faktycznie przecież znak stop = ustąp pierwszeństwa.

Chodzi o to, że wyjeżdżając z parkingu, nawet gdyby nie było znaku STOP, musisz ustąpić wszystkim, bo włączasz się do ruchu-wyjazd z parkingu to nie jest skrzyżowanie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Legendarna SKODA 966 Supersport
    Jedyny zachowany egzemplarz wyścigowej ŠKODY 966 Supersport odzyskał swój blask dzięki pieczołowitej pracy specjalistów marki. Jeden z najefektowniejszych okazów czechosłowackiej sceny wyścigowej ...