Które auto wybrać Honda a BMW

09 Paź 2022, 14:06

Cześć, zastanawiam się nad wyborem auta i mam trochę dylemat bo nie mogę znaleźć ogólnie opinii na ten temat bo albo jest skrajnie w jedną stronę lub skrajnie w drugą. Otóż zastanawiam się nad zakupem E46 2.0 143km z LPG lub Honda Civic VII 1.7CTDI otóż szukam czegoś ekonomicznego w eksploatacji bo wygody czy tam osiągów mi nie trzeba, miałem chwilę 1.6 benzynę w LPG i jednak jest zdecydowanie zbyt mało elastyczne i sprzedałem, chce poszukać coś co będzie lepiej się odpychało i stwierdziłem, że muszę znaleźć albo mocniejszą benzynę albo małego diesla. Robię średnio odcinki po 10/15km w jedną stronę codziennie. Miałem styczność z BMW i z Hondą, moim zdaniem to BMW wygodne, ale się często sypie i jakoś nie czuję się pewny jadąc tym autem w dłuższą trasę, na 4 sztuki 2 moje i 2 znajomych posypało się to samo czyli: Odma, Układ chłodzenia i pompa wspomagania. Chociaż dwie sztuki były zadbane i wychuchane a dwie no do tyrania codziennie do pracy. Co do Hondy to miałem osobiście 3 sztuki oraz znajomi mieli kilka sztuk, ale żadne Diesla 1.7 no i mogę powiedzieć, że nigdy się nie zatrzymała, jedynie zgniła po latach.

Teraz mam dylemat co wybrać i chciałbym was spytać o pomoc w tym temacie, wiem, że BMW będzie wygodniejsze, mocniejsze, mniej spali, ale znowu części droższe, częściej się psuje. Co do Hondy to wydaje mi się, że będzie mniej się psuło, ale droższa jazda nim wyjdzie i mniej wygodna, ale chciałbym poznać jeszcze jakieś argumenty za i przeciw.

Pozdrawiam
KaroPlus
Nowicjusz

09 Paź 2022, 14:43

KaroPlus napisał(a):Teraz mam dylemat co wybrać i chciałbym was spytać o pomoc w tym temacie, wiem, że BMW będzie wygodniejsze, mocniejsze, mniej spali, ale znowu części droższe, częściej się psuje

Ale chyba sam sobie odpowiedziałeś na dylematy. Wydaje mi się że da się jeszcze kupić coś innego niż dwa modele aut :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

09 Paź 2022, 20:52

Trochę dziwne porównanie aut. innych już nie ma, czy nie jeździłeś i dlatego taki wybór?
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

10 Paź 2022, 00:35

No wybrałem takie bo innymi nie jeździłem a z tymi mam doświadczenie jakieś i mam jakiś obraz na jazdę, awaryjność, koszty itd.
KaroPlus
Nowicjusz

10 Paź 2022, 08:49

Iloma sztukami jeździłeś, że znasz awaryjność? :lol:
galakty
Forumowicz VIP

14 Paź 2022, 19:06

Czterema Hondami oraz trzema E46 + mam dodatkowo kilku znajomych którzy jeżdżą BMW oraz kilku którzy jeżdżą Hondami.

Zastanawiam się teraz bo z diesla się wyleczyłem czy wybrać 2003 e46 2.0 benzynę 143km czy Hondę VII 1.6 w gazie. Oglądałem obie sztuki są w oryginalnym lakierze, zdrowe oraz silniki pracują elegancko. Tylko mam dylemat bo to i to w podobnej kasie, BMW lepiej jeździ i jest wygodniejsze, ale Honda mnie kusi tanią eksploatacją oraz bezawaryjnoscią. E46 w każdej, której miałem posypał się układ chłodzenia i trochę czuje się niepewnie jadąc w dłuższą trasę.
KaroPlus
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX z pióropuszem. Kolejny nietypowy projekt
    Brytyjski oddział Lexusa zorganizował nietypowy konkurs. W ramach akcji Lexus Design your own Tattooed Car każdy mógł zaprojektować własną grafikę, która miała szansę trafić na nadwozie crossovera UX. Wygrał ...

14 Paź 2022, 21:09

KaroPlus napisał(a):Zastanawiam się teraz bo z diesla się wyleczyłem czy wybrać 2003 e46 2.0 benzynę 143km czy Hondę VII 1.6 w gazie. Oglądałem obie sztuki są w oryginalnym lakierze, zdrowe oraz silniki pracują elegancko. Tylko mam dylemat bo to i to w podobnej kasie, BMW lepiej jeździ i jest wygodniejsze, ale Honda mnie kusi tanią eksploatacją oraz bezawaryjnoscią. E46 w każdej, której miałem posypał się układ chłodzenia i trochę czuje się niepewnie jadąc w dłuższą trasę.

Zadałeś kolejny raz pytanie na które sam sobie odpowiedziałeś. Dla mnie w kategorii aut które szukasz jest najważniejsza bezproblemowa jazda a nie strach przed podróżą.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

14 Paź 2022, 22:03

Jeśli akceptujesz osiągi, to Honda będzie bezpieczniejszą opcją.
galakty
Forumowicz VIP