09 Paź 2022, 14:06
Cześć, zastanawiam się nad wyborem auta i mam trochę dylemat bo nie mogę znaleźć ogólnie opinii na ten temat bo albo jest skrajnie w jedną stronę lub skrajnie w drugą. Otóż zastanawiam się nad zakupem E46 2.0 143km z LPG lub Honda Civic VII 1.7CTDI otóż szukam czegoś ekonomicznego w eksploatacji bo wygody czy tam osiągów mi nie trzeba, miałem chwilę 1.6 benzynę w LPG i jednak jest zdecydowanie zbyt mało elastyczne i sprzedałem, chce poszukać coś co będzie lepiej się odpychało i stwierdziłem, że muszę znaleźć albo mocniejszą benzynę albo małego diesla. Robię średnio odcinki po 10/15km w jedną stronę codziennie. Miałem styczność z BMW i z Hondą, moim zdaniem to BMW wygodne, ale się często sypie i jakoś nie czuję się pewny jadąc tym autem w dłuższą trasę, na 4 sztuki 2 moje i 2 znajomych posypało się to samo czyli: Odma, Układ chłodzenia i pompa wspomagania. Chociaż dwie sztuki były zadbane i wychuchane a dwie no do tyrania codziennie do pracy. Co do Hondy to miałem osobiście 3 sztuki oraz znajomi mieli kilka sztuk, ale żadne Diesla 1.7 no i mogę powiedzieć, że nigdy się nie zatrzymała, jedynie zgniła po latach.
Teraz mam dylemat co wybrać i chciałbym was spytać o pomoc w tym temacie, wiem, że BMW będzie wygodniejsze, mocniejsze, mniej spali, ale znowu części droższe, częściej się psuje. Co do Hondy to wydaje mi się, że będzie mniej się psuło, ale droższa jazda nim wyjdzie i mniej wygodna, ale chciałbym poznać jeszcze jakieś argumenty za i przeciw.
Pozdrawiam