Kupno Diesla - proszę o porade.

18 Mar 2008, 04:59

Drodzy Koledzy. Mam zamiar kupic samochod z silnikiem Diesla. Warunki jakie sobie postawilem, to: samochod nieduzy, moc powyzej 100KM, przebieg max. 20Tkm. Analizujac wszystkie marki, stwierdzilem, ze moj wybor ograniczyl sie do 3 aut ktore zasadniczo sa ekonomiczne i podobaja mi sie. Sa to: Mercedes Klasy A A180CDI (109KM), Honda Civic 2.2 CDTI (140 KM), VW Polo z silnikiem 1,9 Tdi (101KM).
Uprzejmie prosze o Wasza opinie i podpowiedz, ktory z tych samochodow jest Waszym zdaniem optymalny i najbardziej niezawodny.
Erixon69
Nowicjusz

18 Mar 2008, 09:36

Witam
Wszystkie wymienione przez Ciebie auta są fajne, ja osobiście wybrałbym Mercedesa, silnik CDI :) ale trzeba pamiętać, że to bardzo czuły silnik, trzeba lać dobre paliwo i robić przeglądy, to wtedy z autem nie ma większych problemów. Co do Hondy to ciężko mi cokolwiek powiedzieć, bardzo podoba mi się Civic w wersji Hatchback z tymi lampami łączonymi, nigdy nie jeździłem autem z tym silnikiem, ale słyszałem, że nie należą do awaryjnych:) A co do polo...mam w touranie silnik 1,9TDi to oprócz koło dwumasowego raczej nie było problemów. Koszt naprawy jakoś 3500zł chyba, ale to tylko ponoć w Touranach był ten defekt, auto z silnikiem TDi raczej nie zamula, turbina jednak zdecydowanie wpływa na moc i przyśpieszenie auta, w porównaniu do silników SDI. Podsumowując każde z wymienionych aut jest godne polecenia, ale w razie uszkodzenia mercedesa mogą być niestety wysokie koszty naprawy, chyba, że masz auto na gwarancji (np. nowe) to nie ma co się martwić. Pozdrawiam
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

18 Mar 2008, 15:52

W sumie to te porównanie nie ma raczej sensu ze względu na to, iż Honda ma 140 konną jednostkę napędową i jest o niebo szybsza od konkurentów. Silnik diesla Hondy odkąd wszedł do sprzedaży od razu stał się jednym z lepszych silników diesla. Poza tym Civic ma genialną ponadczasową stylistykę i przede wszystkim jest to Honda, czyli prawdopodobieństwo, że coś się popsuje jest bardzo małe. Osobiście nie polecam Mercedesa, jak dla mnie to niewygodnie się nim podróżuje, podatny jest też na boczny wiatr... Co do Polo to jest to schodzący model trochę przestarzały konstrukcyjnie. Polecam Hondę Civic 2.2 i-CTDi naprawdę świetne auto!
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

18 Mar 2008, 17:52

Zgadzam się z kolegą powyżej, że te auta trudno porównać w sensowny sposób. Jak w ogóle porównać Civica do Polo? Auto mniejsze, ze słabszym silnikiem w zupełnie innym stylu.

Mercedesy A-klasa w ogóle mi się nie podobają. Są jak Opel Agila. Jakieś takie małe vany. Dziwne auto.

Równie dziwny jest dla mnie Civic. Nie lubię takiej ekstrawagancji w samochodach. W środku wygląda jakby było projektowane przez szpanera, co chce dać jak najwięcej kolorowych światełek. Z zewnątrz auto ładne.

Ja jednak wolę bardziej tradycyjne wnętrza. Nie podoba mi się też środek Citroena C4, choć z zewnątrz to bardzo ładne autko.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Mar 2008, 18:25

weź polo 1.9 tdi sprawdzony silnik jest przecież montowany w passatach jettach seatach ibizach leonach skodach fabiach octaviach w skodzie superb itd.
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

19 Mar 2008, 11:07

Osobiście stylistyka hondy nie rzuca mnie na kolana ale za przemawia silnik który daje niezłe osiągi , ale jednak wybrałbym vw polo ze sprawdzonym silnikiem 1.9 Tdi , a mercedes a klasa w ogóle bym jej nie brał pod uwagę
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Droga hamowania vs droga zatrzymania
    Droga hamowania to odległość przebyta przez samochód od momentu uruchomienia hamulca do całkowitego zatrzymania auta. Natomiast aby poznać drogę zatrzymania, trzeba doliczyć odcinek, który przejedzie samochód ...

20 Mar 2008, 16:34

moja dziewczyna ma takiego Mercedesa.Pierwsze co się rzuca w oczy to dziwna pozycja za kierownicą(jakoś tak wysoko się siedzi).Silnik na wolnych obrotach jest dośc głośny ale potem lepiej jest.Jak na takiego wysokie autko bardzo pewnie się prowadzi,zestrojony jest dość twardo.Silnik spala na trasie ok.5-6 l.
A te Polo to rozumiem żart na 1 kwietnia?Samochód przynamniej o klasę gorszy od Mercedesa i Hondy.
michalmanu
Zaawansowany

Miejscowość: Silesia