Land Rover Freelander 1800cm3/2000r Brak świateł mijania.

25 Lut 2018, 11:58

Witam ! Od 3 lat jestem właścicielem mojego Roverka od samego początku mam z nim problemy, kupiłem go od nieuczciwego sprzedawcy komisu w Ożarowie . Kosztował mnie dużo wkładu finansowego, sprzęgło, reduktor,most i wiele innych usterek które zostały usunięte ! W dużej części to trafiłem na mechaników(oszustów) obecnie zgineły mi światła mijania , pozycja i długie są , bezpieczniki dobre, ala mechanik podłączył mi je na krótko pod pozycje co spaliło mi przełącznik( założyłem nowy) ale nadal nie ma świateł mijania! Dodatkowo od pewnego czasu coś mi rozładowuje akumulator ! Ze zdjętą klemą może stać nawet 3-4 tygodnie a z założoną postoii 2 dni i pada ! Mogę go oddać do elektryka ale najpierw chcę sam spróbować usunąć tą usterkę . Proszę o radę !
Krzysztof1975
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 07 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Land Rover Freelander
Silnik: 1.8 . 120 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

25 Lut 2018, 17:44

Miernik w rękę i trzeba szukać co gdzie kradnie prądzik..
gber44

26 Lut 2018, 14:11

Krzysztof1975 napisał(a):Dodatkowo od pewnego czasu coś mi rozładowuje akumulator ! Ze zdjętą klemą może stać nawet 3-4 tygodnie a z założoną postoii 2 dni i pada !
A nie ma to związku czasem z tym jak przestały ci świecić światła mijania?
Nie można robić na sztukę tak podłączać jak ci to zrobił "elektryk" ;/ przecież od razu wiadomo że przełącznik poleci a jak nie to może nawet dojść do spalenia auta jak zacznie się instalacja fajczyć.

Czy bezpieczniki były sprawdzane od świateł mijania? Prąd do nich dochodzi? Następnie powinno się sprawdzić czy prąd dochodzi do lampy. Bez miernika nic tu nie zdziałasz bo trzeba pomierzyć instalację. Jak nie będzie prądu przy bezpiecznikach to trzeba sprawdzić przy przełączniku czy tam dochodzi i wychodzi prąd na światła po przełączeniu.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

26 Lut 2018, 14:36

Prąd na przełączniku jest i na bezpiecznikach też! Nie wiem czy tam nie ma jakiegoś przekaźnika już zgłupiałem i szukam elektryka.
Krzysztof1975
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 07 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Land Rover Freelander
Silnik: 1.8 . 120 KM

27 Lut 2018, 12:25

Przekaźnik jest napewno. Jak się nie mylę, to od świateł są dwa bezpieczniki. Jeden od sterowania cewką przekaźnika, a drugi ( są dwa bezpieczniki od świateł mijania - po jednym na każdą żarówkę ) od styków roboczych.
Ale jeżeli prąd jest na obu bezpiecznikach, to trzeba zmierzyć czy jest na złączu reflektora.
Bo rozumiem, że żarówki są sprawdzone?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rajdowa Celica GT4 Carlosa Sainza na sprzedaż
    Wystarczy 199 000 euro i oryginalna Celica GT4 ST165 Carlosa Sainza może być twoja. Samochód, którym słynny Hiszpan zajął drugie miejsce w Rajdzie Grecji 1991, został wystawiony na sprzedaż przez belgijską firmę ...