Witam wszystkich Forumowiczów. Pewnie temat większości z Was wydaje się nieco pokraczny ale już przybliżam moją sprawę.
Ogólnie to na samochodach znam się raczej wedle "podwórkowych mądrości" dlatego proszę Was o radę. Chcę kupić auto dosyć oszczędne ale żeby chciał jechać zarazem. Nie będę nim jeździł dużo max myślę 8tys rocznie, ale jeśli już to na długie trasy ok. 500km na raz dlatego pomysł diesla. Pomysł LPG wziął się z oszczędności (trochę oszukanej, chyba że kupiłbym auto w gazie od razu), benzyny natomiast z tańszego utrzymania niż diesla.
Ogólnie to chyba bardziej odpowiada mi charakter jazdy dieslem i do tego na takie trasy chyba byłby bardziej odpowiedni, poza tym mało pali; minusem diesla wg mojej wiedzy jest drogie utrzymanie i problem z kupnem dobrego egzemplarza. LPG kusi jazdą za półdarmo, ale odstrasza kosztem instalacji i awariami na pewno częstszymi, a jeśli chciałbym kupić w gazie wsadzonym to z pewnością silnik nie będzie w dobrym stanie. Benzyna- nie są tak zakatowane jak ropniaki, mniejsze przebiegi, tańsze utrzymanie ale więcej pali niż diesel. A to rozpatrywane przeze mnie auta:
-Diesel: a4, passat, toledo, octavia (wszystkie 1,9 90-110KM, bo podobno mocniejsze są awaryjne); avensis 2.0 D4-D
-Benzyna: avensis 1.6; accord 1,6
-LPG: octavia 1,6 101/102KM
Jak widać temat trochę skomplikowany, ale mam nadzieję że podzielicie się swoim doświadczeniem z laikiem (co Wy byście wybrali, jakie konkretnie auto, plusy i minusy itd)
![Uśmiechnięty :)]()