LT 35 2,5 SDI

22 Lut 2011, 17:07

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem nowym Właścicielem samochodu LT 2, 5 SDI z roku 1996. Mój samochód nie rozwija prędkości większej niż 90km/h. I w dodatku jest bardzo wolny. Dobrze odpala, nie dymi. Ogólnie wszystko ok. Ale nie ma mocy. Cy mógłby mi ktoś podpowiedzieć co jest za przyczyna, może pompa wtryskowa?
Grzegorz
grzegorz1402
Nowicjusz

Miejscowość: Garwolin

22 Lut 2011, 18:36

Ja bym zaproponował obejrzeć filtra powietrza oraz wymienić filtra paliwa. Warto też sprawdzić olej w silniku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Lut 2011, 21:37

grzegorz1402 napisał(a):Mój samochód nie rozwija prędkości większej niż 90km/h.

Wiem coś na ten temat.

MotoAlbercik napisał(a):Ja bym zaproponował obejrzeć filtra powietrza oraz wymienić filtra paliwa. Warto też sprawdzić olej w silniku.

To podstawa i od tego bym zaczął bo to naprawde dużo daje - olej musi być o odpowiedniej lepkości bo inaczej będą szwankowały uszczelniacze zaworów (usłyszysz klekotanie i to dość głośne)
Byłem z moim takim autkiem u mechanika i robili co mogli aby była większa moc i jedynie na co jeszcze wpadli to wycięcie katalizatora (przepływka nie sprawdzona).
Sprawdź go jeszcze na komp. wtyczka jest pod pedałem sprzęgła ( taka okrągła) - możliwe, że padł przepływomierz - ja już nie miałem okazji tego sprawdzić dokładnie ale to może być główną przyczyną ( nowa taka około 700zł o ile się nie myle).
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Udany silnik 8AR-FTS turbo "200t" - Lexus
    Przez całe dekady Lexus konsekwentnie wyposażał swe samochody w benzynowe silniki wolnossące – od słynącej z wyjątkowej kultury pracy widlastej ósemki w pierwszym flagowym Lexusie LS 400, po pięciolitrowe V8 ...