Mazda 3 2005 prośba o ocenę auta lub kontrpropozycję

01 Gru 2014, 21:36

Drodzy Forumowicze,

Oglądałem dziś następującą Mazdę: [link do oferty na Olx wygasł]. Autko sprawia wrażenie zgodnego z opisem. Turbo nie daje żadnych złych oznak, dwumas także - z tego co wiem nie wymieniane od nowości. Ranty dwóch drzwi delikatnie podciekają rdzą, dwa ranty błotników też trochę i na jednym błotniku jest purchel tak 1,5 cm średnicy - jeszcze płaski. Progi na pierwszy rzut oka wydają się zdowe. Wydaje mi się że na słupkach przednich drzwi są purchle pod plastikiem - tak ze 4 sztuki łącznie.

Aha. Spalanie obecnego właściciela to 8.9 litra wg komputera - auto jeździ tylko po Krakowie od ponad roku.

Proszę o ocenę i czy warto?

Jeśli nie warto to szukam czegoś co będzie palić max 7,5 benzyny (75% trasa - nie jeżdżę agresywnie) lub max 6 ropy. Przewidywany przebieg roczny 25 tys km.

Myślałem jeszcze nad Honda Civic VII 1.6, Astra III 1.8 z gazem albo diesel 1.7/1.9 jak się znajdzie. Chcę wydać 17500 zł (+max 1,5 tys zł).

Pozdrawiam
ptasiorencjo
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 05 07 2009
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Aktualnie nie mam
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

02 Gru 2014, 11:17

Zobacz Honde City z 1.4. Ewentualnie Astra lub Mazda z LPG. Diesel jak juz to w tej cenie coś trwałego np. 1.9TDI 90 lub 110KM, 2.0 D4D 90 lub 116KM, 2.0 HDI 90 lub 110KM.
Co do Astry to 1.9 120KM. 1.7 są znacznie słabsze, a długie przebiegi robiły w wersjach 75KM.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Gru 2014, 17:05

Noisy a 2.0 HDI 136KM? bo dość często widuję oferty z tym silnikiem np: http://rabcar.pl/samochody/osobowe_6196-citroen-c4-20-hdi-136-km.html
ptasiorencjo
Nowicjusz

02 Gru 2014, 18:32

Silnik bardzo dobry. Trzeba tylko uważać na auta ściągane z zachodu.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Gru 2014, 19:02

Tylko czy będzie mi się opłacać jazda dieslem? Codziennie 2 razy po 40 km do pracy i z pracy zakopianką - z tym że tylko kawałek dwupasmówką. Różnice w spalaniu diesel (ok 5,5 liczę), a benzyna (ok 7,5 liczę) da mi rocznie oszczędności 2-2,5 tys zł. Za tyle nie zrobi się w większości nowoczesnych diesli dwumasy, wtrysków ani nawet turbiny jak się sypnie. Kolejnym tematem jest odpalanie zimą - szukam auta które nie będzie strajkować z odpalaniem. Autem zamierzam pojeździć z 4-5 lat czyli przy moich planowanych przebiegach 100-125 tys km.

Radzicie skreślić diesla i zamiast tego zainteresować się benzyną / benzyną+LPG? Czy jednak zostać przy dieslu?

Z benzyniaków wstępne rozpoznanie zrobiłem i fajne wydają się:
Honda Civic VII 1.6 - bez LPG
Mazda 6 2.0 LPG - strasznie ciężko znaleźć
BMW E46 FL 318 LPG - kumpel ma w automacie 99' i całkiem zacnie jeździ
Opel Astra H/Vectra C 1.8 LPG (starsza jednostka 122/125KM)
Nadmienię że gazować zamierzam sam - bo już jedno auto z gazem przez kogoś zakładanym miałem i nie planuję takiej miny drugi raz.

Proszę o pomoc bo powiem że zaczynam się już sam motać i nie wiem co zrobić
ptasiorencjo
Nowicjusz

02 Gru 2014, 19:24

Myślisz bardzo dobrze. Ja do diesla namawiać nie będę. W tym budzecie sensowna wydaje się Astra lub Vectra z 1.8 122/125KM do tego założyć nową instalację LPG w polecanym zakładzie na tym forum lpg-forum.pl.
Jeszcze bardzo ciekawym pomysłem jest Hyundai Sonata w benzynie. Warto poszukać. Założyć LPG. Dobry silnik to 2.4.
Tu masz kalkulator kalkulator-lpg przy Twoich dojazdach koszt instalacji zwróci się szybko.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Aston Martin Vanquish Vision
    Ten zupełnie nowy model Astona Martina będzie się wyróżniał centralnie umieszczonym silnikiem z tyłu Jest to całkowicie nowa konstrukcja która została zbudowana od podstaw i nie bazuje na żadnym z poprzednich ...

02 Gru 2014, 21:50

Podepnę się pod temat. Co sądzicie o [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] . Głównie chodzi mi o ogólną ocenę astry 3 z tym silnikiem :)
simonx10
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 17 10 2014
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Peugeot 307 (rodzinny)
Silnik: 1.6
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2003

02 Gru 2014, 22:07

Ja nie słyszałem o nim nic dobrego. Kumpel miał to zbył po roku bo go wkurzały dolewki oleju i to że silnik dość mocno mulasty. A cena moim zdaniem mocno zaniżona jak na takie wyposażenie.
ptasiorencjo
Nowicjusz

03 Gru 2014, 09:29

Nie warto lepszy 1.8. Unikać aut sprowadzanych z zachodu chyba, ze ma się zaufaną osobę.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Gru 2014, 11:42

Odświeżam temat jako iż dalej jeżdżę i szukam, w sumie bardziej w formie przestrogi dla podobnych mi, również szukających. Jako iż z tymi benzynami ciężko w Małopolsce oglądam też diesle i chcę przestrzec innych przed tymi dwoma egzemplarzami żeby nie mieli zbyt dużych oczekiwań:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
-kupiony w krajowym salonie (już nieistniejącym) jako sprowadzony roczny!, a nie polski salon
-czujnika deszczu nie znalazłem,
-wszystkie framugi drzwi podmalowane zaprawką lub rdzewiejące (miejscowo)
-zderzak z tyłu wymieniony, klapa od wewnątrz pogięta - najpewniej po uderzeniu z tyłu, podłoga w widocznym fragmencie wyglądała na fabryczną
-spasowanie błotników z przodu też takie sobie - ale śladów po dzwonie nie znalazłem
Temat odpuściłem bez odpalenia silnika - nie toleruję aż takiego mijania się z prawdą.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
-pod szybą z przodu (podobno wymienianą u nich w ramach AC) 20 centymetrowa dziura na szerokość!
-maska malowana bo podobno rdzewiała, pod maską brak wygłuszeń - benzyna wg pana ich nie miała
-komora silnika zaśniedziała i zardzewiała bo woda się do niej leje przez dziurę pod szybą, wygłuszenia od strony kabiny zgniłe i całe przemoknięte, plastiki pod maską niepomocowane i sobie latają, jak się je da tak są
-auto się otwiera z kluczyka serwisowego bo oryginalny pilot zniszczony, wg pana poprzednia właścicielka miała tipsy i podziurawiła nimi gumę na nim tak że nie działa
-we wnętrzu na podłodze czuć wilgoć - szyny od foteli delikatnie zaczynają rdzewieć, podłoga bagażnika moim zdaniem nosi delikatne ślady wody, zestaw do zmiany koła zaśniedziały
-auto odpaliło z zewnętrznego zasilania bo "zmieniany we wrześniu" akumulator odmówił posłuszeństwa, chodziło w miarę równo
-auto poza tym nie wyglądało aby miało jakieś przygody
Temat odpuściłem z racji powyższych.

Nie macie jakichś propozycji które wyglądają w miarę sensownie? Z racji zbyt dużo kosztujących pieniędzy i nerwów wycieczek zawężam krąg poszukiwań do 50 kilometrów od Myślenic (32-400 kod pocztowy). Co do auta jestem coraz bardziej elastyczny.
ptasiorencjo
Nowicjusz