Mercedes 190 2.0 z gazem - spalanie

21 Lip 2010, 12:52

Od niedwana jestem posiadaczkę mesia.

Jeźdźi idealnie na gazie, prawie jak diesel - spokojnie daje rade na wysokim biegu z niskimi obrotami - az dziw ;)

jeżdże na trasie ok. 40 km - raczej bez zatrzymania. Na piątce, ok. 90 km/h. Spalił mi przy tym ok. 12 litrów gazu.

Da się zejść niżej?
jak jeździć ekonomiczniej?
b.jajko
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków

21 Lip 2010, 19:19

Jajko,jaki to silnik,gaźnikowy czy na Jet-Tronicu?! Mnie najmniej na trasie, bez obciążenia spalił ok.9 l przy 90 km/h.Średnio jednak pali mi ok.12l przy 130 km/h.Ja mam automata gaźnikowego.Tobie na trasie powinien palić ok.9l.Masz skrzynię manuala 5 biegową,ja mam 4 biegowego automata.Pali ci za dużo,chyba że silnik ma swój przebieg.Sprawdź czy przy nagrzanym silniku pachnie gazem z rury,nie powinno nic :!: Jeśli instalacja jest dobrze wyregulowana a silnik w dobrej kondycji.Wymieniaj filtr gazu co 15 kkm max,zanieczyszczony filtr powoduje wzrost spalania LPG.Napisz ,który to rok Mercedesa!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

22 Lip 2010, 16:58

To jest rocznik 91. 5 biegowy.

Przebieg ma na pewno spory, ale licznik kilometrów "zatrzymał" się na 190 tys :) więc nigdy się tego nie dowiem. Za to gaz jest stosunkowo młody - bo zakładany w 2009 roku. Nic nie czuć gazu, w żadnej sytuacji. (a wiem co mówię, bo w Favoritce musiałam prawie maske gazową zakładac, żeby się nie udusić, bo tak gaz dawał czadu w kabinie ;) )

Nie mam pojęcia czy to gaźnikowiec - wiem tyle, że gaz jest na jednopunktowym wtrysku.
Filtr na pewno jest stary - własnie szukam czasu na wymiane. Zobaczymy, czy to cos znacząco pomoże.
b.jajko
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków

22 Lip 2010, 19:03

Tak,jest na wtrysku.Powinien mniej palić, ale jest jeden problem,niestety gaz u nas nie jest zbyt energetyczny.Gdy zatankowałem w Austrii to na zbiorniku pełnym(50 l) robiłem na trasie 500 km a na zatankowanym w Polsce tylko 370km(jadąc do 100km/h).Faktem jest,że był droższy jak u nas o ok.70 gr na litrze ale w sumie na jedno wychodziło.Ja bym tylko wymienił filterek i niczego nie ruszał, jeśli gazem nie waniajet! Te silniki robią ok.800 kkm do naprawy głównej.Wszystko jest OK,tylko LPG u nas jest ciulowe,gdziekolwiek by zatankował( poza ŁUKOIL-em).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jakie są korzyści z jazdy hybrydą?
    Coraz większa liczba kierowców przekonuje się o zaletach napędu hybrydowego. Korzyści finansowe wynikające z niewielkiego spalania to dopiero początek. Coraz większe zainteresowanie społeczeństwa jakością powietrza ...
    Bezpieczna podróż Twojego psa
    Przez wielu kierowców pies traktowany jest jako pełnoprawny członek rodziny i tak też traktuje go ŠKODA: czeski producent posiada kompleksową ofertę akcesoriów, dbających o bezpieczeństwo czworonożnych ...