Minivan, SUV od 2016 roku do 80 tys.

06 Maj 2023, 16:11

Witam.
Mój Scenic z 2003 roku ma przejechane 270 tys. na benzynie, silnik 1.6. Przyszedł więc czas na zakup samochodu.
Potrzebuję samochodu z bagażnikiem min. 450 litrów, z silnikiem benzynowym wolnossącym rocznik od 2016. Rozważam też założenie instalacji LPG.
Z racji bardzo dużych korków w mieście biorę pod uwagę skrzynię automatyczną, ale manualna też może być. Zależy mi, aby były to jednostki mało awaryjne, z dobrym dostępem części i nie sprawiające kłopotów w serwisowaniu. Mój Scenic przy 270 tys. z silnikiem nie miał nic robione. Gorzej z zawieszeniem.
Z funkcjonalności pasowały by mi Berlingo, Rifter lub Proace. Ale to wszystko Psa, a mój mechanik mówi, że obecnie francuskie mają kiepskie silniki benzynowe.
Rozważam zakup:
1) Toyota Verso 1.6 lub 1.8
2) Mitsubishi Outlander 2.0 lub 2.4
3) Kia Carens 1.6 lub 1.8
Z racji, że to samochód mało popularny w naszym kraju to nie wiem jak z częściami
4) Ford S-Max, C-Max, ale nie wiem jak z silnikami benzynowymi.
Bardzo proszę o pomoc w wyborze i opinie osób posiadających w/w samochody.
Krzychkrk
Obserwowany

08 Maj 2023, 10:28

Co do wymienionych przez Ciebie samochodów to Verso 1.8 i Outlander 2.0 do gazu się nadają. Choć ten pierwszy znacznie lepiej. Co do Carens to silnik 1.6 GDi z gazem raczej będzie trudniej i nie wiem czy warto tu się w niego pchać przy tej jednostce.

Co do samego Forda to zostały Ci silniki EcoBoost do których instalacja będzie dosyć droga i nie wiem czy jest sens się w to pchać ale jeżeli już to celowałbym w 2.0 EcoBoost.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Maj 2023, 09:21

Ja bym brał Toyota Verso :)
KacperT4
Początkujący

10 Maj 2023, 07:32

Polecam Mitsubishi Outlandera. Niezawodny silnik, super auto
janedoeee
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak samochody widzą nocą?
    Podróżując po zmroku, baczniej wytężamy wzrok. Szczególnie jazda poza miastem szybko staje się w takich warunkach męcząca. Stopniowo obniża się koncentracja kierowcy i pojawia się senność. Wspaniale, gdyby samochód ...