Niemożnośc wrzucenia wstecznego, 1, 2 i 5

28 Lis 2010, 15:52

Witam,

Mam problem z moim Ducato (2004 r). Wszystko ze skrzynia biegów było ok, żadnych zgrzytów czy problemów ze zmiana biegów, szło wszystko bardzo płynnie. Nawet dziś rano wszystko było ok, aż nagle przed światłami po zapaleniu zielonego nie moglem wrzucić jedynki. Dwójki także, musiałem ruszać z trojki. W ogóle gałka zmiany biegów nie chce drgnąć w lewą stronę, wobec czego także wrzucenie wstecznego jest niemożliwe. Luz stal się bardzo luźny, mogę gałka ruszać mocno w prawo, jednak piątka wejść także nie chce. Jest to dla mnie dziwne, bo jak już wcześniej wspomniałem, nie miałem ze skrzynia żadnych problemów. O ile to wina skrzyni, może coś jest nie tak z wybierakiem biegów czy z czymś tam... Spotkał się ktoś z takim czymś? Jutro jadę do mechanika z rana i może Wasze porady okazałaby się przydatne.

Pozdrawiam
bejronix
Nowicjusz

29 Lis 2010, 16:52

jak dla mnie do sprawdzenia lewarek z cięgnami czy nie ma luzów i wybierak przy skrzyni czy nie pękł mocujący trzpień.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Duże Toyoty w małej skali, ciekawe modele RC
    Jak zostać mistrzem Polski w rajdach terenowych? Najlepiej zacząć od Toyota Adventure Rally Mistrzostw Polski Modeli RC w Rajdach Terenowych. Okazuje się, że każdy może mieć dakarowego potwora w stylu Hiluxa, którym ...