Obszerny, rodzinny, tani w eksploatacji, miejski, wół roboczy do 15tys

25 Lut 2019, 12:22

Witam,

planuję zmienić auto z BMW E34 Touring 2.0 1996 na coś... tańszego, mniej palącego, nowszego, głównie do miasta. Dlaczego chcę zmienić? Ponieważ moje BMW pomimo 2.0 pali jak smok. Nawet 14 l/100 w mieście. W trasie udało i się zejść do 7l/100. Co doceniam w BMW? Wygląd i gabaryty wewnątrz. Dlatego szukam samochodu, który we wnętrzu będzie podobny.

Głównie jeżdżę po mieście. Natomiast lubimy z żoną i dzieckiem jeździć w dłuższe trasy. Myślę, że gdyby zużycie paliwa było niższe to jeździlibyśmy częściej. 2+1+bagaże, trasę 3500 km po górskiej Europie zrobiliśmy średnio 8,5l/100km. Chciałbym żeby było taniej. Jeżdżę bardzo eco. Nie jeżdżę szybko, zawsze zgodnie z przepisami.

Po 3 latach wiem mniej więcej czego chcę.
- samochód, którego nie zjada korozja
- samochód po 2005 roku, najlepiej po 2008
- musi być pakowny tzn.: bagaże w podróż, ewentualnie jakiś mebel itp.
- prosty w obsłudze
- musi mało palić -> jeśli ktoś poleci LPG to silnik musi to dobrze znosić. -?LPG chciałbym zakładać sam
- wiem, że samochody rosną więc wnętrze podobne do BMW E34 będzie mile widziane (dzisiaj to poziom Golfa VI)

Nie będę ukrywał, że zawsze podobały mi się kombiaki, ale nie będę się ograniczał. Mój budżet to max 15 tys zł.

Dziękuję.
skarpy24
Nowicjusz

25 Lut 2019, 13:42

Nie bardzo jest w czym wybierać z takimi wymaganiami i nie trzymaj sie tak bardzo rocznika bo nie rocznikiem a stanem bedziesz jeździł. No i szukaj z LPG
Do zaproponowania
Opel Vectra/ Signum 1.8
Mondeo MK3
Passat B5 FL
A6 C5
Avensis

Każdy ma swoje minusy i w każdym mozna sie do czegoś przyczepić.

Co do spalania to w żadnym nie spodziewalbym sie poniżej 10L w mieście
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Lut 2019, 14:07

Wymagania bardzo wysokie jak na kwote pieniedzy, ktora dysponujesz. Nie pierwszy temat zreszta z wymaganiami oderwanymi od rzeczywistosci. Nie wierze ze golf Vi jest w srodku podobny na wielkosc do e34 touring. Fakt nowsze samochody sa wieksze ale te auta dziela dwa segmenty i pol metra dlugosci.
duzy90
Aktywny

Prawo jazdy: 03 01 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi S4 B8
Silnik: 3.0TFSI 450km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

25 Lut 2019, 14:39

A jakie elementy nazywasz oderwanymi od rzeczywistości? Które wymagania są wysokie? Przecież nie napisałem nic o funkcjach czy wyposażeniu: grzane siedzenia, panorama, skóry itp....

Jeśli chodzi o przestrzeń, to wystarczy wsiąść do tych aut żeby to poczuć. Jeśli nie możesz wsiąść, to wystarczy że sprawdzisz dane techniczne wnętrza. BMW jest dłuższe. A zastanawiałeś się dlaczego? Tam jest R6 pakowany wzdłużnie, a wchodziły i większe. Poza tym to są lata 90te, gdzie nie przykładali uwagi do praktyki. Faktem jest to, że nie siedziałem w innych autach oprócz Mondeo MK3 i Golfie więc ciężko mi powiedzieć jak z przestrzenią wewnątrz.

#Kao
A czy te auta które podałeś nie borykają się z korozją? Które silniki dobrze chodzą z gazem?
skarpy24
Nowicjusz

25 Lut 2019, 15:04

Fakt, w e34 nie siedzialem, ale zrobilem za to wiele kilometrow w e39 i jest ono o wiele, naprawde o wiele wieksze od golfa. To poziom passata, a nie golfa, a moze i jest wieksze od passata. Nie wiem czy az tak ogromna roznica jest w wielkosci wnetrza pomiedzy e34, a e39.
To ze chcesz dostac duze auto, ktore malo pali, z moliwoscia instalacji lpg, bez problemow z korozja, do tego rocznik najlepiej 2008 i za 15tys. Za takie auto trzeba dac raczej 25tys, a nie 15 i w tym jestes oderwany od rzeczywistosci.
duzy90
Aktywny

25 Lut 2019, 15:43

Opel Signum tak jak poleca Kao
Alfa 159?
albo Passat B6 w kombi bardzo obszerny.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie zaplanować wyjazd na narty?
    Dzięki zniesieniu części obostrzeń można już wybrać się na narty. W jaki sposób bezpiecznie przewozić sprzęt, jak dostosować styl jazdy do zimowych warunków i co warto ze sobą spakować na podróż w góry. ...
    BMW ActiveE (od r. 2010) - samochód elektryczny
    Na początku 2010 r., zaledwie rok po debiucie MINI E, BMW Group poczyniła kolejny wielki krok w kierunku opracowania pojazdów produkcyjnych o zerowym poziomie emisji spalin w postaci światowej premiery BMW Concept ...

25 Lut 2019, 16:06

Nie napisałem duże auto, a obszerne. Obszerność związana z wnętrzem ew. z bagażnikiem. Ford C-max jest obszerny w środku i nie jest duży.

Twoim zdaniem moja wymagania wpływają na cenę... yyyhym:
Jak duże to musi być drogie, droższe niż 15 tys.
Jeśli auto ma dobre blachy (jak Peugeot 406) to musi być drogie, droższe niż 15 tys
Jeśli w samochodzie można zamontować LPG to musi być drogie, droższe niż 15 tys.
Jeśli chcę rocznika powyżej 2005 to auto musi być drogie, droższe niż 15 tys.

Nawet połączenie tego w jedną całość nie wskazuje na oderwanie od rzeczywistości. Nie czytaj między wierszami tylko czytaj to co napisałem.

Wracając do tematu... Polecacie Signum. A czy Signum to nie jest taka trochę skrócona wersja Vectry? Czy ze względu na mniejsze gabaryty może palić mniej? Dobrze znosi LPG?

Dziękuje.
skarpy24
Nowicjusz

25 Lut 2019, 18:18

skarpy24 napisał(a):Wracając do tematu... Polecacie Signum. A czy Signum to nie jest taka trochę skrócona wersja Vectry?
dokładnie.

Gabaryty nie wpływają znacząco na spalanie, bardziej koła, waga no i wiadomo sam silnik.

W każdym z tych aut mozna uswiadczyc korozji, najbardziej w mondeo.

Pionek jeżeli mialoby byc mało podatne na korozję to na pewno nie powinno pojawić sie tu 159
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

25 Lut 2019, 19:49

159 nie jest zbyt obszerne. Zamiennie można dać Fiata Cromę. Signum jest zbudowany na Vectrze Caravan.

I nie irytuj się tak, bo w pierwszym poście napisałeś
skarpy24 napisał(a):samochód po 2005 roku, najlepiej po 2008
czyli za tą sumę nastawiasz się raczej na 2008+, czyli w tym budżecie raczej kombi segmentu B, z biedą C. Albo rybki, albo akwarium :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Lut 2019, 10:16

Bo zalozone przez autora wymagania to spelniaja np mondeo mk4, citroen c5, laguna 3, a4 b7, volvo s60, wszystko dobre auta bez wiekszych problemow. Tylko jest jeden problem ze w cenie okolo 25tys :yes:
duzy90
Aktywny

27 Lut 2019, 11:32

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Może inaczej poprowadzę temat. Jeśli ktoś wie to niech się wypowie w podanych niżej propozycjach. Jeśli ktoś miał, użytkował, kojarzy, porównywał to będę wdzięczny.
- blachy
- przestrzeń bagażowa i wewnątrz
- który benzyniak
- spalanie
- czy jest sens rozglądać się za tymi furkami do 15 tys zł.

Peugeot 307/308 SW
Ford C-max
Ford Focus kombi
Peugeot 407 SW
Volkswagen Golf Variant
Opel Astra kombi
Renault Megane kombi
Skoda Octavia kombi

Dziękuję.
skarpy24
Nowicjusz

27 Lut 2019, 13:48

skarpy24 napisał(a):Peugeot 307/308 SW
taki średniak dla osób które za wiele nie wymagają, bagażnik dość spory przestrzeń w środku na poziomie alfy 159, dość słabo wyciszone ale tragedii nie ma, blachy ok
skarpy24 napisał(a):Ford C-max
Sporo miejsca w środku, bagażnik też spory, prowadzenie czuć trochę gorsze niż w typowych osobówkach, szybko zużywające się wnętrze.
skarpy24 napisał(a):Ford Focus kombi
miejsca za dużo nie ma ale bagażnik sporawy, prowadzenie fajne wyciszenie bez szały. Blachy jak to w Fordach, szały nie ma ale też bez tragedii. Odnotowuje się często oznaki korozji.
skarpy24 napisał(a):Peugeot 407 SW

Dobrze wykonany, dobrze wyciszony, bagażnik duży, fajne prowadzenie ale uwaga na drogie w naprawach zawieszenie, blachy na bardzo dobre więc rdzy bym nie szukał, zdarzają się wpadki elektroniki więc sprawdzaj czy wszystko działa ( to samo w 307)
skarpy24 napisał(a):Volkswagen Golf Variant
Opel Astra kombi
Skoda Octavia kombi

Te 3 można postawić na jednej pozycji jeżeli chodzi o całokształ chodz w astrze będzie miejsca najmniej, blachy spoko, takie poprostu poprawne auta.
skarpy24 napisał(a):Renault Megane kombi
Sporo miejsca, w bagażniku także, na przestronność nie można narzekać, wnętrze wykonane z dość dobrych materiałów ale nie poszło ze spasowaniem bo w silnikach dieslowych wszystko wibruje i grzechocze, prowadzenie spoko i przyjemnie się tym jezdzi, oczywiście jak to we francuzie elektonika płata figle, normalny problem tego auta to hamulec postojowy elektryczny, czasami nie chce odpuścić i poprostu nie ruszysz z miejsca. Wersje z szyberdachem należy trochę dopracować a konkretniej chodzi o odpływy wody bo się zatykają (4 szt) i woda leci do środka a dowiesz się o tym dopiero jak nazbiera się tyle że będzie chlapało pod nogą czyli ponad 10 litrów.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

27 Lut 2019, 15:21

Bardzo dziękuję za opinie. Chciałbym doprecyzować kilka spraw:

1. Szyberdach - jakie prace, jakie koszty dotyczące naprawy wadliwych szyberdachów?
2. Panorama - w wielu autach francuskich jest panorama. Czy są z nią jakieś większe lub mniejsze problemy?

Ja po przygodach z dotychczasowym autem szukam auta "poprawnego", zwykłego. Jedyne czego wymagam z funkcji w aucie to czujniki parkowania tył. Nie mam większych wymagań. Ma by przestronny, prosty, w miarę obszerny w środku i z blachami, których nie łapie korozja.
skarpy24
Nowicjusz

27 Lut 2019, 16:41

W renowkach dieslowych strasznie drży podsufitka na wolnych obrotach przy panoramie.
Co do Megane i jej odpływów, 2 tylne sa pod nadkolami wiec trzeba je zdemontować i wyciąć taka gumkę od tego węża na której to właśnie zbiera sie cały syf przód jest trochę bardziej skomplikowany bo trzeba zdemontować podszybie, odchylic podsufitkę, wyciągnąć cały wąż i go przedłużyć bo potrafi wyskoczyć i woda zamiast lac sie do podszybia to leci na nogi. Niby taki pierdół a raz zalejesz dywan i możesz sie pożegnać ze sprawną elektryka ktora i tak we francuzach jest lipna
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

28 Lut 2019, 10:09

Dziękuję za info.

Wczoraj zrobiłem sobie dokładną analizę gabarytów różnych modeli. Na podstawie autocentrum dane techniczne. Takie jak długość, szerokość, rozstaw osi, szerokość nad podłokietnikami, pojemność bagażnika przed i po złożeniu siedzeń.

Wyszło, że całkiem spoko wyborem będzie Peugeot 308 SW. Z przodu jest ładny. Tył jest pa sku dny! Ale nie o wygląd tu chodzi. Nawet mój kolega posiada ten samochód więc wsiądę i się wczuję.

Tak jak pisałem w pierwszym poście - ze względu na pracę jeżdżę głównie po mieście. Natomiast spalanie w obecnym aucie ogranicza nas co do jeżdżenia w trasy. Nie chcielibyśmy czuć ograniczenia i nie chcielibyśmy tego jakoś mega przeliczać. Trasa Gdańsk - Zakopane - Gdańsk spalanie średnie 8,5l/100km czyli 570 zł przy cenie paliwa 4,8 zł. Do tego autostrady i robi się pokaźna sumka. Dlatego myślałem o tym, aby jeździć na gazie.

Czy taki peżot dobrze zniesie gaz?
Nigdy nie miałem zagazowanych silników. Czy można w mieście jeździć na benzynie, a gdy będę jechał w trasy będę włączał gaz?

Dziękuję.
skarpy24
Nowicjusz