Wybór samochodu klasy średniej +/- 25 000 zł

13 Cze 2025, 22:50

Witam. Od kilku miesięcy rozglądam się za samochodem dla siebie w kwocie takiej jak w temacie. Obecnie jeżdżę Merivą A i chcę kupić coś bardziej komfortowego. Na co dzień robię trasy ok. 20 km, ale kilka razy w miesiącu zdarzają się dłuższe wyjazdy (ok. 100 km i więcej) na które ten Opel się nie nadaje. Mam kilka samochodów na oku, które mi się podobają tylko problem, który będzie najkorzystniejszym wyborem.
1. Citroen C5 - podoba mi się jego design i komfort, który oferuje nawet w najbiedniejszej wersji. Z racji tego, że mieszkam na prowincji wolałbym na zwykłym zawieszeniu, ponieważ do najbliższego mechanika, który zajmuje się hydro mam co najmniej 80 km, więc jeśli będzie się coś dziać z pneumatyką nikt na miejscu mi nie pomoże. Preferuje silniki diesla 1.6 lub 2.0 HDI
2. Peugeot 508 SW - tu podobnie jak z C5, dodatkowo bajery typu panorama. Jedyny minus taki, że droższe od Citroena i z tym budżetem mogę liczyć pewnie na egzemplarze tylko z początku produkcji (2011). Silniki takie jak w Citroenie.
3. Ford Mondeo Mk4 - znajomi mają i sobie chwalą, wygląda ładnie, części tańsze niż do francuzów.
4. Renault Latitude - auto unikatowe, trochę inne niż powyższe, ale oglądałem jeden taki egzemplarz i wywarł na mnie pozytywne wrażenie (mimo tego, że wymagał kilku napraw i nie był zadbany) natomiast obawiam się braku dostępności niektórych części z racji rzadkości modelu. Poza tym ciężko później sprzedać takie bo nikt nie chce kupić.

Co o tym sądzicie? Co odpuścić, a może na coś innego zwrócić uwagę?
simon625
Nowicjusz

14 Cze 2025, 08:45

simon625 napisał(a):wolałbym na zwykłym zawieszeniu,

Jeśli ktoś uważa hydro za wartość dodaną to kupuje C5, jeśli masz go kupować na klasycznym zawieszeniu to nie ma to żadnego sensu, ten samochód nie ma wtedy zalet.

508 i mondeo to optymalne wybory w tej kasie, popatrz też na avensisa, jeśli miałby być automat to laguna
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Cze 2025, 22:05

Wolałbym manuala. Jeśli miał bym brać coś z Renault to najprędzej to Latitude. Przez jakiś czas patrzyłem na Laguny, ale mechanik raczej mi odradzał. Jeśli wierzyć opiniom to w starciu Laguna III vs Latitude lepiej wypada ten drugi.
simon625
Nowicjusz

14 Cze 2025, 22:44

simon625 napisał(a): Jeśli wierzyć opiniom to w starciu Laguna III vs Latitude lepiej wypada ten drugi.

Czyim "opiniom" chcesz wierzyć jeśli latitude praktycznie nie ma na rynku? Ile razy je na ulicy widziałeś?
franccc
Stały forumowicz

14 Cze 2025, 23:07

W moim mieście (ok. 35 000 mieszkańców) są dwie takie sztuki, więc widziałem wiele razy, ale wcześniej jakoś nie zwracałem na nie szczególnie uwagi dopóki nie przyszło mi obejrzeć tego samochodu. Z częściami mechanicznymi nie ma problemu bo są z Laguny, ale gorzej z blacharskimi. I to jest moje jedyne "ale" co do tego samochodu. A opinii w internecie jest wiele (nawet jest forum odnośnie tego modelu). Czy są prawdziwe to trudno mi stwierdzić, ale tylko na nich pozostaje mi bazować.
simon625
Nowicjusz

14 Cze 2025, 23:11

simon625 napisał(a):Z częściami mechanicznymi nie ma problemu bo są z Laguny

Więc dlaczego latitude

simon625 napisał(a): Jeśli wierzyć opiniom to w starciu Laguna III vs Latitude lepiej wypada ten drugi.

Jeśli mechanika jest ta sama?
franccc
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ford GT
    Ford GT nie jest oczywiście modelem seryjnym, a egzemplarzem po skrajnych modyfikacjach dokonanych przez Performance Power Racing z Florydy. Specjaliści z tej firmy w konstrukcji pojazdu zastosowali materiał wykorzystywany ...

14 Cze 2025, 23:21

Myślę, że z samego faktu, że jest to niszowy samochód i się wyróżnia. Już pominę fakt bajerów typu podgrzewane fotele z masażem czy jonizatorów powietrza z zapachami bo bez tego można się obejść, ale przynajmniej dla mnie wygląda ładniej niż Laguna w sedanie.
simon625
Nowicjusz

15 Cze 2025, 10:09

simon625 napisał(a):ale przynajmniej dla mnie wygląda ładniej niż Laguna w sedanie.

Przy Twoim budżecie lepiej pilnuj tego żeby nie wtopić połowę wartości w obsługę.

Do tego auta z Francji to stąpanie po bardzo cienkim lodzie. Możesz mieć coś co niby technicznie jest to samo a potem okazuje się że nie to samo i tu nie mam na myśli blach tak jak do latitude co w sumie nie ma zbyt dużego znaczenia.

Prosty przykład :

Wpisz na google hasła "bsm 508 OEM 9811985380" , sprawdź ile kosztuje "silniczki wycieraczek przód" albo zobacz ile kosztują wtryskiwacze w 2,0 HDi ... Tu masz suche kwoty które dają Ci już 30% wartości auta a jak odliczysz robociznę to masz 40% wartości. Do tego masa upierdliwości bo np.przy walniętym bsm może Ci się grzać silnik bo wentylatorem nie działa albo wycieraczki zgłupieją albo klima oszaleje albo ...śledztwa są fajne bo po drodze są jeszcze zgniłe wiązki i awarie każdego z tych podzespołów oddzielnie. I widzisz jeszcze nic nie zrobisz w swoim aucie a masz połowę jego wartości.

Do tego nie pisz że Ci się może akurat uda bo masz na to średnie szanse.

Co do for dedykowanych też bym uważał bo na nich panują różne klimaty.

Jak koniecznie auto z Fr to przytrzymaj się laguny 3 najlepiej 2,0t
Ford mondeo też wydaje się w miarę chociaż ma trochę bolączek.
Wspomniany był Avensis ty t25 będzie fl jak trafi się bez rdzy to przejeździ Twoje typy 5razy i za połowę kosztów.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

15 Cze 2025, 15:24

To jest budżet na zakup samochodu, na koszty eksploatacyjne mam inną kasę. Temat awaryjności elektroniki we francuskich samochodach jest mi znany i jestem na różne scenariusze przygotowany, ale bardziej jest to kwestia danego egzemplarza. Jeden od zawsze kupuje francuskie auta i jest zachwycony, a drugi je przeklina. Trochę też zależy od szczęścia natomiast jeśli jadę oglądać jakieś auto zawsze biorę mechanika ze sobą, który ma większą wiedzę ode mnie i sprzęt. Jeśli chodzi o Latitude to ono ogólnie uchodzi za mało awaryjne z tego względu, że produkowano je w Korei Południowej na bazie Samsunga SM5, a nie we Francji.
simon625
Nowicjusz

15 Cze 2025, 15:35

No, w sumie to dobre podejście. Bierz co Ci się podoba bo jeżeli ogranicznikiem nie są pieniądze to właściwe przeciwwskazań brak :ok:
szybki
Moderator - Tuning

15 Cze 2025, 15:49

Ograniczenie jest takie, że mam budżet na zakup samochodu te 25-26 tysięcy. Na naprawach na pewno oszczędzał nie będę.
simon625
Nowicjusz

15 Cze 2025, 16:37

simon625 napisał(a):Ograniczenie jest takie, że mam budżet na zakup samochodu te 25-26 tysięcy

No bez przesady za te kwoty jakiegoś C5 na hydro/508 znajdziesz.
szybki
Moderator - Tuning

19 Cze 2025, 18:08

Może tak, ale patrząc na to ile oglądanych przeze mnie Francuzów okazało się powypadkowymi to uważam, że szanse są średnie. Swoją drogą ostatnio ktoś wystawił Latitude z polskiego salonu kilkadziesiąt kilometrów ode mnie. Wszystko super i ładnie, ale autoDNA pokazuje, że była odnotowana szkoda na 7000 zł (elementy karoserii zewnętrznej). Może byłby tu ktoś na forum kto mógłby ocenić ogłoszenie, może coś by mu się w oko rzuciło? Jeśli tak to podeślę link
simon625
Nowicjusz

19 Cze 2025, 19:59

simon625 napisał(a):Swoją drogą ostatnio ktoś wystawił Latitude z polskiego salonu kilkadziesiąt kilometrów ode mnie. Wszystko super i ładnie, ale autoDNA pokazuje, że była odnotowana szkoda na 7000 zł (elementy karoserii zewnętrznej)
7k to jakaś parkingówka typu zderzak, błotnik, czy malowanie jakiegoś elementu.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Cze 2025, 20:03

simon625 napisał(a):Może tak, ale patrząc na to ile oglądanych przeze mnie Francuzów okazało się powypadkowymi to uważam, że szanse są średnie. Swoją drogą ostatnio ktoś wystawił Latitude z polskiego salonu kilkadziesiąt kilometrów ode mnie. Wszystko super i ładnie, ale autoDNA pokazuje, że była odnotowana szkoda na 7000 zł (elementy karoserii zewnętrznej). Może byłby tu ktoś na forum kto mógłby ocenić ogłoszenie, może coś by mu się w oko rzuciło? Jeśli tak to podeślę link

Eeetam widzę że chyba jednak jest Ci temat obcy :mrgreen:

Do tego czy było 7k.pln.czy całka to i tak jest do sprawdzenia bo 7k mogło być rysą a całka zwykłą wgniotą.

Poniżej wklejam fotę szkody za 27k.pln.
szybki
Moderator - Tuning