Wybór samochodu klasy średniej +/- 25 000 zł

Wczoraj, 22:50

Witam. Od kilku miesięcy rozglądam się za samochodem dla siebie w kwocie takiej jak w temacie. Obecnie jeżdżę Merivą A i chcę kupić coś bardziej komfortowego. Na co dzień robię trasy ok. 20 km, ale kilka razy w miesiącu zdarzają się dłuższe wyjazdy (ok. 100 km i więcej) na które ten Opel się nie nadaje. Mam kilka samochodów na oku, które mi się podobają tylko problem, który będzie najkorzystniejszym wyborem.
1. Citroen C5 - podoba mi się jego design i komfort, który oferuje nawet w najbiedniejszej wersji. Z racji tego, że mieszkam na prowincji wolałbym na zwykłym zawieszeniu, ponieważ do najbliższego mechanika, który zajmuje się hydro mam co najmniej 80 km, więc jeśli będzie się coś dziać z pneumatyką nikt na miejscu mi nie pomoże. Preferuje silniki diesla 1.6 lub 2.0 HDI
2. Peugeot 508 SW - tu podobnie jak z C5, dodatkowo bajery typu panorama. Jedyny minus taki, że droższe od Citroena i z tym budżetem mogę liczyć pewnie na egzemplarze tylko z początku produkcji (2011). Silniki takie jak w Citroenie.
3. Ford Mondeo Mk4 - znajomi mają i sobie chwalą, wygląda ładnie, części tańsze niż do francuzów.
4. Renault Latitude - auto unikatowe, trochę inne niż powyższe, ale oglądałem jeden taki egzemplarz i wywarł na mnie pozytywne wrażenie (mimo tego, że wymagał kilku napraw i nie był zadbany) natomiast obawiam się braku dostępności niektórych części z racji rzadkości modelu. Poza tym ciężko później sprzedać takie bo nikt nie chce kupić.

Co o tym sądzicie? Co odpuścić, a może na coś innego zwrócić uwagę?
simon625
Nowicjusz

Dzisiaj, 08:45

simon625 napisał(a):wolałbym na zwykłym zawieszeniu,

Jeśli ktoś uważa hydro za wartość dodaną to kupuje C5, jeśli masz go kupować na klasycznym zawieszeniu to nie ma to żadnego sensu, ten samochód nie ma wtedy zalet.

508 i mondeo to optymalne wybory w tej kasie, popatrz też na avensisa, jeśli miałby być automat to laguna
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

W obszarze niezabudowanym bardziej niebezpiecznie
    Pomimo tego, że do większości wypadków dochodzi w obszarze zabudowanym (70%), to kiedy mają miejsce poza tym terenem, traci w nich życie więcej osób. W co piątym ginie człowiek, podczas gdy w wypadku w strefie ...
    Odśnieżanie i odladzanie samochodu
    W zimie dokładne oczyszczenie auta ze śniegu i lodu ma ogromne znaczenie. Jazda samochodem przypominającym igloo lub z zaparowanymi szybami jest niebezpieczna, a w dodatku grozi mandatem. Po intensywnych opadach śniegu na ...