Omega B vs Mondeo MK2

Mondeo czy Omega?

Mondeo MK2
1
33%
Omega B
2
67%
Razem głosów : 3

29 Lis 2010, 00:46

Witam, chciał bym kupić drugie auto.
Chciał bym żeby była nim jakaś wygodna limuzyna.

Nie jestem maniakiem prędkości ani lansowania się nie wiadomo czym, chciał bym w końcu jakiś wóz który można nazwać wygodnym na naszych beznadziejnych drogach ;)

Jakieś auto jak najbliżej 2000r do 10 000 zł, zasilane ropą lub gazem.

Chodzą mi po głowie 2 auta i nie daje mi to spokoju, serce mówi Opel Omega B, rozum mówi Ford Mondeo MK2, oba w sedanie.

Omega B:
Komfort jazdy z którym się dotąd nie spotkałem, rewelacyjna sylwetka, doskonale wytłumione wnętrze, dobrze wyposażone a za kierownicą czujesz się jakoś tak wyjątkowo dobrze że nie chce się wysiadać. Dodatkowo napęd na tył. Jak tu się nie zakochać, niestety są też pewne ale. Głównie chodzi mi o ogromny gabaryt tego auta i bardzo wysoki zadek przez co cofanie i inne manewry w mieście... :shock: Ceny części też nie nastrajają optymistycznie, jednak nie jest to jakiś bardzo awaryjny samochód.

Mondeo MK2:
Mniejsze, trochę zwrotniejsze i lżejsze od omegi. Manewrowanie w mieście nie sprawia dużych problemów (no może to zawracanie "na 3"). Napęd na przód nieco ułatwia wydostanie się z parkingu w zimie. Wnętrze mimo że nie "otula" jak oplowskie, jest całkiem estetyczne (szczególnie ghia). Wyposażenie jak w Omedze lub czasem nieco lepsze za tą samą cenę. Co do wyglądu nadwozia... hm... kontrowersyjne, nie brzydkie, ale też bez tego prestiżu jak u opla. Silniki raczej nie do zdarcia, części jak w to fordach, nie zbankrutujesz a i zamienników nie brak.

Blacha w obu autach lubi korodować więc nie ma w tej kwestii faworyta ;)

Każda opinia użytkowników tych 2 wozów na wagę złota!
A może znacie inne auta które by mnie zainteresowały? Zastanawiałem się również nad vectrą, jednak te twarde siedzenia i zawieszenie które sprzyja raczej szybkiemu skakaniu między pasami niż komfortowej jeździe nie przekonały mnie. Chociaż wygląda super ;)
adammz
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

29 Lis 2010, 09:52

Ani w Omci ani w Mundku nie ma sensownego diesla. Jeśli zaś choddzi o LPG to w Omci minimum 2,5 jeśli ma to jakoś jeździć. Do mundka styknie 2,0. W kwestii manewrowania w mieście to nie wiem czy Mondeo jest na tyle mniejsze, że będzie się zauważalnie łatwiej jeździło?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

29 Lis 2010, 10:04

Omega z sekwencją w 2 litrowym silniku, może nie jest to mistrz jazdy z pod świateł ale nie było problemu z wyprzedzaniem na odpowiednim biegu :)

Omega:
długość [mm] - 4898
szerokość [mm] - 1785
rozstaw osi [mm] - 2730

Mondeo:
długość [mm] - 4480
szerokość [mm] - 1750
rozstaw osi [mm] - 2705

Hm... Faktycznie patrząc na liczby te różnice nie są tak duże, a jednak Mondeo wydaje się łatwiejszy w mieście, głównie przez to że patrząc przez tylną szybą da się zauważyć metalowe słupki przy parkingach (ok pół metra), w Omedze natomiast widać je tylko przez krótką chwilę a potem bum :D Trzeba kupować auto z hakiem zwanym przez wielu "czujnik parkowania" :D
adammz
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Więcej o 160 kilometrów dróg w systemie viaTOLL
    Przybywa nam dróg w ogólnopolskiej sieci dróg płatnych viaTOLL. Aktualnie viaTOLL powiększy się o kolejne 160 kilometrów. Zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów od 30 marca br. do mapy ...