Opel Astra 1.4 - Gaśnie

25 Mar 2008, 13:49

No cóż panowie.Na sam początek trzeba zająć się tym płynem,którego ubywa.Cudów nie ma.Albo jest gdzieś nieszczelność i płyn ucieka,albo jest przepalona uszczelka pod głowicą.Innego wyjścia nie ma.
Alus - piszesz,że jak autko się pociągnie,to odpala.Czyli rozumiem,że ktoś brał cię na hol i uruchamiałaś silnik na biegu?Bardzo wielki błąd,który może cię kosztować kupę kasy.Ale skoro jeszcze czasami odpala,to nie ma jeszcze tak źle.Ale nie rób tego nigdy więcej.Powiedz o tym mechanikowi,ponieważ musi sprawdzić rozrząd,czy pasek rozrządu nie przeskoczył.Co do tego mechanika - podłączył się pod komputer i sprawdził odczyty elementów sterujących pracą silnika?Winnne mogą też być zawory jak i układ zapłonowy czy nawet zasilania Pb.Warto zainteresować się filtrami - benzyny i pwietrza jak również pompką paliwoą i regulatorem ciśnienia paliwa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • 26 Mar 2008, 08:02

U mnie pompa paliwowa była wymieniana jakiś czas temu.. Mi najbardziej prawdopodobne wydaje się z tą uszczelką..
    Narazie wiem tylko tyle, że jesli zgaśnie i nie chce normalnie odpalić, to trzeba dać mu gazu do dechy i po chwili ''kręcenia'' powinien odpalić, bynajmniej u mnie tak jest..
    Pablossspox
    Nowicjusz

05 Kwi 2008, 15:01

i co tyle osób się zgłosiło że ma ten sam problem a nikt go nie rozwiązał nie wieżę porostu nie chcecie powiedzieć no ale nic trzeba sobie samemu radzić . tylko nie wiem po co to forum jest
    hubert09
    Nowicjusz

Miejscowość: z serca

05 Kwi 2008, 20:45

Hubert09 - nie rozumiem o co się droczysz.Czy posprawdzałeś to,co napisałem?Jakie masz ciśnienie paliwa?Jakie są odczyty czujnika położenia wału korbowego?Kiedy ostatnio wymieniałeś lub czyściłeś świece zapłonowe?Kiedy ostatnio wymieniałeś przewody WN?Itd itd itd...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

05 Kwi 2008, 21:17

o ćisnienu paliwa nie pisałeś albo ja nie doczytałem jeśli tak to sorki ale o położeniu wału to na pewno nie muszę to sprawdzić dzieki wielkie ale muszę dodać ze wreszcie jakieś konkrety dzięki
    hubert09
    Nowicjusz

Miejscowość: z serca

06 Kwi 2008, 23:02

Pisałem,że winny temu może być układ zasilania(ciśnienie paliwa nalezy do tego układu,ponieważ wytwarza je pompa,a reguluje regulator) oraz układ zapłonowy(do niego zalicza się też czujnik położenia wału korbowego,ponieważ to on decyduje,kiedy ma przeskoczyć iskra na świecy).Ale niekoniecznie musisz o tym wszystkim wiedzieć.W sumie,to mogłem napisać dokładniej.Posprawdzaj i pisz.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault ALASKAN pick-up
      Po wprowadzeniu do sprzedaży w 2015 roku Renault Duster Oroch, pick-upa o ładowności pół tony, Renault przedstawia model ALASKAN, jednotonowego pick-upa o nadzwyczajnym designie. Solidny i wygodny, jest on doskonale ...

11 Lis 2009, 14:22

Witam mam podobny problem w astrze 1.4 B+G. na wolnych obrotach gdy puszcze nogę z gazu gaśnie. Natomiast jak jade na benzynie i dodaje gazu to go zamula chyba ze wcisne pedał gazu do końca to go zbiera. gdy silnik sie nagrzeje zapala sie pomaranczowa kontrolka diagnostyka silnika. Już u trzech mechaników byłem i żaden nic nie moze poradzic.Pomocy
    pawel22291
    Nowicjusz

Miejscowość: kielce

11 Lis 2009, 15:06

Jak auto zgaśnie to trzeba sprawdzić czy jest iskra.
    Opel ma też samodiagnostykę.
    piotr2273
    Aktywny

11 Lis 2009, 16:51

iskra jest. przewody i świece wymieniłem nadal to samo gaśnie na wolnych obrotach i dusi go jak gazu dodaje tak jakby dobrze nie spalał.
    pawel22291
    Nowicjusz

11 Lis 2009, 17:59

Ciekawe jak wyglądają świece,
    filtr powietrza musi być czysty,
    jeśli auto gaśnie na wolnych obrotach,i np na skrzyżowaniu na światłach,
    to często wina leży po stronie zabrudzonej przepustnicy,trzeba ją wymontować i wyczyścić,i kanał obejściowy biegu jałowego też ,ten pod silniczkiem krokowym.

[ Dodano: Sro Lis 11, 2009 17:00 ]
    a zapłon masz dobrze ustawiony?
    piotr2273
    Aktywny

11 Lis 2009, 18:19

Przy zapłonie nigdy nic nie ruszałem jest tak samo jak wczesniej.a jak wytłumaczyć ze go muli jak gazu dodaje.
    pawel22291
    Nowicjusz

07 Lut 2010, 12:46

czesc ma asterke 1.4 8v w gazie i mialem taki problem w zeszlym roku na wiosne.auto nie palilo albo jak zgaslo to nie chcialo odpalic.myslalem ze to wina wilgoci ale jak sie okazalo to nie bylo to. plyn chlodniczy mi bral i olej. problem ustapil po wymianie CZUJNIKA HALLA(położenia wału) o ile to tak sie nazywa ;/sam czujnik kosztowal okolo 75 zl.wymiana nie jest trudna.tylko troche pracochlonna. i zadnej uszczelki nie wymienialem pod glowica.problem ustapil.opelek pali bez problemow naweet przy -20st. a olej i plyn chlodniczy dalej bierze.aha ostatnio zauwazylem ze plyn gdzies mi ucieka bokiem.tzn splywa mi po skrzyni biegow i kapie. ale to na wiosne wezme sie za to.
    pozdrawiam
    Zwykły amator ;)
    sylwek250
    Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice

07 Lut 2010, 12:52

witam ma problem z siena 1.4 wymienilem swiece filtr powietrza i gazu i kompl.membran kupilem do reduktora i jak jest zimny to na obr chodzi zagrzeje sie juz gasnie a nie mailem cos takiego dzis tak sie dzieje na benzynie jest wszystko ok co moze byc????????
    franek264
    Nowicjusz

Miejscowość: rzeszow