Opel Astra G 1.6 jaki olej?

19 Gru 2016, 04:35

Witam. Chciałbym wymienić olej w mojej Astrze i myślę nad jakimś z wyższej półki. Mój wybór padł na olej Petronas, ale tak się zastanawiam, czy będzie on odpowiedni do nie nowej już Astry? Ludzie na forach wypowiadają się o nim bardzo dobrze, nawet używali go właściciele motorów, ale wolałbym najpierw się poradzić przed podjęciem ostatecznej decyzji. Jakich używacie olejów w waszych Astrach? jak często je wymieniacie na te inne marki?
autoSam2015
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 02 2010
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

23 Lut 2017, 13:40

Jeśli spełnia normy i aprobaty producenta to jest okej, reszta to bardziej indywidualne dodatki producenta oleju np. zmniejszające zużycie oleju. Swego czasu miałem Astre 1.6 16V i jeździłem na Lotosie. Silnik jak to Ecotec olej brał, więc przesadnie nie inwestowałem. W obecnym samochodzie mam Castrola, ale już kupiłem Valvoline. Zbiera lepsze opinie.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Vision EfficientDynamics 2009
    BMW Vision EfficientDynamics łączy w sobie futurystyczny, aerodynamiczny design nadwozia z wysoką wydajnością paliwową i ekologiczną. We wnętrzu konceptu po raz pierwszy zastosowano technikę warstwową. Dzięki wykorzystaniu ...