Opel Astra G - Coupe vs Hatchback vs ???

11 Cze 2013, 13:40

Witam.

W najbliższym czasie planuje kupno samochodu do 10 tys. Przeszperałem już różne oferty ale zwracam się do Was czyli bardziej obeznanych w temacie.

Czego nie chce:
- żadnych kombiaków
- raczej nie diesel a na pewno nie małolitrażowe benzyniaki :P 75km na 1200kg

Co potrzebuje:

- w miarę zrywny silnik i bardzo chętnie na gazie
- rocznik 2000-2002
- "odrobinę" komfortu ---> klima, elektryka, wspomaganie, może fotele wygodniejsze etc.
- w miarę oszczędny w utrzymaniu zarówno spalane paliwo jak i części
- nie pogardzę fajnym wyglądem
- wygodne miejsca dla 2uch osób. Mało potrzebna mi jest wygoda pasażerów na tylnej kanapie :P
- auto na co dzień będzie służyć do dojazdów do pracy 4km po mieście oraz wypady . Raz w tygodniu wypad za miasto ~15-25 km. Średnio raz w miesiącu trasy 50-250km.

Z przeglądanych ofert całkiem dobrze wpasowują się Astry G w moje potrzeby. Szczególnie dobrze Coupe czy Bertone ze względu na lepsze wyposażenie, dodatkowy ASR, bardziej sportowy charakter i wygląd. Ponoć całkiem dobre autka w tym przedziale ;). Silniki jakie rozpatruje to 1.6 16v (101km), 1.8 16v (125km) i ewentualnie większy. Pierwsze dwa zbierają dobre opinie a z tego względu że i tak chce kupić z instalacją gazową lub go zagazować samemu to o spalanie się nie boje ;). Więcej nie będę się rozpisywał bo reszta wyjdzie w rozmowie ;)

Jak Wy to widzicie i co polecacie?

Z góry dzięki i pozdrawiam,
Kawe
kawe
Obserwowany

Auto: Peugeot 306 1.6 (90km 1994)

11 Cze 2013, 20:52

O Bertone w tych pieniądzach zapomnij oraz uważaj na silnik 1.6 16V bo lubi szamać olej. 1.8 125KM to świetny silnik do gazu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Cze 2013, 13:28

A coś więcej na temat tego bym o bertonkach zapomniał w kwocie 10tys? W sobotę umówiłem się z gościem który bertonke z 2001 roku sprzedawał za 9500 na jazdę próbną i oględziny etc. to oprócz lekko wyjącej pompy wspomagania to bardzo dobre wrażenie sprawiła. Ogólnie zależy mi na tym dodatkowym wyposażeniu które jest w bertonkach czy tam wersjach sportif.

Jakieś inne auta polecacie?
kawe
Obserwowany

Auto: Peugeot 306 1.6 (90km 1994)

13 Cze 2013, 19:01

Na upartego znajdziesz Bertonke do poprawek czy tak jak wspomniałeś np z pompą do wymiany.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

19 Cze 2013, 15:14

Jesli jestes zainteresowany w dalszym ciagu Bertone. Mam do sprzedania taką:
opel-astra-bertone-1-8-16v-ecotec-sport-coupe-klima-alufelgi-vt66041.htm
Kazzz
Nowicjusz

Auto: Opel Astra Bertone
Silnik: 1.8 16V Ecotec 115KM
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

19 Cze 2013, 18:48

Jaki wiejski tuning....
A poza tym chyba ta Astra przekracza budżet o 2,900zł.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samodzielna wymiana oleju silnikowego
    Dla osób lubiących samodzielnie naprawiać samochody, wymiana oleju silnikowego nie jest żadnym problemem. Jednak coraz więcej osób wybiera profesjonalne warsztaty takie jak Euromaster. Nic dziwnego, standardy ...

19 Cze 2013, 20:40

Jeśli sprzedający ma zimówki do niej to zawsze można kupić na nich a alumy zostają u sprzedającego i wtedy cena automatycznie spada :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika