Opel Astra gaśnie, problem z odpaleniem :(

13 Paź 2009, 14:31

genias, a jaki masz silnik to może coś pomogę, miałem kiedyś podobne objawy.
Ostatnio edytowany przez rikiMor0102 03 Sty 2010, 15:54, edytowano w sumie 2 razy
rikiMor0102
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: góral podbeskidzia
Prawo jazdy: 01 08 2005
Auto: Opel Kadet 1,6 Opel Corsa 1,4

30 Gru 2009, 20:38

Witam! Proponuje sprawdzić czujnik polożenia wału korbowego.Przerabiałem to ,co prawda w innym aucie ale objawy były takie same.

[ Dodano: Sro Gru 30, 2009 19:44 ]
Najlepiej jakiś elektro-mechanik[ należy spr rezystancję czujnika] powodzonka.
Ostatnio edytowany przez rafal1256 03 Sty 2010, 15:54, edytowano w sumie 2 razy
rafal1256
Nowicjusz

Miejscowość: swietokrzyskie

07 Lut 2010, 13:03

dokladnie tak jak Rafal napisal.czujnkik polozenia walu. mialem to samo.tylko ze pani napisala ze byl wymieniany tan czyjnik. hmm....
u mnie to pomoglo. przy okazji wymienilem przewody wysokiego napiecia. aha jak ktos wspomnial o kopulce....moze ona temu winna. sprawdzic moze w jakim wegielek jest stanie.pozdrawiam
Zwykły amator ;)
sylwek250
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice

03 Lis 2010, 10:58

mam podobny problem ale gaśnięcie auta pojawia się w różnych przypadkach !!

OPEL ASTRA F sedan 1997 , model silnika X14NZ, 1.4, 60KM, tylko benzyna

dodam że problem pojawia się jak zaczynają się ciepłe dni tj, 19 i więcej stopni na dworze (dziwne) ustępuje praktycznie jak robi się już chłodno np. już ponad miesiąc jeżdżę i nie miałem przypadku..

szczegółowo opiszę zdarzenia:

1. auto odpala "na dotyk" zawsze rano ( pierwsze odpalenie po całonocnym postoju na parkingu)

2. cyrki zaczynają się podczas kolejnej jazdy w ciągu dnia po dłuższym postoju kilkugodzinnym, kiedy jest cieplej,,, tj. wyraźnie rozgrzane jest auto wewnątrz, maska od promieni słonecznych :)

3. auto odpala ale potrafi po chwili zgasnąć np. podczas ruszania , czuć nierówną pracę silnika, zapalają się kontrolki ,

4. auto odpala i nie gaśnie od razu, przejazd kilkudziesięciu - kilkuset metrów - i na pierwszym zatrzymaniu się np. pierwsze skrzyżowanie - GAŚNIE , zapalają się kontrolki

5. również słychać nierówną pracę silnika, obroty nie są normalne stabilne itp.

6. nie można odpalić np. kilka kręceń, za 6, 7 , 8 razem się udaje

7. czasami trzeba odczekać kilka minut i odpala, czasami podczas dalszej jazdy objawy gaśnięcia pojawiają się ponownie.

8. INNY PRZYPADEK podczas jazdy najczęściej na 2 biegu ale zdarzało się rzadziej na 3 i 4
auro szarpie, pedał gazu "nieaktywny" :) zapalają się kontrolki

dodam ze podczas ostatniej 4 letniej eksploatacji wymieniałem:

olej (corocznie), filtr powietrza (corocznie), oleju (corocznie), paliwa (2 lata temu), układ rozrządu, świece,

czyszczony był: silniczek krokowy, kopułka, palec,

diagnostyka: kilka razy, 0 błędów

za wszelkie rady serdecznie dziękuję.
aleq
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
Auto: Opel Astra 87 60km 1,4 benz,

06 Lis 2010, 22:49

aleq napisał(a):ja mialem przypadek podobny co do niemozliwosci odpalenia w przypadku gdy byla wysoka wilgotnosc powietrza tj. po duzych opadach deszczu jak cala noc stal....

mam właśnie taki problem że gdy rano jest wilgotno lub pada deszcz mam problemy z odpaleniem silnika. ale nawet jeżeli pada deszcz i rano przejade 15 km to za 6-8 godzin nie mam tego problemu
ksichen
Nowicjusz

Miejscowość: gdańsk

20 Cze 2011, 18:11

Mam problem z samochodem astra sedan 1997.auto gaśnie podczas jazdy niezależnie czy jadę na benzynie czy na gazie.objawy są następujące podczas jazdy w pewnym momencie obroty silnika zaczynają spadać aż do wyłączenia auta naciskanie pedału gazu nic nie daje obroty dalej spadają .Po zatrzymaniu są problemy z zapaleniem auta rozrusznik kręci ale auto zapali albo od razu albo dopiero po 1-3 minutach .moduł zapłonu wymieniony cewka także sonda lambda też silniczek krokowy też,świece sprawdzone kable wysokiego zmienione olej wymieniony razem z filtrami te wymiany były po sugestiach różnych mechaników a auto dalej gaśnie nie wiem dalej co to może być.Bardzo proszę o pomoc
kasiaP
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda na suwak to będzie obowiązek, a nie zalecenie!
    Zauważyłem, że rząd planuje kolejną poprawkę w przepisach regulujących jazdę na suwak. Obecnie widząc taki znak jest to jedynie zalecenie którego powinni trzymać się kierowcy. Ma to się zmienić na obowiązek i wtedy ...

20 Cze 2011, 20:47

Sprawdź przewody podciśnieniowe nie raz ich nieszczelność robi różne cyrki.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

15 Lip 2011, 07:51

witam,

chciałbym odświeżyć temat bo nadal mam problemy z gaśnieciem samochodu. Powtórze jak tylko zaczyna być ciepło , samochód nagrzewa się podczas kilkugodzinnym staniu na słońcu, na początku jazdy przez pierwsze kilka minut, potrafi zgasnąć na "luzie" np podczas pierwszego zatrzymania sie na najbliższym skrzyżowaniu... Słychać wyraźną nierówną pracę silnika, obroty się załamują..."silnk się jakby dusi" i wtedy gaśnie. Jeśli da rade to odpali za chwile lub po kilkukrotnym kręceniu, lub odczekaniu kilku minut.... Następnie podczas jazdy zwykle na 3 i 4 nagle zapalają się kontrolki , gaz nie działa, i przymusowy postój na środku drogi. Czasami nie zgaśnie na po ruszeniu na najbliższym zatrzyamniu np. przy ustępowaniu pierwszeństwa, a podczas jazdy ze 2-3 razy zgaśnie...

może ktoś miał takie problemy na początku LATA i rozwiązał ten problem
aleq
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
Auto: Opel Astra 87 60km 1,4 benz,