Pakowny samochód - benzyna czy diesel?

19 Lis 2017, 15:52

Witam. Na wstępie poinformuję, że podobnych tematów pewnie były miliony, ale nadal nie znalazłem odpowiedzi na nutrujące mnie pytanie. Obecnie popylam dość paliwożernym samochodem, za to bezproblemowym. Niestety, z racji jego wieku i tego, że wkrótce wynoszę się do innego miasta, czas na zakup czegoś młodszego. I tutaj przedstawia się moja sytuacja: Samochód będzie użytkowany w tygodniu na dojazdy do pracy ok. 10 km w dwie strony + jakieś 10km dziennie dodatkowo. W weekendy (tylko w weekendy, co weekend czasem co dwa) będę robić trasy 200 do max. 400 km w dwie strony. Rocznie będę robić +/- 20kkm. Jak już wspominałem, samochód ma być pakowny i żadna przestrzeń na butlę, koło zapasowe nie może być zabierana (LPG odpada). Czy w moim przypadku dobrym wyborem będzie dość prosty diesel (brak dwumasy, DPF)? Głównie zależy mi na niskich kosztach. Jeżeli chodzi o diesle to brałem pod uwagę Hyundai I30/Kia Ceed 1.6 CRDi, Ford Focus 1.6 TDCi, lub Toyota Corolla 1.4 D4D. Czy dać sobie z dieslem spokój i wybrać benzynę. Jeżeli to drugie, to co byście mi polecili? Głównie niskie koszty eksploatacji, moc nie musi być wysoka, tylko żeby jakoś jechało to na trasie. Budżet 15-20 tysięcy. Dziękuję z góry za odpowiedź :D
dejvix
Obserwowany

Prawo jazdy: 26 11 2013
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Mazda 323f BJ
Silnik: 1.8 114
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

19 Lis 2017, 16:11

Szkoda, że LPG odpada. Nie lepiej wziąć coś z segmentu D z LPG (tam są dość duże bagażniki...). Jeśli nie to prosty diesel jak 1.6 CRDI czy 1.6 TDCI/HDI będzie dobrym wyobrem, chociaż dynamika w trasie będzie bardzo średnia.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

19 Lis 2017, 16:11

Pakowne to masz
Mondeo MK3
Avensis
Vectra C
Octavia
Jak już uprzesz się na diesla to trzeba stawiać na stare niezawodne konstrukcje 1.9 SDI czy 1.9 TDI gdyż tym silnikom nic nie straszne.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z której strony jest wlew paliwa?
    Jak sprawdzić nie wysiadając z samochodu z której strony mamy wlew paliwa? Jest to bardzo przydatne kiedy jeździmy różnymi samochodami i nie zawsze pamiętamy z której strony podjechać pod dystrybutor ...