Passat 1,9 tdi 130ps rok 2001

30 Lis 2010, 02:23

Witam

Auto posiada ABS i ESP(jak ESP to również ASR jeśli dobrze doczytałem). Zdziwiła mnie dzisiejsza sytuacja po tym jak spadł śnieg gdy znajduje się na suchej czy mokrej ale nie pokrytej śniegiem bądź lodem nawierzchni czyli nie jest względnie bardzo ślisko autko hamuje jak należy ale gdy wjadę na śnieg czy lód i próbuję hamować czuję stuki dosłownie w pedale hamulca i jakieś zgrzyty słyszę nie wiem czy to objawia się wina nieprawidłowego działania jakiegoś systemu? Czy to normalne zachowanie? W jeździe po suchym czy mokrym od deszczu asfalcie nie przypominam sobie takiego zachowania. Dodam że do tej pory jeździłem samochodem bez nawet abs-u więc gdy był śnieg to hamował bez żadnych stuków czy problemów natomiast gdy było bardziej ślisko po prostu autko leciało do przodu.
Niepokoi mnie ten objaw wydaje mi się że tak nie powinno być to strasznie niekomfortowe. Gdzie mogę szukać tego przyczyny? Czy to po prostu zachowanie jakiegoś układu?

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
nathiel
Początkujący

• 30 Lis 2010, 07:42

Działanie systemu ABS polega na odblokowaniu zatrzymanych kół w celu przywrócenia kontroli na pojazdem . Działanie to objawia się mocnym drganiem pedału hamulca a także dość słyszalnym"terkotaniem" pompy ABS-u . Wszystko masz w porządku a jak masz obawy to przejedż sie z kimś innym autem i porównasz sobie słuchowo efekty działania ABS.
    arciasty
    Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

08 Gru 2010, 13:22

jeśli wcześniej jezdziłeś autem bez ABS to twoje zdziwienie jest naturalne.trochę czasu upłynie zanim się przyzwyczaisz. :wink:
    ryba1977
    ryba1977
    Aktywny

Miejscowość: poznań