Pewna Astra III czy sprowadzona z Niemiec Astra IV

26 Cze 2016, 21:44

Witam Serdecznie,
w związku z tym, że w chwili obecnej stanąłem przed sporym dylematem odnośnie modelu samochodu który powinienem kupić, chciałbym zaciągnąć opinii forumowiczów odnośnie moich wątpliwości. Z jednej strony mam możliwość zakupu samochodu Astra III z 2011 roku i bardzo niskim przebiegu ( poniżej 50 tyś ), auta 100% sprawne, wszystko jest potwierdzone i w 100% pewne - cena 29 000 tyś. Z drugiej strony byłem oglądać Astre IV która podoba mi się dużo bardziej, autko ma 72 tys przebiegu, jest sprowadzone z Niemiec, pod kątem blacharki wszystko jest OK. Jedyna kwestia to faktyczny stan licznika i stan silnika. Słuchać lekkie "klekotanie" podczas pracy silnika,ale podobno jest to charakterystyczne dla silników 1.3 ( może ktoś to potwierdzi? ) Jakie jest Wasze zdanie, czy lepiej wsiąść pewne auto z niskim przebiegiem która nie spełnia oczekiwań pod kątem wyglądu czy może auto która wygląda super, ale jest ściągnięte z Niemiec ( auto kosztuje tyle samo co Astra III). Tak poza tym firma sprzedająca tą Astre IV daje gwarancję na autentyczność dokumentacji, przebieg itd. Czy jest jakiś sposób sprawdzenia autentyczności przebiegu, stanu silnika i zabezpieczenia przed ewentualnym kupnem bubla?
CervantesDG
Nowicjusz

Auto: Nie mam

26 Cze 2016, 22:03

Po pierwsze, jaki silnik w III?
Po drugie, za ile IV?
Po trzecie, 1.3 ledwo jeździ i IV, bo to ciężkie auto
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Cze 2016, 22:28

Silnik w III to 1.6 benzyna 115 KM. Astra IV tyle samo co III tk. 29 000. Na mocy mi nie zależy tak bardzo. Może ma ktoś inne ciekawe propozycje aut do 32 tys?
CervantesDG
Nowicjusz

26 Cze 2016, 22:45

Jeśli III jest pewna to bierz.
Tu nie chodzi o wyścigi, ale nawet o bezpieczeństwo. Inna sprawa, że małe diesle są do niczego.
Z konkurencyjnycn;:
Focus mk3
Bravo
Civic
i30/cee'd
Lancer
Cruze
Megane
mike
Moderator
Awatar użytkownika

27 Cze 2016, 06:32

Jestem prawie zdecydowany na Astre III, jedynie mam wątpliwości odnośnie ceny, czy jest ona adekwatna do auta tego typu? Czy nie kupił bym w tej cenie czegoś bardziej zaawansowanego technologicznego? Druga sprawa to spalanie które w tym silniki podobno jest strasznie duże, czy ktoś może typ potwierdzić.
CervantesDG
Nowicjusz

27 Cze 2016, 09:08

Zaawansowanie technologiczne plusem? No nie wiem.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

27 Cze 2016, 09:40

Czytałem właśnie o spalaniu w Astrze III przy tym silniku i jestem przerażony - niektórzy pisza o 11 - 12 litrach w trybie mieszanym i czy to faktycznie jest możliwe? Pisząc bardziej zaawansowane technologicznie miałem na myśli nowoczesniejszy wygląd wewnątrz, ale to już sprawa gustu. Przyznam że teraz już jestem w kompletnej kropce, nie mam pojęcia co kupić....
CervantesDG
Nowicjusz