Pierwsze auto - Peugeot 106 - czy warto ?

24 Lip 2012, 19:25

Witam,

poszukuję jakiegoś fajnego, niedrogiego autka na początek swojej przygody z motoryzacją. Znajomy mechanik polecił Peugeota 106 w cenie ok. 1000 zł. Mówi, że na pierwsze auto na rok - dwa jest w sam raz. Wy też podzielacie to zdanie ? Głównie chciałbym nim jeździć po mieście i okolicy. [link do autocentrum.pl wygasł] czy te raporty pokrywają się z rzeczywistością ? Wg mnie nie jest tak źle, nie jest to przecież jakieś nowsze auto, więc takie spalanie.

Wg tego, co tam jest napisane małe spalanie ma w gazie, ale czy opłaca się go gazować ? Zakładam, że za 2 lata kupiłbym coś lepszego.

Nie wiem jak wygląda sprawa z dalszymi wypadami. Czy można nim spokojnie "raz na ruski rok" wyjechać w trasę circa 1600 km (w sumie w obie strony) ? Chodzi o awaryjność. Wiadomo, że nie jest to nówka z fabryki. Nie jestem amatorem szybkiej jazdy 160 km/h tam, gdzie jest ograniczenie do 60 km/h. Są inne auta, które ludzie polecają na początek, ale takimi wynalazkami jak Daewoo Tico boję się jeździć.
zawiany
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 07 2012

24 Lip 2012, 20:15

Jeżeli masz mały silnik benzynowy i nie jeździsz tak często,to moim zdaniem instalacja lpg nie ma najmniejszego sensu. Koszty będą dwukrotnie większe niż wartość samochodu.
Exedy24
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: AUDI A4

24 Lip 2012, 20:21

Peż 106 z silniczkiem 1.1/1.4 to całkiem niezły pomysł jak na pierwsze, tanie autko (1.0 to nieco za mało). I zgadzam się z kolegą wyżej, przy małych przebiegach do tego silnika nie ma co pakować gazu, bo 106 nie palą dużo. A czy taką trasę zrobi bez problemu ? Odpowiedź jest prosta, jeśli auto będzie zadbane (chociaż 1000zł za auto to za mało) to nawet i cinquecento zrobi taką trasę.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

26 Lip 2012, 11:44

Dzięki za odpowiedzi. Kolega może mi "załatwić" jakieś bardziej zadbane, bo handluje autami, a że to mój dobry znajomy, to nie zdziera ze mnie. Wiem jak jest, kupują np. auta za 500 zł, a sprzedają je za 1000 zł (w takim samym stanie), bo kupujący nie przychodzi z jakimś mechanikiem żeby obejrzał auto, tylko wierzy w uczciwość sprzedającego. Inny znajomy niedawno kupił sobie starsze Renault Clio od jakiegoś "dziadka" za śmieszne pieniądze, a w bardzo dobrym stanie. Trzeba pomyśleć i poszukać po prostu.

Jak jest z głośnością pracy takiego Peugeot'a 106 1.1 lub 1.4 ? Niedawno mijałem starego Peugeot'a 205, to odgłosy jakie wydawał nie były przyjemne (bardzo głośne stukanie), na szczęście to nie ja nim jechałem :) Czy to kwestia dbania o auto czy "ten typ tak ma" ?
zawiany
Nowicjusz

26 Lip 2012, 11:48

Kwestia sprawności układu wydechowego i poszczególnych części silnika które mają tendencję do wydawania odgłosów dżungli, jeśli są w kiepskim stanie. Ale nie licz, że w środku będzie cicho jak w autach klasy wyższej. Byleby autko było naprawdę sprawne, często im starsze i, oczywiście, zadbane, tym dłużej jeździ niż te nowe wynalazki.
Offro
Początkujący

26 Lip 2012, 18:47

Cudów oczywiście nie oczekuję, w takim Mitsubishi Colt, którym jeździłem [L] było raczej cicho, ale to nowsze auto. Jeśli chodzi o sprawność, to słyszałem, że taki Mercedes W124 mimo upływu lat, bardzo dobrze się trzyma.
zawiany
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Nietypowe auto do driftu
    Dodatkową różnorodność do świata sportów motorowych wprowadzają auta do driftu. Konstrukcyjnie bliżej im do samochodów wyścigowych niż rajdówek. W końcu zawody driftingowe organizowane są na gładkiej ...

27 Lip 2012, 16:34

Jak dobrze poszukasz to znajdziesz, miałem 205tke za 300zł i sprawnością biła na łeb wszystkie auta, które miałem, a były droższe, jedyne co musiałem zrobić to wymienić jakieś 3 elementy bo był po stłuczce, a wyszło mnie to 1000zł z kupnem.

W 106tkach nie jest zbyt głośno, jeśli nie jeździsz >150km/h. :mrgreen:
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992