Pierwsze auto- skoda fabia 1.

23 Cze 2015, 14:57

Witam, nie dawno zrobiłem prawo jazdy, mam pytanie czy do 9 tysięcy kupię dobrą skodę fabię 1? Jak wygląda kwestia utrzymania tego samochodu, drogi jest?
Jeśli chodzi o spalanie (1.2 silnik) to jest ono porównywalne z fiatem punto z tego co wyczytałem w internecie to prawda?
Ghost123
Obserwowany

Auto: Nie mam

23 Cze 2015, 15:10

Kupisz bez problemu. To jedno z najtańszych w utrzymaniu współczesnych aut, części dostępne wszędzie i za grosze, zna je każdy mechanik. Nie wiem ile pali Punto, ale 1.2 w Fabii to porażka - brak osiągów, kiepska trwałość i duże spalanie jak na tak mały silnik. Lepszą opcją będzie 1.4 16v, a najlepszą - rozejrzenie się za innym autem, bo niskie koszty utrzymania to w zasadzie jedyny atut Fabii.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

23 Cze 2015, 16:00

Fabia 1.2 to porażka. Jak już to w/w 1.4 ale silniki VAG-a palą dużo.. Punto na pewno pali mniej :)
Jak coś mało palącego to może Toyota Yaris? :)
Coś pod LPG?
A3 1.8
Octavia 1.8, 2.0
Astra 1.6 8v, 1.8/2.0
Jest wiele fajnych propozycji :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

23 Cze 2015, 16:59

Ghost123 napisał(a):Jeśli chodzi o spalanie (1.2 silnik) to jest ono porównywalne z fiatem punto z tego co wyczytałem w internecie to prawda?

Tak na pewno prawda :mrgreen: To nie możliwe, gdyż moje polo z tym silniczkiem pali około 6,2 litra średnio w mieście 7-7,5 więc mało nie jest w trasie 5,5-6 litrów.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

23 Cze 2015, 20:38

A może coś z japonców? Toyota Corolla lub Avensis.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Cze 2015, 22:20

Ja bym proponował Astre G z silnikiem 1.4 90KM TWINPORT. Jest masa tych aut. TWINPORT jest oszczędniejszy od zwykłego 1.4 ale jedzie też gorzej. Części są śmiesznie tanie i dostępność bardzo dobra. Nie ma problemu z LPG. Wygłuszenie i jakość wykonania dość kiepska ale znacznie lepsza niż w Fabii. Na minus jest to że w tym aucie korodują tylne nadkola ponieważ są tak takie plastikowe zaślepki, które mają zapobiegać osadzaniu się tam błota itp. W praktyce nie spełnia to swojej roli, zbiera tam się wilgoć i nadkola gniją.
Ale poza tym to auto godne polecenia. Żona ma i nie narzeka na to auto.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zmienia się Toyota GT86 Kuby Przygońskiego zimą
    "Przerwa zimowa to najważniejszy moment w rozwoju technologicznym, bo wtedy wprowadzamy wszystkie duże zmiany. I tak się dzieje w każdej dziedzinie motorsportu" mówi Kuba Przygoński, który szykuje swoją Toyotę ...
    Tory testowe Toyoty
    Prototyp każdego modelu Toyoty pokonuje co najmniej milion mil, nim trafi na taśmę produkcyjną. Większość testów odbywa się na torach w Belgii, Japonii i USA. Przedstawiamy miejsca, gdzie auta Toyoty są poddawane ekstremalnym ...