Pierwszy samochód - 5, lub 10 tyś. zł.

01 Mar 2021, 16:08

Cześć :)

5 lat temu zdałem prawo jazdy, od tamtego czasu nie prowadziłem auta.
Postanowiłem już wybrać się na pare godzin na jazdy doszkalające, by sobie co nieco przypomnieć.

Potrzebuje auta małego, używanego w 95% w mieście.
Głównie zależy mi na tym, by było dobre jako 1 samochód (dobra widoczność, dobry układ jezdny, nie duże, koszty eksploatacji w rozsądnych pieniądzach).
Benzyna, diesel odpada.

Dlaczego 5 lub 10 tysiecy?

Na 1 myśl przyszedł mi peugeot 206. Z tego co przejrzałem, do 5000zł nie będzie problemu z kupnem tego modelu.

Aczkolwiek Myslałęm też nad Oplem Corsa d, Fiatem Grande punto, Renault clio III i seatem ibizą.

Czy któregoś z nich poza seatem jest sens szukać do 10 000zł?
Które z tych aut polecilibyście na 1 auto?

Z góry dzieki za odpowiedzi :piwo:
Pansta
Nowicjusz

01 Mar 2021, 17:00

Ja bym dodał do twojej listy Fokusa, do 10 tyś spokojnie znajdziesz 1.6 benzynka plus LPG i jedziesz za grosze, do tego full tanich części zamiennych na rynku.
Perełki z Francji czy Niemiec bym tylko sprawdził na jakimś portalu typu autobaza czy nie walone i tylko jechać na kanał niech fachowiec zobaczy dokładny stan auta.
actchris
Początkujący

01 Mar 2021, 17:10

Focus I czy II ?
Jedynka taka mała wcale nie jest z tego co widzę :P

Zapomniałem dodać, że najbardziej interesują mnie 3 drzwiowe.
Pansta
Nowicjusz

01 Mar 2021, 18:23

Focus II
Ogólnie to pomiędzy autami za 5 i 10 jest kolosalna różnica jeśli chodzi o stan techniczny. Także jeśli nie spowoduje to szukania jedzenia na śmietniku to szukaj w okolicach 10k.
Dobrym wyborem będzie grande punto, proste i tanie. Podobnie corsa, fiesta, yaris
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Mar 2021, 20:01

Focus 1,6 i niezależnie czy I czy II nie nadaje się do użytkowania na lpg. Wcześniej czy później dojdzie do wypalenia gniazd zaworowych w głowicy. Nie trawią one podwyższonej termiki na zasilaniu na lpg ,bo są ceramiczne. Na benzynie super a na gazie torba... i żadna lubryfikacja tutaj nic nie pomoże. Gaz zamontują wszędzie ale problemy zaczną się z samym silnikiem więc żadna gwarancja tego nie obejmie. :(
Lepiej na gazie jeździć do 10k np.Seatem Leonem 1,6 czyli klamoty jeszcze tańsze niż do Focusa (brak wielowahaczowego zawieszenia).
A z podanych przez ciebie propozycji ,to jeśli ci starczy kasy na zadbany egzemplarz to zdecydowanie postawiłbym na Clio III. Prosty silnik benzynowy nie będzie demonem prędkości ale będzie bezawaryjny i dobrze toleruje gaz. Np. 1,2 -16v.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

01 Mar 2021, 20:10

Akurat czy nadaje sie do gazu czy nie - bez znaczenia, raczej celować będę tylko w benzyne (nie będę dużo jezdził, codziennie, ale nie dużo).

Tak naprawdę głównym argumentem ma być to, by był dobry dla niedoświadczonego kierowcy.

Clio III podoba mi się najbardziej, myślisz że do 10 koła warto go poszukać? Czy jednak w tej kwocie może być słabo?
Pansta
Nowicjusz

01 Mar 2021, 22:46

Warto. Wygodne auto i porównywanie go do Peugeota w podobnej kasie jest nie na miejscu. Dosyć trwale materiały w kabinie ,wygodne fotele i zaskakująco sporo miejsca ,sprawdzona trwała mechanika (silnik-skrzynia), możliwe całkiem nie najbiedniejsze wyposażenie. dosyć rozsądne ceny części. Oraz najważniejsze...brak rdzy (w nie spawanych egzemplarzach powypadkowych). Wiem o czym piszę ,bo miałem kilka renówek i wszystkie były dobre. Nawet żona ma teraz Clio. .Cechą charakterystyczną dla marki jest taki subiektywno-prozaiczny fakt ,iż (jakby to ująć)...są najmniej wrażliwe na zimę... Ładnie się zimą w zimnym aucie zamykają centralne ,drzwi, lekko pracuje skrzynia itp. A wygląd?? Kwestia gustu.
artur73
Awatar użytkownika

02 Mar 2021, 22:01

To skoro do 10 tysięcy może uda się znaleźć, to super, będę przeglądał aukcje.

W razie jak będzie z tym problem, któryś pozostały z listy dla początkującego kierowcy będzie odpowiedni?
Pansta
Nowicjusz

02 Mar 2021, 22:32

Na liście powinna znaleźć się pozycja "do 10k najlepsze jest to, co jest w najlepszym stanie technicznym i nie jest sprzedawane milion km o miejsca zamieszkania" :ok: w szczegóły techniczne możemy się wdawać już przy konkretnych ogłoszeniach.
A więc - odpalaj OLX, zaznacz wszystkie parametry (jeśli chodzi o odległość, to dałbym 50km, bo te odległości na olx są trochę od czapy), dajesz gwiazdkę i codziennie przeglądasz nowe ogłoszenia. Wrzucaj tutaj te ciekawsze, ocenimy :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Mar 2021, 23:54

mike napisał(a):Wrzucaj tutaj te ciekawsze, ocenimy

Albo napisz skąd jesteś to coś się poszuka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Mar 2021, 09:18

Clio wcale nie jest takie spoko, też ma swoje problemy, problemy z ABS (Sterownik) zawieszenie plastikowe, sypie się co chwila, łożyska w kołach, standardowo elektryka. Artur polecił Ci 1.2 a ja bym go polecił jako alternatywę dla innych bo jednak nie jest taki wspaniały, sporo pali i trapią go problemy to z odpalaniem to z obrotami to z mocą.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Mar 2021, 16:22

Kao napisał(a):sporo pali

U mnie trasa 6,5l lpg na dzisiaj jakieś 16 zł za 100 km ,bo gaz jest drogi) . Jazda miejska litr więcej...lpg. U mnie przebieg 135 tys. km i zero awarii silnika czy elektroniki czy elektryki. Raz w roku padają żarówki mijania. Zawieszenie..? Markowy cały kompletny przedni wahacz ze sworzniem i tulejami (Febi ,TRW) to 200 zł...
artur73
Awatar użytkownika

03 Mar 2021, 17:56

Jestem z Warszawy, ale chwilowo nie ma co szukac. Auto dopiero mógłbym jechac obejrzec za około 2 tygodnie, teraz praca mi na to nie pozwala.

Po prostu chciałem wstępnie sie dopytać, na jakie modele warto zwracać uwagę.
Pansta
Nowicjusz

03 Mar 2021, 20:47

artur73 napisał(a):U mnie trasa 6,5l lpg
szkoda że nie napisałeś na ile km, dajesz tu jakieś niepotwierdzone wyniki. Przerobiłem tych silników kilka w roznych autach, jeszcze jakbyś napisał że osiągnąłeś 6.5 na benie przy prędkości 80 km/h to mógłbym uwierzyć a tu nie dość że trasa (w trasie ten silnik pali więcej) to jeszcze na LPG.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Mar 2021, 21:34

Kao napisał(a):szkoda że nie napisałeś na ile km, dajesz tu jakieś niepotwierdzone wyniki

Jakie niepotwierdzone ?? Auto mamy 2,5 roku i żona przejechała nim 40 tys.km i ja je tankuję, to co nie potwierdzone..? Mieszkamy pod miastem ,a żona jeździ 25 km w jedną stronę do pracy podmiejską drogą po obwodzie miasta. Prędkość 50 km/h przez wiochy i do 90 poza obszarem i takiej jest spalanie. Instalacja też sami zakładaliśmy i na przeglądzie zawsze jest opinia diagnosty "fabryka" ,świece NGK do lpg. Sama instalacja AG z wtryskiwaczami Hercules niebieskimi. Tak więc spierać się nie zamierzam ale piszę o tym co sam mam w domu ,a nie o tym co od kogoś słyszałem. Tak samo Octavia 2,0 -8v AZJ , pali mi przy podobnej jeździe 9l lpg. Może też niemożliwe..?
Z ciekawości właśnie przed chwilą zadzwoniłem do brata ,który ma Megane III w kombi z 1,6-16V i zapytałem ile mu pali to auto (przebieg niecałe 100 tys.km) Ostatnio jechał z rodzicami spod Poznania do Ustki i z powrotem. Efekt ? Auto zmieściło się w 7 l lpg. Prędkość do 100km/h.
artur73
Awatar użytkownika