Pierwszy samochód do około 22tyś

07 Lip 2019, 14:57

Cześć,
zastanawiam się nad zakupem mojego pierwszego samochodu. Wcześniej jeździłem i dalej jeżdżę golfem V 1.9TDI oraz fiatem punto II 1.2. Chciałbym kupić coś co będzie porównywalnie przyspieszało jak golf V oraz nie miało problemów z wyprzedzaniem czego nie mogę powiedzieć o fiacie punto.
Na tą chwilę jeżdżę 2x w miesiącu po 200km(50*4) ale to też wiecznie trwać nie będzie, oraz miasto dlatego jestem za benzyną (60% miasto). Nie wiem czy w ciągu roku uda mi się wyjeździć 10tys. km. Na samochód mam około 22tyś, + jakiś tam bufor. Z zakupem nie spieszy mi. Posiadam stały dochód także na utrzymanie samochodu mnie stać (mam nadzieje :D )
Moje wymagania:
-benzyna
-wygląd (dość ważna dla mnie sprawa bo samochód musi mi się podobać )
-rocznik >2006
-5 osobowy
-manual
-sedan/hatchback (nie umiem jeszcze wybrać co mi bardziej leży)
-dynamika samochodu (chodzi głównie przy wymijaniu, taki kickdown w golfie robi swoje)
-żeby to nie była skarbonka bez dna

Z góry przepraszam, że wszystko porównuje do golfa ale też nie miałem okazji jeździć niczym innym.
Chciałbym żeby samochód nie był mułowaty i miał dostosowany silnik do swojej wagi.
Mam też możliwość sprowadzenia samochodu z niemiec(tutaj najkorzystniej by było brać silnik do 2.0 bo akcyza też niższa) przez członka rodziny ale to w przypadku jakbym nic w Polsce nie znalazł bądź nadała się jakaś okazja u sąsiadów. Na razie chciałbym się głównie skupić na modelu wraz z silnikiem.
Teraz moje typy których nie mam za dużo.

-bmw e87 (podoba mi się ten model, jest nawet zgrabny lecz słyszałem ze nie jest to za udany model z stajni bmw co mnie trochę odrzuca-niestety),
-bmw e90 (podoba mi się , wiem że bmki cechują się wygodą oraz bardzo dobrym wykończeniem, ale boje się że to może być skarbonka bez dna, no i chyba za mały budżet mam)
- chevrolet cruze (ciekawy model , wizualnie mi się bardzo podoba, jak z jego dynamiką?, też nie wiem czy ludzie polecają sedany czy hatchbacki)
-fiat bravo 2 (widziałem wiele razy polecany, tak średnio mi się podoba ale nie jest zły, nie wiem też jak z jego dynamika przy silniku 1.4)

Podobało mi się również volvo c30 które jest dość często polecane ale ten tył to jest całkowicie nie dla mnie i tylko 4 osobowy. Dodam jeszcze że odpada jak dla mnie civic viii/seat leon 2/ opel astra j( nie przypadły mi do gustu).
Macie może jakieś inne propozycje lub złote rady ?
Z góry dziękuje za poświęcony czas :piwo:
rysiusek
Nowicjusz

Auto: Fiat Bravo
Silnik: 1.4 150 KM LPG
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2007

07 Lip 2019, 17:01

E87/E90 nie ten budzet
bravo 2 spoko ale tylko z 1.4T rzeczjasna
Skoro podoba Ci sie golf to moze idz ta droga z silnikiem np 2.0FSI
Bumpalump
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 19 01 1990
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: A4 B7
Silnik: 1.8T 163km
Paliwo: Benzyna

07 Lip 2019, 17:15

Nie, nie chodziło mi że golf mi się podoba tylko tak porównywałem do jego dynamiki i osiągów. Już się golfem najeździłem i wolałbym coś innego.
rysiusek
Nowicjusz

08 Lip 2019, 16:53

To teraz pytanka:
W jakim budżecie znalazłbym taką rozsądną bmw e90 ?
A z jakim e87 ?
Jak z dynamiką jest w CRUZIE ?
Jak z dostępnością części do tego samochodu, bo czytałem że na bazie opla astry j.
rysiusek
Nowicjusz

09 Lip 2019, 21:37

Proszę o jakaś radę :unsure:
rysiusek
Nowicjusz

19 Lip 2019, 14:36

@UP
Cena może troszkę wzrosła bo do 25 tys, odrzucam cruza.
Jakieś alternatywy co do bravo II 150KM ?
rysiusek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hamowanie awaryjnie na zakręcie
    Jak hamować awaryjnie na łuku? Prawidłowe pokonanie zakrętu wymaga od kierowcy oceny stanu nawierzchni, dobrania optymalnej prędkości oraz obrania odpowiedniego toru jazdy. Łuk jest niebezpiecznym miejscem hamowania awaryjnego, ...

12 Paź 2019, 15:13

Odkopuję temat, bo bez sensu zakładać nowy :D
Proszę o ocenę tych ogłoszeń.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] -szkoda że klimatronik
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
rysiusek
Nowicjusz

13 Paź 2019, 09:53

Bravo z Gliwic można się zainteresować, reszta to "rodzynki" z Niemiec, więc ciężko cokolwiek o nich powiedzieć.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

13 Paź 2019, 14:51

Ossy napisał(a):Re: Pierwszy samochód do około 22tyś
Dzisiaj, 09:53
Cytuj Ossy
Bravo z Gliwic można się zainteresować, reszta to "rodzynki" z Niemiec, więc ciężko cokolwiek o nich powiedzieć.

Dzięki, zastanawiam się czy czasami nie powiększyć poszukiwań do megane 3 1.4Tce 130KM tylko na papierze w porównaniu do Bravo 150KM jest znacznie wolniejszy.
A wersji z 180 KM jest bardzo mało. Kusi mnie strasznie wygląd tego samochodu, a za bravem taki rozsądek sprawdzonego wozu.
rysiusek
Nowicjusz

13 Paź 2019, 16:25

rozważ Alfa Romeo Giulietta 1.4T 170 Km fajny sportowy szybki i mocny samochód.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

13 Paź 2019, 20:04

Zgadza się, tylko niestety to już ponad mój budżet.
rysiusek
Nowicjusz

21 Paź 2019, 19:19

rysiusek napisał(a):Odkopuję temat, bo bez sensu zakładać nowy
Proszę o ocenę tych ogłoszeń.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... CzfPk.html

Byłem w zeszłym tygodniu zobaczyć samochód i było wszystko fajnie dopóki nie pojechaliśmy na przegląd. W czasie jazdy zapalił się check engine oraz jakiś bład z abs'ami. Pomimo tego że pod kanałem nie było żadnych wycieków, ani oznak rdzy zrezygnowałem z zakupu. Bo kto wie co tam może się kryć pod tym ,,strasznym błędem" check engine :?
rysiusek
Nowicjusz

21 Paź 2019, 20:12

rysiusek napisał(a):Byłem w zeszłym tygodniu zobaczyć samochód i było wszystko fajnie dopóki nie pojechaliśmy na przegląd. W czasie jazdy zapalił się check engine oraz jakiś bład z abs'ami. Pomimo tego że pod kanałem nie było żadnych wycieków, ani oznak rdzy zrezygnowałem z zakupu. Bo kto wie co tam może się kryć pod tym ,,strasznym błędem" check engine

a jak kupisz inne i ci się zapali za tydzień , za miesiąc czy pół roku to co zrobisz? oddasz? czasami w nowym aucie takie rzeczy się dzieją, a co w starej 10 letniej używce.

Skoro byłeś na sprawdzeniu auta to mogłeś zrobić diagnozę pod kontem błędów,bo powodów może być tysiące i nie będę Ci tu wymieniał wszystkich bo jest tego bardzo wiele, od pierdołki po poważny problem.

Z ABSem to najczęściej czujnik trzeba wymienić...pod skanerem też by wyszło.

U mnie ostatnio klient nie kupił bo wyszło że odma jest nie-drożna w jednym aucie (a nawet powiem szczerze...nie wiedziałem) ...błędów żadnych , koszt czyszczenia około 30zł. i jest już gitara.
a odrzucił egzemplarz po pierwsze z malutkim przebiegiem, w pełnym oryginale lakierniczym, w dobre wersji itp itd ... ale jak ktoś na usterkę za 30 zł chce 3000zł w dół no to ja przepraszam bardzo :?
andrewb25
Stały forumowicz

21 Paź 2019, 20:24

andrewb25 napisał(a):a jak kupisz inne i ci się zapali za tydzień , za miesiąc czy pół roku to co zrobisz? oddasz? czasami w nowym aucie takie rzeczy się dzieją, a co w starej 10 letniej używce.

Skoro byłeś na sprawdzeniu auta to mogłeś zrobić diagnozę pod kontem błędów,bo powodów może być tysiące i nie będę Ci tu wymieniał wszystkich bo jest tego bardzo wiele, od pierdołki po poważny problem.

No zgadzam się z Tobą, ale akurat jak byłem na przeglądzie to nie było możliwości (diagnosta nie posiadał komputera do którego mógłby podłączyć autko). Można bagatelizować nad błędami, ale ,,kota w worku" nie chciałem kupować.
rysiusek
Nowicjusz

21 Paź 2019, 20:42

Oczywiście ale wtedy albo:

-odpuszczasz temat
-dogadujesz ze sprzedawcą żeby usunął problem, i jedziesz jeszcze raz.
-jedziesz na taką stację na której wszystko jest, czy do warsztatu, lub na SKP i do mechanika na skaner.
andrewb25
Stały forumowicz