Pierwszy Samochód, jaki kupić ? o 10 tyś zł.

18 Lis 2014, 01:12

myślałem o bwm, ale raczej odpada na początek, a co powiecie na Rover'a 75 w wersji kombi lub sedan z lpg ?
Scraw
Początkujący

Auto: brak

18 Lis 2014, 01:36

simonx10 - bez przesady, latwiej juz prosto pojechac czasami fwd zle wywazonym. Jak ktos jezdziz glowa to nie ma problemu, no i opony dobre z tylu. Poza tym w e36 byly asc jak ktos ma dziwne obawy.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

18 Lis 2014, 07:11

Szukasz auta ala sportowego i myślisz o Roverze 75 i to jeszcze w kombi :shock: czegoś tu nie rozumiem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Lis 2014, 08:41

jiGsaw napisał(a):simonx10 - bez przesady, latwiej juz prosto pojechac czasami fwd zle wywazonym. Jak ktos jezdziz glowa to nie ma problemu, no i opony dobre z tylu. Poza tym w e36 byly asc jak ktos ma dziwne obawy.

Zgadzam się z tobą ale chodziło mi o to że tak czy inaczej przesiada się z zamulonej l-ki do samochodu o mocy ok. 170KM i to z napędem na tył. Ale wiadomo to zależy od kierowcy jak będzie jeździł :)
simonx10
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 17 10 2014
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Peugeot 307 (rodzinny)
Silnik: 1.6
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

18 Lis 2014, 09:36

Racja zagmatwane, ale już wyjaśniam. Racja, że w temacie mówię o sportowym samochodzie, ale gdy na początku szukałem to wszystko brałem pod uwagę. Samochody sportowe spodobały mi się nie dawno i zaczęło się od BMW i Peugeota 407, ale wcześniej byłem nastawiony na właśnie Rovera 75 rocznik 1999-2001 który podoba mi się ze względu na elegancki wygląd. To jak, mogę poznać wasze zdanie o tym modelu ? :)
Scraw
Początkujący

22 Lis 2014, 18:20

znalazłem samochód który w miare przypadł mi do gustu moge go tu wrzucić i poprosić o ocene ?

wrzucam link, martwi mnie spalanie aż 8,5l to normalne ? Ile to wychodzi w zł w gazie ? Macie jakieś uwagi do niego ? mam stosunkowo blisko wiec mógl bym go sprawdzić jeśli stwierdzicie, że jest dobry na poczatek i w miare sprawny chociaż ciezko wydedukować ze zdj :/

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Scraw
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

AUTOSALON i AUTOSERWIS 2009 / relacja
    W dniach 9 -11 października 2009 odbyła się jubileuszowa edycja Międzynarodowych Targów Motoryzacyjnych i Międzynarodowych Targów Technik Motoryzacyjnych AUTOSALON/AUTOSERWIS. Ofertę branży samochodowej zaprezentowało ...

22 Lis 2014, 19:29

Za 8k zapomnij o Bertone.. jeszcze to spalanie :lol:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

22 Lis 2014, 22:14

Jak chcesz z charakterem samochód to może fiat coupe ?
simonx10
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 17 10 2014
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Peugeot 307 (rodzinny)
Silnik: 1.6
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

22 Lis 2014, 22:30

Fiat Coupe z tego co pamiętam należał do awaryjnych :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

22 Lis 2014, 22:41

raczej nie jestem wymagający, samochód do 10 tys, podstawowe wyposażenie, nie drogi w utrzymaniu, w miare ładny sedan, coupe, kombi. Zastanaiałem sie jeszcze nad VW Passat, Ford Mondeo, Rover 75 i naprawde nie wiem co kupić.

Chciał bym jeszcze wiedzieć, czy jesli mam cały panel z radiem w samochodzie to da sie wymienić radio żebym wstawił moje ? do tych wbudowanych nie da sie raczej telefonu podłaczyć ;/
i czy gdzieś w okolicach Grudziądza znajde jakieś dobre warszaty, stacje kontrolne ?
Scraw
Początkujący

22 Lis 2014, 22:48

Zamiast Mondeo Mk3 które będzie w benzynie 1.8 i podstawie wyposażenia rzuć okiem na Cougara 2.5 v6 albo Mondeo ST200 ale tego musisz z zagranicy przywieźć bo u nas jak jest to trup, chyba że z klubu ale rzadko się trafia.
Jako tańszą alternatywę proponuję e36. Za 10k będzie super coupe 2.0 w górę z LPG.
Bertone też znajdziesz za 10k ale to będzie 1.8
406 coupe też znajdziesz w 2.0 benzynie.
Na Passata szkoda kasy.
Może jakaś Vectra Zender?
Koniu
Forumowicz VIP

22 Lis 2014, 23:03

W zakładanym budżecie spokojnie kupisz roverka. To super rozwiązanie jeżeli cenisz sobie oryginalność, dobre wyposażenie, elegancje i niezawodność a wszystko to przy niskich kosztach utrzymania.
Sugerował bym poszukiwania roverka 45 albo MG ZS. Za ok 10 tys. znajdziesz już ładny egzemplarz. Najlepiej w dieslu. Jak chodzi o ZS to również diesel bądź 6 cylindrowe 2.5.
Rovera 75 za 10-12 tys. też spokojnie kupisz jednak będzie on droższy w utrzymaniu od 45/zs i prawdopodobnie w gorszym stanie choć nie koniecznie. Od biedy znajdziesz też MG ZT ale budżet masz na styk. Nie tak dawno sam chciałem kupić 75 do ok 10 tys zł. Większość egzemplarzy miała problem z pompką sprzęgła ( typowa usterka tego egzemplarza na dodatek droga w naprawie) Większość sprzedawców mówi, że za kilka zł można pomkę zregenerować wymieniając uszczelki. Prawda jest taka, że jeżeli uszczelki załatwią sprawę to prawie każdy skusi się na regeneracje. Niestety większość pompek ma już zarysowany tłok przez co powstaje nieszczelność i wymiana uszczelek na niewiele się zda a zakup nowej pompki to ok 800zl. Na dodatek spora część tanich 75 ma już zawias do roboty. Co prawda zawieszenie do najdroższych nie należy ale zawsze pieniądze z portfela ubędą.
45/ ZS nie mają takich problemów jak 75, na dodatek zawieszenie w tych modelach dzielnie znosi nasze ,,piękne" polskie drogi.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

23 Lis 2014, 00:18

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Coguar fajny :)
406 coupe też mi sie podoba, Rover 75 szczeólnie mi sie podoba zwłaszcza ze skórą w środku, 45 nie koniecznie za to ZS tylko w googlach, bo na allegro znaleźć nie moge.
coguar i coupe 406 bardzo fajne, a coś w wersji sedan ?
I jak z ich awaryjnością i utrzymaniem ? chodzi o coguara i 406
Scraw
Początkujący

23 Lis 2014, 00:40

Utrzymanie 406 coupe i Cougara nie jest bardzo drogie. Tak jak auta klasy średniej, na pewno to nie Golf ale tragedii nie ma. Sam mam Mondeo i wiem a Cougar jest na podzespołach z Mk2.
Tylko Cougar jak już to 2.5 v6 bo 2.0 takie sobie do gazu.
Koniu
Forumowicz VIP

23 Lis 2014, 03:29

W takim razie zastanowię się miedzy Coguarem, a mondeo mk2, w coupe wszystko ladnie, pieknie, ale jednak tylko 2 miejsca z tyłu dlatego pomyśle jeszcze nad sedanem, mam nadzieje, że nie psują sie za bardzo :). Jest ktoś może z okolic Grudziądza ? Przydał by się jakiś warsztat z dobrymi fachowcami, polecicie jakiś ?
Scraw
Początkujący