Pierwszy samochód

09 Lut 2011, 13:00

A nad Suzuki Swiftem się nie zastanawiałeś ? za 2 tys zł już idzie coś znaleźć.
dzedzej
Nowicjusz

Miejscowość: bydgoszcz

09 Lut 2011, 13:48

Pomyśl nad CC tak jak wcześniej mówileś tylko że 900 minimum.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ewentualnie jak chcesz to mam namiary na Felicje za 1000zł.
http://www.aukcjoner.pl/gallery/004690605-fela.html#I1
do tyrania na codzień idealna.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Lut 2011, 13:58

Przeglądałem te suzuki

takie coś wynalazłem :D

a ta felicja sprawna? Ile pali ?
hieroshima
Nowicjusz

Miejscowość: Chorzów

09 Lut 2011, 14:03

Jak za te pieniądze to tragedi nie ma ale to tylko fotki a co do Felicji to pw zaraz Ci podeśle.

[ Dodano: 9 Luty 2011, 13:08 ]
poszło pw
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

09 Lut 2011, 14:15

barol91 napisał(a):Jak za te pieniądze to tragedi nie ma ale to tylko fotki a co do Felicji to pw zaraz Ci podeśle.

[ Dodano: 9 Luty 2011, 13:08 ]
poszło pw

Wiadomo, że tylko fotki, ale ogólnie nie wygląda najgorzej? Możnaby się przejechać i sprawdzić go. Akurat jestem blisko żywca
hieroshima
Nowicjusz

09 Lut 2011, 14:17

To jak masz blisko to możesz podjechac.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla AE86 "Hachi-Roku" (1983–1987)
    To najsłynniejsza, kultowa odmiana. Uwieczniono ją nawet w japońskiej mandze, a następnie w serialu anime, "Initial D". To historia młodego chłopaka, który przeżywa swoje przygody za kierownicą tylnonapędowego modelu ...

09 Lut 2011, 14:33

Ale ogólnie cena jest adekwatna do przebiegu, rocznika itd.? Nie wygląda cos podejrzanie? :P
naczytałem się bloga katalonczyk1024 i teraz wszędzie szukam podstępu :)
hieroshima
Nowicjusz

09 Lut 2011, 14:43

Przebieg może być autentyczny bo Swifty zazwyczaj mają mało przejechane a co do stanu to ja widze tak:przednia maska wychodzi troche za lewy błotnik (po prawej stronie jest równo z błotnikiem),tylny pas z prawej strony jest troche ruszony no i ruda pomału wychodzi,pozatym ciekawi mnie czemu prawy błotnik ma kierunkowskaz a lewy nie?!I jak sie dobrze przyjrzy to widać dwa odcienie białego :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

09 Lut 2011, 15:36

barol91 napisał(a):Tico to jedno z najoszczędniejszych aut,pali malutko,części łatwo dostępne i tanie ale jest jeden duży minus,mianowicie blacha auto przy 40km/h czasami potrafi poskładać sie w połowe :neutral:
...

Oj, to poleciałeś po bandzie...
Akurat Ticiem przejeździłem trochę i nie mogę się z tym zgodzić (no, chyba, ze masz na byśli coś, co wcześniej zderzyło się z lokomotywą i "pan kazio" poklepał...).
Tico jest w miarę wygodnym samochodzikiem (mam 185cm i jakoś dawałem radę;) ), bardzo oszczędnym (mój rekord to 4.2l LPG w mieście!, ale jeździłem baaardzo delikatnie!), w miarę bezawaryjne (na 280 kkm które przejechałem w firmie, żadnych remontów, raz dmuchawa, raz pająk - dokładniej włącznik świateł umarł, raz amory z tyłu, kilka żarówek i bieżąco - filtry, klocki, oleje, płyny). Myślę, że to świetne auto jak na pierwszy raz. Nauczysz się jeździć w ruchu, wtedy możesz myśleć o czymś większym.
Poza tym - jak na swoją wagę auto ma troszkę nadmiaru mocy. Przy swojej wadze i gabarytach powinno mieć jakiś ogranicznik, a bez tego potrafi bez trudu "zamykać budzik".

barol91 napisał(a):No moge podać nawet jeden przykład,stłuczka kiedyś tam u mnie w mieście,Tico kontra Opel Tigra,z Tigry odpadł tylko zderzak a w Tico nie było zderzaka,błotniki i maska wykrzywione.

Co do blachy - faktycznie nie jest to czołg. Ale tak się buduje teraz auta. Auto nie może w czasie zderzenia zostawać nienaruszone! Im więcej auta się "zemnie", tym lepiej dla pasażerów, gdyż w ten sposób blacha pochłania energię, zamiast oddać ją w całości na pasażerów - fizyka się kłania...
Zauważ, że przy takich stłuczkach, gdzie auta są mocno pomięte (pomijam ewidentne "przegięcia" ścigantów i innych debili), kabina pasażerska jest w miarę nieuszkodzona, a kierujący i pasażerowie zazwyczaj wychodzą ze zdarzenia bez większych uszczerbków. Wiąże się to - w największym skrócie - z wydłużeniem drogi hamowania o odległość równą "skróceniu" samochodu, co znacznie zmniejsza przeciążenie działające na osoby wewnątrz samochodu, a tym samym zwiększa się prawdopodobieństwo przeżycia zderzenia.
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1990

09 Lut 2011, 17:03

Jak poleciałem po bandzie?Napisałem praktycznie to samo co Ty :roll: a co do blachy to wystarczy też sobie poczytać opinie w internecie ale żeby nie było ja nie mam zamiaru sie kłucić :wink:

Do autora tematu:mam jeszcze namiary na Fiata Crome 1.6+gaz,1991r,ważny przegląd i oc,z wyglądu wygląda nieżle tylko podłoga do pospawania,cena 900zł do negocjacji.Zainteresowany??
Ostatnio edytowany przez Barol, 09 Lut 2011, 17:17, edytowano w sumie 1 raz
Barol
Awatar użytkownika

09 Lut 2011, 17:16

barol91 napisał(a):Jak poleciałem po bandzie?Napisałem praktycznie to samo co Ty :roll: a co do blachy to wystarczy też sobie poczytać opinie w internecie ale żeby nie było ja nie mam zamiaru sie kłucić :wink:

Ano... Dokładniej - chodziło o ten fragment:
barol91 napisał(a):(...) auto przy 40km/h czasami potrafi poskładać sie w połowe :neutral:
...

Nie stwierdziłem tego, mimo ponad 280 tysięcy km, jakie przejechałem "ticolotem". Tyle, ze na pewno był "niebity" wcześniej.
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1990

09 Lut 2011, 17:19

No może troche przesadziłem,w połowe to nie.
Barol
Awatar użytkownika

07 Mar 2011, 16:41

sory ze tak długo nie odpisywałem, ale miałem sesjie itp. i nie miałem głowy myśleć o samochodach ;) budżet się zwiększył do 4-5 tyś. co polecacie w tej cenie? Oczywiście chodzi o samochód, który mało pali i jest oszczędny :) taki dla studenta na dojazd z domu do uczelni i czasami gdzieś dalej ;)

W tej cenie to jest w miare dobre czy za tanie ? :P
hieroshima
Nowicjusz

07 Mar 2011, 18:09

Fajny dupowozik,mało pali,częsci na szrocie dostaniesz i wogóle auto na plus :wink:
może coś takiego Cie zainteresuje [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

07 Mar 2011, 18:12

Ja polecam Peugeota 106 1.0,1.1, w tej cenie możesz szukać po lifcie (mk2 od 96r.) lub Citroena Saxo.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992