barol91 napisał(a):Tico to jedno z najoszczędniejszych aut,pali malutko,części łatwo dostępne i tanie ale jest jeden duży minus,mianowicie blacha auto przy 40km/h czasami potrafi poskładać sie w połowe
...
Oj, to poleciałeś po bandzie...
Akurat Ticiem przejeździłem trochę i nie mogę się z tym zgodzić (no, chyba, ze masz na byśli coś, co wcześniej zderzyło się z lokomotywą i "pan kazio" poklepał...).
Tico jest w miarę wygodnym samochodzikiem (mam 185cm i jakoś dawałem radę;) ), bardzo oszczędnym (mój rekord to 4.2l LPG w mieście!, ale jeździłem baaardzo delikatnie!), w miarę bezawaryjne (na 280 kkm które przejechałem w firmie, żadnych remontów, raz dmuchawa, raz pająk - dokładniej włącznik świateł umarł, raz amory z tyłu, kilka żarówek i bieżąco - filtry, klocki, oleje, płyny). Myślę, że to świetne auto jak na pierwszy raz. Nauczysz się jeździć w ruchu, wtedy możesz myśleć o czymś większym.
Poza tym - jak na swoją wagę auto ma troszkę nadmiaru mocy. Przy swojej wadze i gabarytach powinno mieć jakiś ogranicznik, a bez tego potrafi bez trudu "zamykać budzik".
barol91 napisał(a):No moge podać nawet jeden przykład,stłuczka kiedyś tam u mnie w mieście,Tico kontra Opel Tigra,z Tigry odpadł tylko zderzak a w Tico nie było zderzaka,błotniki i maska wykrzywione.
Co do blachy - faktycznie nie jest to czołg. Ale tak się buduje teraz auta. Auto nie może w czasie zderzenia zostawać nienaruszone! Im więcej auta się "zemnie", tym lepiej dla pasażerów, gdyż w ten sposób blacha pochłania energię, zamiast oddać ją w całości na pasażerów - fizyka się kłania...
Zauważ, że przy takich stłuczkach, gdzie auta są mocno pomięte (pomijam ewidentne "przegięcia" ścigantów i innych debili), kabina pasażerska jest w miarę nieuszkodzona, a kierujący i pasażerowie zazwyczaj wychodzą ze zdarzenia bez większych uszczerbków. Wiąże się to - w największym skrócie - z wydłużeniem drogi hamowania o odległość równą "skróceniu" samochodu, co znacznie zmniejsza przeciążenie działające na osoby wewnątrz samochodu, a tym samym zwiększa się prawdopodobieństwo przeżycia zderzenia.