Problem z Citroenem

18 Sty 2014, 21:05

Witam mam problem z samochodem Xsara Picasso, podczas jazdy samochód nie trzyma się drogi, źle się prowadzi, po prostu strach nim jechac. Nie wiem co się dzieje. Opony zmienione na zimowe.
Niedawno zostało wymienione koło pasowe ponieważ coś stukało. Teraz ciągle coś piszczy z prawej strany podczas skrętu kołami w prawo, czy to ma jakieś powiązanie ?
robkal02206
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Citroen Xsara Picasso
Silnik: 2.0 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

18 Sty 2014, 23:38

Wcześniej było dobrze jak miałeś letnie opony? Czy też występował problem z prowadzeniem samochodu?
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

19 Sty 2014, 08:29

Nie było tego problemu, dodam również że głównie jest to na śliskiej, lub tylko oszronionej nawierzchni, nie na czarnym asfalcie. Ale to nie jest typowe ślizganie, tylko tak jak opisałem,a na czarnym nie.
robkal02206
Nowicjusz

19 Sty 2014, 10:42

Prawdopodobnie musisz zmienic styl jazdy. Jeżeli na czarnym, suchym asfalcie jest wszystko ok, a na śliskim są problemy z jazda, to ja bym dopatrywał się tu winy w kierowcy.
Jest też oczywiście możliwość, że wina jest w oponach, ale w dzisiejszych czsasach, jak opona jest dobrze dobrana do samochodu,to takie rzeczy nie występują.
Jednakże dla spokojności możesz przeżałować 100 zł i pojechać sprawdzić zbieżność.
Jakie masz te zimówki - rozmiar oraz firma? Napęd masz na przód czy na tył?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

19 Sty 2014, 11:41

Opony 15, Fuldy. Napęd na przód.
robkal02206
Nowicjusz

20 Sty 2014, 17:05

Fuldy to generalnie rzecz biorąc sa dobrymi oponami, więc raczej nie w nich szukać przyczyny. Napęd na przód więc tu z prowadzeniem też nie powinno być problemu. A więc albo wina niedoświadczonego kierowcy, co w przypadku napędu na przód jest małoprawdopodobne, albo wina geometrii lub sa jakies luzy w zawieszeniu, typu tuleje.
Tak jak pisałem wcześniej warto podjechać na sprawdzenie zbiezności, a tam mechanik powie, czy są luzy, a jak ich nie bedzie to sprawdzi czy zbiezność jest nierozjechana.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

21 Sty 2014, 19:07

Nie było tego problemu, dodam również że głównie jest to na śliskiej, lub tylko oszronionej nawierzchni, nie na czarnym asfalcie. Ale to nie jest typowe ślizganie, tylko tak jak opisałem,a na czarnym nie.

jakby zbieżność była lewa to by ciągło w jedna strone , tym bardziej latem, nie wspomnę o lamęcie po wyłysiałych oponach toć niedawno zmieniane

Koledzy przecież stad wprost wynika, że opony pomimo ze niemieckie
ale już Scheise, ile mają lat ,jakie DOT , w lecie przypadkiem na strychu nie były trzymane ?
a luzy najlepiej sprawdzić na szarpakach SKP

ps przez jesień drogi były zbryzgane jakimś roztworem który w połaczeniu z brudem dawał efekt sporej śliskości , koła często buksowały i włączał się Abs przy spokojnej jeździe
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121

21 Sty 2014, 20:38

Ja bym jednak sprawdził opony. Być może zmiana tyłu na przód da kilka odpowiedzi co się dzieje . :) Tak więc...lewarek,klucz i pół godziny na mrozie. :D
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback