Problem z odpalaniem na zimnym silniku.

15 Gru 2018, 17:35

Witam.
Mam Opla Vivaro z 2005r z silnikiem 1.9 DI. Od pewnego czasu mam problemy z odpaleniem auta po nocy jak jest zimny. Jak już zapali i chwilkę pochodzi to później odpala normalnie. Auto jeździ również bez żadnego zarzutu. Zrobiłem kilka rzeczy na początek wymieniłem świecę i wymieniłem akumulator bo miałem wrażenie, że auto jakoś słabo kręci no i fakt troszkę lepiej zaczął palić ale to nadal jest dalekie od normalności. Podłączając go pod komputer wyrzuciło mi błąd P1635 od modułu świec żarowych, sprawdziłem czy dochodzi prąd na świece i jest porządku wartości też są dobre bo około 11,3V przy przekręceniu zapłonu. Miałem też jeszcze jeden błąd P0191 obwód czujnika ciśnienia szyny paliwowej, ale to wydaje mi się że ten błąd to, że kiedyś miałem mało paliwa i próbowałem go odpalić i złapał taki błąd nieciągły. Macie jakieś pomysły co może być przyczyną słabego startu ?
mateo2301
Obserwowany

17 Gru 2018, 00:10

jeżeli uważasz że słabo kręci a wymieniłeś aku to może warto zajrzeć do rozrusznika jak i przewodów które do niego dochodzą, filtr paliwa wymieniony?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Gru 2018, 14:13

miałem podobnie w swoim firmowym aucie tez trochę pochodził i gasł, wymienialiśmy po kolei pare części i w końcu okazało się że winny był filtr paliwa. Zakupiłem nowy i po problemie Pozdrawiam
Promot
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Seat Ibiza III
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008