Problem z podskakującymi wycieraczkami

21 Mar 2021, 18:37

Witam wszystkich,
Borykam się z problemem podskakujących wycieraczek praktycznie od początku kupna auta.
Sprawa wygląda następująco, wycieraczki kiedy idą w górę wyraźnie podskakują wydając przy tym nieprzyjemne dźwięki, idąc w dół wszystko jest płynnie i cicho.
Ciekawe jest to, że jak jedną wycieraczkę uniosę i pracuje tylko jedna to i w górę i w dół chodzi płynnie i cicho...
Co to może być, przyczyną jest nieodpowiedni kąt styku piór wycieraczek do szyby, czy może zbyt duży docisk wycieraczek do szyby, a może jeszcze coś innego?
Bardzo proszę o pomoc..
marcinek123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 07 2013
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Mazda 121
Silnik: 1.1 54KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

21 Mar 2021, 18:49

Rozumiem że kupiłeś używane auto. Napisz nam jeszcze jakie tam masz wycieraczki: zwykłe, płaskie czy hybrydowe?

marcinek123 napisał(a):Borykam się z problemem podskakujących wycieraczek
Problemów podskakujących wycieraczek może być sporo począwszy od tego jak przylegają do szyby po ich złe zamontowanie.

Sprawdź jeszcze czy długość piór wycieraczek jest odpowiednia, taka jaką przewidział producent.

Na początek umyj dobrze szybę i sprawdź czy po tym zabiegu dalej będą skakały. Przyjrzyj się czy przylegają do szyby równo na całej długości pióra.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Mar 2021, 19:29

Auto kupiłem już w 2018 roku, pierw były wycieraczki płaskie zajechane podskakiwały, później kupiłem wycieraczki noname z marketu wode ogólnie zbierały ładnie, ale podskakiwały i jakieś kilka msc temu kupiłem boscha zwykłe i one to już w ogóle ładnie zbierają, ale niestety podczas ruchu w górę skaczą sobie :/

Długość jest odpowiednia, taką jak przewidział producent,
Wycieraczki przylegają całą długością pióra do szyby,
jutro umyję szybę i zobaczę jak będą się zachowywać
marcinek123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 07 2013
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Mazda 121
Silnik: 1.1 54KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna