Problem z rejestracją (bank w dowodzie)

18 Maj 2009, 17:04

Witam.
Kupiłem właśnie samochód. W dowodzie rejestracyjnym sprzedawcy jest wpisany współwłaściciel - bank. Sprzedawca kredyt spłacił i przy kupnie dał mi stosowne pisma z banku poświadczające, że jest już jedynym właścicielem. Dzwonił również do swojego wydziału komunikacji i powiedzieli mu, że skoro sprzedaje auto, to nie musi już występować o wymianę dowodu, tylko przy wydaniu nowego (mojego) dowodu wystarczy okazać te pisma z banku.
Byłem u siebie w wydziale komunikacji i pani w okienku nie chciała przyjąć dokumentów do rejestracji, bo twierdzi, że skoro sprawa o wykreślenie nie wpłynęła do WK sprzedawcy, to oni nie dostaną jakiegoś potwierdzenia, więc nie mogą wykreślić współwłasności i tym samym zarejestrować auta na mnie. Sprzedawca akurat wyjechał w podróż za granicę. Co mogę w tej sytuacji zrobić? Czy pomylił się sprzedawca i jego Wydział Komunikacji, czy to u mnie w Wydziale pani się myli?
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 100 znaków
Fat Milk
Nowicjusz

18 Maj 2009, 17:51

Kolego w każdym urzędzie żądzą się swoimi prawami i nic się na to nie poradzi. Spróbuj zadzwonić do współwłaściciela czyli do banku i powiedz jak sprawa stoi może coś poradzą.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

19 Maj 2009, 11:42

Jak to jest możliwe że każdy urząd ma swoje widzimisię ? Przecież w całym raju obowiązuje te samo prawo?! Co się chce zrobić zawsze jest problem z urzędami!!
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

19 Maj 2009, 16:07

Pani w okienku ma rację - nie może przerejestrować ci tego samochodu - nie jest to żadne widzimi się urzędnika w WK.Poprzedni właściciel,po spłacie kredytu musiał dostać z banku pismo potwierdzajaće fak spłaty kredytu(o którym wspominasz).Z tym pisemkiem z banku musi on iść do WK i i WK wykreśli na podstawie tego pisemka bank z dowodu rejestracyjnego.Nie możesz tego zrobić ty,ponieważ to nie ty byłeś kredytobiorcą.I dopiero jak bank zostanie wykreślony,to ty będziesz mógł kupić ten samochód i go przerejestrować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

19 Maj 2009, 16:40

Ale to absurd: mam dokument z banku, z którego wynika, że poprzedni właściciel jest jedynym właścicielem i umowę kupna-sprzedaży, która przenosi własność na mnie i której stroną nie jest bank. Zamiast wykreślać ze starego dowodu mogliby to uwzględnić przy wydaniu nowego na mnie. Skontaktowałem się ze sprzedawcą, on jeszcze raz zadzwonił do swojego WK i jeszcze raz dostał potwierdzenie, że skoro sprzedał auto to nie powinno być problemów.

Z konkurencyjnego forum:
http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=227991&c=0&f=9
No to mam właśnie taki dokument, jak tam opisany.
Chyba jednak to jest widzimisię, a nie konkretne wytyczne i procedury.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 100 znaków
Fat Milk
Nowicjusz

20 Maj 2009, 20:56

Masz rację to jest widzimisię.

Udaj się ponownie do urzędu, złóż wniosek o rejestrację. Jeśli Ci odmówią poproś o odmowę na piśmie - jest taka procedura - wtedy urząd musi padać przyczynę z podstawą prawną.

Mając to udaj się do kierownika działu rejestracji i niech on powie czy to wg niego prawda.
Jak się będzie upierał idź do dyrektora urzędu w tej samej sprawie.

Jeżeli wszyscy podtrzymają swoje zdanie napisz podanie do urzędu o rejestrację pojazdu na posiadanych dokumentach. Uzasadnij to tak jak w swoich postach. Czekaj na odpowiedź.
Powinno pomóc. Jeżeli nie to daj znać, coś się na pewno wymyśli.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

20 Maj 2009, 21:14

No dzięki za konkretne rady. W piątek zadziałam i napiszę jak było.
Fat Milk
Nowicjusz

21 Maj 2009, 14:36

Czy dokument z banku,potwierdzający spłatę kredytu jest na ciebie?Jeżeli nie,to nie możesz wykreślić banku z dowodu.A dopóki w dowodzie jest bank,to bez jego zgody poprzednik nie może sprzedać samochodu.Najpierw musi być wykreślony bank z dowodu.Samo pismo nie wystarczy.
Oczywiście zawsze możesz spróbować zrobić,jak opisał kolega Dariusz.Za to przecież cięnie zamkną :wink: .
Opisz czy ci się udało.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

22 Maj 2009, 13:07

Uff udało się.
Okazało się w okienku, że jedyną przesłanką do niewydania nowego dowodu jest brak w moim WK dokumentu potwierdzającego zarejestrowanie umowy współwłasności przed WK sprzedawcy. Pani po chwili rozmowy zadzwoniła do tego WK (Płock), oni przysłali dokument faxem (co prawda dopiero po 2 h ale już lepsze czekanie niż podróż do Płocka i z powrotem). Pani wykreśliła bank z karty pojazdu i zarejestrowała auto.

Dzięki jeszcze raz za rady.
Fat Milk
Nowicjusz

22 Maj 2009, 13:11

Gratuluję! Na tym przykładzie widać że warto jest walczyć z urzędasami i walczyć o swoje. Panie w okienkach są po to żeby nam pomagać i tego wymagajmy.
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

24 Maj 2009, 20:04

to tylko potwierdza, że miałem rację.

Czyli pismo z banku o skończeniu się kredytu i przeniesieniu własności na kredytobiorcę pozwala mu dysponować już tylko swoim mieniem dowolnie.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam