Problemy z odmą olejową

14 Lut 2018, 11:55

Cześć, przy demontażu obudowy filtra postanowiłem wyczyścić węże odmy, uszkodzilem króciec do wpięcia tej cienkiej odmy, tym samym nie mam możliwości jej podpięcia. Znajduje się ono zaraz pod przepustnicą w kolektorze dolotowym. Wymiana kolektora raczej nie wchodzi teraz w grę. Pytanie czy mogę bez konsekwencji jeździć bez tego cienkiego węża odmy?

Fiat Albea 1.4 8V 77km
Blavic11
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 06 2009
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiat Albea
Silnik: 1.4 8v 77km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

14 Lut 2018, 13:42

Ten króciec jest z tworzywa / plastikowy więc dobrze by było jak byś wyczyścił dokładnie to miejsce i skleił lub zgrzał na gorąco. Jak sam nie dasz rady to podjedź do kogoś kto zajmuje się klejeniem zderzaków i tworzyw na pewno pomoże i będziesz miał z głowy.

Przez ten otwór będzie leciał syf do kolektora no i możesz mieć problemy z obrotami.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Lut 2018, 16:16

Jest tam ciężki dostęp, nawet po wymontowaniu przepustnicy, na czuja raczej tego nie zrobię. Nawet jeśli to czy dobry klej do plastiku wytrzyma warunki pracy. Mam 2skladnikowy epoksydowe i jakiś typowo do plastiku wchodzący w reakcje. A gdyby po prostu zaslepic ten otwór?
Blavic11
Nowicjusz

14 Lut 2018, 16:30

Blavic11 napisał(a):A gdyby po prostu zaslepic ten otwór?
Nie jest to dobry pomysł ;/ W przypadku niedrożności odpowietrzenia w skrzyni korbowej bardzo szybko tworzy się nadciśnienie i olej wyrzucany jest z silnika przez najsłabszy element - uszczelnienia.
Niektórzy kierowcy, aby pozbyć się problemu zatykania odmy, gazy ze skrzyni korbowej kierują bezpośrednio do atmosfery (niestety powodują dodatkowe zanieczyszczenie środowiska) nie możesz jej jednak zatkać całkowicie bo narobisz sobie problemów.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Lut 2018, 16:39

Odma sama w sobie jest podłączona do pokrywy zaworów, ten mały wężyk był podłączony od odmy (w obudowie filtra) do kolektora tuż pod przepustnicą. Może służy on bardziej do redukcji ciśnienia?
Blavic11
Nowicjusz

15 Lut 2018, 08:36

Chodzi konkretnie o ten wężyk.
Blavic11
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak można zmniejszyć wydatki na paliwo?
    Dużo kierowców każdego dnia korzysta z samochodu, a koszty paliwa rzędu kilkuset złotych miesięcznie nie zaskakują. Często dla kierowcy wydatek na paliwo jest dosyć sporym miesięcznym obciążeniem. Niestety gwałtowny ...