Przegrzewa się, zimna chłodnica

08 Wrz 2018, 15:37

Witam, mam problem z układem chlodzenia w golfie 4 , otóż nie włącza się ten większy wentylator na chłodnicy oraz robi ciśnienie na zbiorniczek wyrównawczy , takie że po otwarciu korka płyn wywala prawie na samą górę zbiorniczka, w moich innych autach płyn podniesie się minimalnie po otwarciu korka i wraca. Do tej pory myślałem że to termostat i go wymieniłem bo chłodnica była zimna ,wąż górny od chłodnicy był bardzo gorący a ten dolny zimny . Wymiana termostatu nie pomogła , dodam ze termostat jest elektroniczny. Samochód to Golf IV 1.6 SR 2001
Szymon1325
Obserwowany

08 Wrz 2018, 17:51

Jeżeli chłodnica jest zimna, to są dwa wyjścia - albo termostat ( to, że nowy, wcale nie oznacza sprawny, albo dobrze założony ) lub niedrożna chłodnica albo niedrożny wąż z termostatu do chłodnicy.
Wymontuj termostat, włóż do garnka z wodą i podgrzewaj wodę. Jak woda zacznie zwierać ( stan przed wrzeniem ), to powinien zacząć się otwierać. Jak woda będzie się gotowała, to powinien być cały otwarty.
Zdejmij węże z chłodnicy i podłącz do górnego króćca wąż z wodą i zacznij lać. Woda musi wylatywać dolnym króćcem.
Może też być, że układ jest zapowietrzony. Z tym, że układ odpowietrza się tu sam. Ale często zdarza się ( nie wiem dlaczego ), że zapchany jest ten cienki wąż, który leci do zbiorniczka wyrównawczego. Wówczas ukłąd się zapowietrza.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000