Przelot wydechu 2,5" w VW Golf 1.9 TDI

04 Wrz 2021, 22:12

Ile metrów rury potrzebuję aby zrobić pełny przelot 2,5", ile kolanek oraz ile mają mieć stopni? Pytam bo nie mam jak zajrzeć od spodu auta I dokładnie wyliczyć, ale chciałbym wiedzieć tak +/- ile jest potrzebne. Ma być wyspawane od turbiny do końca. Golf 4 1.9 TDI AHF, hatchback, 5 drzwi
Ciastek140
Początkujący

05 Wrz 2021, 11:10

Kiedyś coś takiego liczyłem w trzech różnych samochodach. Wychodziło tak mniej więcej że jeżeli wydech nie jest podwójny to musisz mieć przynajmniej długość rury równą długości nadwozia samochodu.

W samochodach w których wykonałem taki pomiar długość wydechu była minimalnie krótsza od długości nadwozia. Jednak najlepiej by było zmierzyć dokładnie samemu. Dodatkowo musisz pamietać że czasem coś może pójść nie tak i wtedy będzie lipa jak kupisz tak na styk. Dodatkowo do wyspawania wydechu o takim samym kształcie rur przelotowych będziesz musiał zdemontować cały wydech z samochodu żeby to dokładnie odzwierciedlić.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Wrz 2021, 21:38

Myślałem, że może ktoś z obecnych tutaj akurat w golfie 4 robił i wie ile potrzeba
Ciastek140
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uważaj na Pieszych na wielopasmowych jezdniach
    Do najbardziej niebezpiecznych miejsc dla pieszych należą przejścia przez wielopasmowe jezdnie bez sygnalizacji świetlnej. Do potrąceń najczęściej dochodzi, gdy pieszy wchodzi na oznaczone przejście, widząc zatrzymujący się ...