Punto 1.1 - problem z kierunkowskazami i hamulcami

22 Lut 2007, 14:46

Witam. Mam 2 pytania
1) kierunki dzialaja jak chca, sprawdzalem czy styki nie zasniedzialy, bezpieczniki. Niby wszystko dobrze. Zauwazylem ze gdy nie chca dzialac trzeba lekko kierownica skrecic to zazwyczaj zaczynaja dzialac. Nastepne spostrzezenie to gdy zjezdzam z gorki dosc sporej (ok. 45 stopni) to wogole nie chca dzialac nawet po skrecie kierownica).
2) Hamulce - Wymienilem wczoraj i tarcze i klocki z przodu ale prawe kolo mi hamuje - nie odbija dobrze i po mocniejszym nacisnieciu na pedal zaczyna blokowac. Co moge tam wymienic ? jak to naprawic ? .
Pozdrawiam i czekam na jakies wskazowki.
gomes
Nowicjusz

• 22 Lut 2007, 17:51

Co do hamulców to wymień przewód giętki (gumowy) od hamulca ten od zacisku , jak coś wymień najlepiej 2 przednie giętkie przewody . Pozdrawiam Tomek
    tomala2301
    Początkujący

Miejscowość: dolnyśląsk

22 Lut 2007, 19:45

jak odkrecam odpowiecznik to tloczek chodzi. Moze to wina serwa (pompki) ? moze jakies inne pomysly ?:)
    gomes
    Nowicjusz

22 Lut 2007, 21:47

Wymieniłeś tarcze i klocki . No to musiałeś wcisnąć tłok . Wcisnąłeś bez odkręcania odpowietrznika ? Musi się dać. Jeśli nie da rady to nie masz powrotu płynu hamulcowego.Przyczyną może być tak jak napisał kolega tomala2301 przewód elastyczny , pompa hamulcowa , a nawet ! włącznik świateł stopu . Robiłem coś takiego w polonezie i przyczyną był zapieczony sworzeń pedału hamulca . Trzeba posprawdzać wszystko.
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna