Punto gaz czy benzyna?

10 Lip 2007, 11:35

hej!
właśnie jestem na etapie wybierania swojego pierwszego auta :) niestety moje zasoby finansowe nie pozwalają mi kupić wymarzonego Audi A3 i autem na które mogę sobie pozwolić i które mi odpowiada jest Fiat Punto. dotychczas zwracałam szczególną uwagę na Punto z instalacją gazową ale gdzieś przeczytałam że Punto na gaz to jest głupota i lepiej kupić Fiata na benzynę...
no i jak to jest? co lepsze? Punto na gaz czy benzynę? poradźcie!
Ewela
Nowicjusz

10 Lip 2007, 11:42

Źeby mieć gaz i tak musisz mieć silnik benzynowy... A jeżdżenie na jednym nie wyklucza drugiego... Co do instalacji gazowych najlepiej się chyba wypowie użytkownik Czerepach... Ale jak kupisz z gazem to sama stwierdzisz jak Ci się jeździ na gazie a jak na benzynce (mmm, benzynka :roll: )
DFireCrow

10 Lip 2007, 19:39

Fire Crow: :D Dzięki za uznanie, ale nigdy nie podejmuję polemiki nt aut z kobietą... :P
... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
czerepach
Aktywny

Miejscowość: Mosina

10 Lip 2007, 22:24

tja... tylko wcale nie zamierzam plemizować.... zamierzam kupić samochód :P
Ewela
Nowicjusz

11 Lip 2007, 01:33

Czerepach: po jednej zjebce od Ciebie (dodaję, że jednak była słuszna, gdyż moja wiedza opierała się głównie na starych instalacjach) a także bliższemu przyjżeniu się działowi Instalację Gazowe przyznaję, że jednak co do "jeżdżących kuchenek" :wink: masz dużą wiedzę. Pozdrawiam!
Ewela: Punto niestety jako że jest samochodem tanim, dlatego też ma dużo usterek fabrycznych... Między innymi fabryczna wada sprzęgła które zazwyczaj pada po 15,000 - 20,000 km, chyba że ktoś pali sprzęgło to potrafi paść nawet po 1,000 km :!: fabryczny akumulator pada po pół roku :roll: no i są problemy z tylnym zawieszeniem... Ale nie to żebym Ci chciał to autko obrzydzić... Jak bardzo chcesz to kupuj nawet z gazem, wiesz, to wszystko zależy jak Ci się sztuka trafi :wink:
DFireCrow

11 Lip 2007, 11:28

:D Ewela: odszedłem własnie od tv i programu TVN Turbo - zakup kontrolowany - i powiem, że całkiem dobrze technicznie i cenowo wypadało autko Suzuki Swift polecane bardziej z silnikiem 1.3 oraz Nissan Micra 1.3 - zupełnie idealne dla istotek drobnych (i nie tylko...) z racji zwinności w manewrowaniu, niskim spalaniu i awaryjności. Mnie osobiście też się podoba, szczególnie "uśmiechnięty" przód; mam 176cm wzrostu - a jednak autko fajne...! :wink:
czerepach
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gruba odzież, a nurkowanie podczas hamowania
    Gdy na zewnątrz panują niskie temperatury, większość osób wsiada do samochodu w zimowym ubraniu, często składającym się z wielu warstw. Nie jest to jednak ani wygodne, ani bezpieczne, szczególne w przypadku ...
    BMW w leasingu – o czym warto pamiętać?
    Luksusowe modele BMW cieszą się dużym zainteresowaniem zwłaszcza wśród przedsiębiorców. Korzystne rozwiązanie stanowi szczególnie BMW leasing. Na co zwrócić uwagę, decydując się na tę formę finansowania? ...

11 Lip 2007, 22:48

Gracias dobry człowieku! :wink:
Nissan Micra - tak się składa że jeździłam tym autkiem na kursie (w Sieradzu Micra oprócz Corsy jest drugim samochodem egzaminacyjnym) i muszę przyznać że pomimo całkiem sympatycznego wyglądu i tego że jestem drobną istotką Micra mi nie odpowiada....
ale Suzuki Swift całkiem interesujące jest, :D nie myślałam wcześniej o takim samochodzie, musze mu się bliżej przyjrzeć, zwłaszcza że dzisiaj przeleciała mi koło nosa okazja na fajne Punto....
Ewela
Nowicjusz

12 Lip 2007, 02:27

jak najbardziej polecam Suzuki Swift 1.3, Micra nie bałdzo :D
qra69
Nowicjusz

Miejscowość: sosnowiec

12 Lip 2007, 10:59

Ewela: :D A rozważałaś możliwość nabycia Forda Fiesty, ale tej po "zaokrągleniach", po '96r? Oczywiście z silnikiem 1,25 zetec; 1,3 jest w tym układzie ciut przestarzały...? :wink:
Albo - też w nowej kaście - Renault Clio?
czerepach
Aktywny

12 Lip 2007, 11:39

temteges... Myślałam o takich samochodach: Opel Astra lub Corsa, Fiat Punto i Seat Ibiza
na razie zainteresowałam się Swiftem i niestety nie ma zbyt dużo ofert sprzedaży (w łódzkiem) :/
ale umówiłam się na obejrzenie takiego Punto
[link do Gratka wygasł]
moim zdaniem prezentuje się całkiem nieźle, no poza tym przednim zderzakiem...
Ewela
Nowicjusz

12 Lip 2007, 11:47

Oj tam, czepiasz się tego zderzaka, nie chciałabyś widzieć moich lusterek...

Ale jeśli chodzi o autka z Twoich propozycji, to raczej odradzam Astrę... Jakieś takie paskudne, i zawsze mi się kojarzą z takimi rzęchami, że szkoda gadać.... Już chyba bym to Punto wolał... Nawet Corsa się lepiej prezentuje niż Astra... Ale ta Fiesta, co to ją Czerepach poleca, to też w miarę dobry wybór ;)

P.S. Czy wy czasem pracujecie? :P Bo co chwilę widzę jakieś odpowiedzi w okolicznych postach :P
DFireCrow

12 Lip 2007, 13:58

looknij tu:
[link do Gratka wygasł]
[link do Gratka wygasł]
to autko się nie psuje :D
qra69
Nowicjusz

12 Lip 2007, 14:50

Ewela: :D Mówisz,że w Łódzkiem nie ma ofert...źle mieszkasz :idea: Zbliża się weekend, pogoda ma się poprawić; bierz Partnera za kark i wypad do Gniezna - zakręci Ci się w głowie od propozycji i możliwości. Wokół i w samym Gnieźnie masz i komisy i "wystawki" przed posesją :wink:
czerepach
Aktywny

12 Lip 2007, 20:19

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
qra69
Nowicjusz

13 Lip 2007, 11:09

Fju fju!! Jakie autka mi tu fajne podrzucacie :D, tylko kurna na takie mnie nie stać :( Patrzę na auta do 8 tys, kupić chcę maksymalnie do 7 tys a co tu dopiero za 15 tys! Chyba bym musiała na saksy pojechać zeby na takie Suzuki uciułać.....

btw. czerepach mi tam moje miejsce zamieszkania odpowiada :P do Gniezna może kiedyś się wybiorę jak bede miała czym :P
Ewela
Nowicjusz