Rabaty na grupy zawodowe

05 Kwi 2025, 20:56

Cześć. Planuję zakup nowego autka w salonie. Wiem, że jest możliwość uzyskania dodatkowego rabatu na konkretną grupę zawodową. Niestety nie mieszczę się w żadnej z tych grup, ale w salonie zaproponowali, żeby kupić samochód na tatę który jest górnikiem, a siebie zrobić współwłaścicielem. Po wszystkim tata przekazuje mi autko w formie, nie wiem, darowizny czy po prostu na mnie przepisuje. Nie chciałbym jednak angażować taty w to przedsięwzięcie, więc mam pytanie. Czy mogę liczyć na dodatkowy rabat nie przynależąc do grupy zawodowej? Dla mnie średnio zrozumiałe, dlaczego jedne zawody są faworyzowane, a inne dyskryminowane. Pytanie czy warto w salonie postawić warunek: kupię samochód jak dostanę rabat? Jak poszczególne salony patrzą na tą kwestię. Czy jestem w stanie to wywalczyć? Nowy samochód jest w cenie 99 tyś, a po rabacie na grupę zawodową 94,5 tyś.
saszet
Nowicjusz

05 Kwi 2025, 21:13

Poproś kilka salonów o ofertę danego modelu. Następnie wybierz najlepszą dla Ciebie i wyślij do pozostałych salonów prosząc o kontrofertę, bo gdzie indziej dostałeś lepszą. Niech się biją o Ciebie. Na końcu wybierasz najlepszą.

Warto wstawić się osobiście aby pokazać, że rzeczywiście jesteś zainteresowany. Jest to proces który trochę trwa, ale takim działaniem jesteś w stanie dość dobre warunki wynegocjować.

Co do zniżki ze względu na pracę to nie pomogę. Generalnie ze zniżką czy bez sposób jest taki sam.
corollaauto
Nowicjusz

06 Kwi 2025, 13:40

corollaauto napisał(a):Poproś kilka salonów o ofertę danego modelu. Następnie wybierz najlepszą dla Ciebie i wyślij do pozostałych salonów prosząc o kontrofertę
Ja bym tak zrobił i szukał gdzie znajdę najlepszą ofertę.

Współwłasność to uwiązanie poza tym żeby później się nie okazało że będzie trzeba zapłacić podatek od darowizny połowy samochodu itd. W tym przypadku uważam że najlepiej wziąć na siebie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Publica 1961 rok
    Po sukcesie modelu SA Toyota pracowała nad nowym małym autkiem miejskim na rodzimy rynek. W 1961 roku w sprzedaży pojawiła się Toyota Publica. Oferowana z nadwoziami sedan, kombi, cabrio, a nawet pick-up, szybko okazała się ...
    [2018] Toyota RAV-4
    Kolejna generacja SUVa od Toyoty. W Europie będzie oferowany w podobnej gamie silnikowej co obecna, czyli 2,0 benzyna i 2,5 hybryda. Nie należy spodziewać się diesli z których Toyota się wycofuje. Wg mnie zmiany we ...