Re: PUNTO II Problem z nowym nabytkiem

26 Lut 2007, 21:58

Witam.
Kilka dni temu kupiłem Punto II 1,2 , 16V, 2002r.
Samochód posiada gaz sekwencyjny.
Mam małe problemy. Kiedy auto jest zimne zapala bez problemu. Może stać całą noc na mrozie i pali od pierwszego razu. Problem pojawia sie gdy samochód zgaśnie mi na przykład na skrzyżowaniu podczas ruszania. Wtedy mam poważne problemy z uruchomieniem silnika.
Ostatnio edytowany przez qessi, 28 Lut 2007, 19:31, edytowano w sumie 1 raz
qessi
Nowicjusz

• 27 Lut 2007, 11:11

Cześć,
    Według mnie przyczyna leży gdzieś w układzie paliwowym.

Co do uruchamiania na gazie to jest to zły pomysł. Przede wszystkim grozi to uszkodzeniem parownika. W wyniku rozprężania się gazu w niepodgrzanym parowniku szybko obniża się temperatura, co wcześniej czy później doprowadzi do uszkodzenia gumowych membran. Objawami takiej usterki mogą być problemy z rozruchem, nierówną pracą silnika, zwiększonym zużyciem gazu itd.

Jeśli chodzi o spalanie to przy sekwencyjnym wtrysku nie powinno wynosić więcej jak 8-9 l. Bo Punto w mieście pali ok.8, a na gazie spalanie zawsze jest troszke większe, no ale z drugiej strony przy sekwencji wzrost spalania powinien być mniej odczuwalny niż w przypadku instalacji mieszalnikowych I i II gen.

Pozdrawiam.
    arek_89
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kupno nowych opon. Wybór sercem czy rozumem?
      Dobre ogumienie to takie, które dzięki swoim parametrom umożliwia właściwe prowadzenie pojazdu oraz zapewnia skróconą drogę hamowania. Jak poznać takie produkty planując jego zakup? Czego unikać? Na co zwrócić ...