Renault Megane I Żarówki

25 Gru 2013, 23:24

Witam
Pytanie może błahe, lecz jestem laikiem w tych sprawach. Mianowicie chodzi o barwę świateł mijania. Po poprzednim właścicielu auta zostały mi światła mijania o barwie niebieskiej/białej xenonowej. I przez te żarówki miałem problemy z przejściem przeglądu, a dzisiaj policja zatrzymała mnie na kontrolę i pouczyła. Wiem, że światła o takiej barwie mogą mieć tylko auta które mają spryskiwacze do tych żarówek oraz samopoziomowanie czy coś w tym stylu ;) Chciałbym wymienić te żarówki na takie o barwie białej, nie żółtej, nie niebiesko/białej, a po prostu białej, dozwolonej. Szukam na allegro takich, rzekomo są białe lecz mają dopiski "xenon", i coś czuję, że ta ich "biel" jest taka sama jak "biel" moich obecnych żarówek.
Drodzy użytkownicy, czy moglibyście mi polecić jakieś żarówki o białym świetle, ewentualnie link do aukcji ? Lub może jakie żarówki mają taką barwę (4000k czy coś w tym stylu)
Pozdrawiam i wesołych świąt :)
Shozo
Obserwowany

Auto: Renault Megane I

26 Gru 2013, 13:43

Jakie masz tam światła - ksenony czy normalne halogenowe? Sprawdz co pisze na kloszu - powinna być literka E z cyferką lub cyferkami i obok literki HC lub HR lub HCR lub DC lub DR lub DCR.
Dlaczego pytam - możesz mieć ksenony, pseudoksenony lub poprostu halogeny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Gru 2013, 12:58

E04HCR
Shozo
Obserwowany

Auto: Renault Megane I

28 Gru 2013, 00:26

Masz więc reflektory halogenowe. Z tego co piszesz, poprzednik wstawił pseudoksenony. Musisz więc wywalić instalcję pseudoksenonów i włożyć normalne żarówki halogenowe. Do świateł mijania jak się nie mylę są H7 a do drogowych H1. No chyba, że masz H4. Można to poznać po miejscu na reflektorze, gdzie wkładasz żarówkę. Ewentualnie te żaówki co tam są, też będą mieć taki kołnierz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Lut 2014, 11:31

Co do ksenonów to polecam wam sklep Xenon serwis. Znajdziecie tutaj wszystko co związane z oświetleniem ksenonowym.
reset
Nowicjusz

Auto: Audi a3