Samochód dla świeżaka za 6-7 tys

14 Cze 2009, 14:51

Witam, planuje zakup samochodu za 6-7 tys zł, będzie to mój pierwszy samochód, zależy mi przede wszystkim na oszczędności dlatego musi posiadam instalacje gazową, oraz najlepiej byś jak najmłodsze a zarazem mało awaryjne. Moje typy to: Daewoo Lanos, Renault Megane Coupe, Volkswagen Polo, Opel Astra. Który z tych samochodów będzie najlepiej opłacalnym? Nie zależy mi na szpanowaniu itp. tylko na tym aby posiadać w miarę dobre i ekonomiczne auto.
d0m3l
Początkujący

Miejscowość: Radom

14 Cze 2009, 14:58

Lanos z silnikiem 1,5L + lpg. Stosunkowo młody, niezajechany przez młodego kierowcę który próbował jeździć nim jak bolidem f1 (tak niestety często jest w wypadku civiców i golfów), prosta bezawaryjna konstrukcja, mnóstwo części, silnik lubiący gaz. Nie znajdziesz nic co by lepiej odpowiadało twoim warunkom.

Co do pozostałych typów:
Megane coupe bym sobie darował - sporo negatywnych opinii, mało praktyczne no i zawsze to coupe lubiane przez młodych ludzi (patrz komentarz o civicach i golfach). Lanos na pewno będzie bardziej bezawaryjny.
Astrę postawiłbym na drugim miejscu - Podobnie jak lanos lubi gaz ale możesz mieć problemy z korozją czego w lanosie nie powinieneś uświadczyć
Polo też jest ciekawą propozycją ale nie wiem jak reaguje na gaz więc nie będę oceniał.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

14 Cze 2009, 16:30

Cześć!
Bardzo fajnie, że nie masz uprzedzeń co do marek (i daewoo i francuz- bardzo dobrze) jak większość ludzi tutaj co sądzą, że japońce są tylko dobre.
Oczywiście, że Daewoo Lanos. Podrzuce Ci jakieś przykłady :)
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
jakie ładne Lanosy ^^
UDANEGO WYBORU!
Loosmo
Początkujący

14 Cze 2009, 16:50

Loosmo napisał(a):Cześć!
Bardzo fajnie, że nie masz uprzedzeń co do marek (i daewoo i francuz- bardzo dobrze) jak większość ludzi tutaj co sądzą, że japońce są tylko dobre.
Oczywiście, że Daewoo Lanos. Podrzuce Ci jakieś przykłady :)
[link do oferty na Allegro wygasł]
jakie ładne Lanosy ^^
UDANEGO WYBORU!

Dzięki za opinie i przykłady, ale jak już wybrałbym lanosa to w wersji hatchback: o tutaj bardzo ładny przykład [link do oferty na Allegro wygasł]
d0m3l
Początkujący

14 Cze 2009, 18:16

Kaczor dobrze ci podpowiada. Dołożę jeszcze Almerę 1,4 lub Ibizę 1,4. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

14 Cze 2009, 20:25

wy chyba zartujecie przeciez Lanos to straszne dziadostwo i nie naskakujcie na mnie bo wiem co mowie, znam paru wlascicieli Lanosa i tylko jeden jest w miare zadowolony podkreslam w miare glownie dzieki cenie. Ja bym na twoim miejscu wybral Astre sa to naprawde dobre samochody albo cos z Toyoty czy Mazdy
lamps17
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Volkswagen Touareg - wyznacza drogę
    Nowy Touareg - model trzeciej generacji jest kolejnym ważnym elementem wielkiej ofensywy Volkswagena. Samochód zajmujący miejsce na samym szczycie oferty marki, swoją wyrazistą stylistyką, innowacyjnymi technologiami ...

14 Cze 2009, 20:44

Co ty gadasz Lanos jest niezły, poczytaj ile osób go tu poleca i potem się wypowiedz.
Loosmo
Początkujący

14 Cze 2009, 21:08

Loosmo napisał(a):Co ty gadasz Lanos jest niezły, poczytaj ile osób go tu poleca i potem się wypowiedz.

ja tez moge napisac ze jest lepszy od Mercedesa czy Lexusa ale to nie prawda dlatego pisze to co wiem, nigdy w zyciu nie kupie zadnego Daewoo bo sa to jedne z najgorszych aut juz wole kupic cos starszego i w gorszym stanie bo i tak wiecej wytrzymie.
Jesli nie wierzysz to zapytaj jakiegos dobego mechanika
lamps17
Nowicjusz

14 Cze 2009, 21:18

Kolego podaj jakieś konkrety bo na razie piszesz, że lanos jest zły bo to dziadostwo a pogląd ten argumentujesz faktem, że wiesz co mówisz i znasz kilku właścicieli którzy także uważają podobnie. Masło maślane. Dlaczego dziadostwo? Jak każdy samochód i ten ma swoje wady:
Bez gazu dużo pali, nie jest zbyt szybki, wygląda raczej spokojnie niż dynamicznie, w opinii wielu ludzi jest po prostu brzydki, nie można zaszpanować przed znajomymi ,że mamy niemca czy japońca ale nie tego autor tematu szuka. Samochód ma być tani zarówno w zakupie jak i eksploatacji, być jak najmłodszy i nie psuć się - do tego opisu nie pasuje lepiej nic innego niż lanos z gazem. Zobacz ilu ludzi na forum go poleca. Widziałeś kiedyś na ulicy zardzewiałego lanosa? Ja nie a astrę czy toyotę owszem i to nie raz. Proponujesz toyotę, a odpowiedz sobie na pytanie z którego roku będzie taka toyota za 6 tysięcy. 95? 96? Jaki będzie miała realny przebieg? 300 000? Napisz co znajomym nie odpowiada w lanosie i dlaczego go odradzasz, bo na razie twoja wypowiedź nie jest niczym poparta.

Do autora:
Pomyśl jeszcze nad fiatem bravo/a. Może się psuć nieco częściej niż lanos ale powinien nieco mniej palić szczególnie w wersji 1,2. Części też są taniutkie.
Ostatnio edytowany przez KaczorLSM 14 Cze 2009, 21:35, edytowano w sumie 2 razy
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

14 Cze 2009, 21:21

Kaczor dobrze mówi! A w przypadku Kaczorów to rzadkość...
sebapolek
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

14 Cze 2009, 21:26

a zastanawiales sie nad oplem corsa??
felipemassa2
Początkujący

Miejscowość: Poznan

14 Cze 2009, 21:31

felipemassa2 napisał(a):a zastanawiales sie nad oplem corsa??

Corsa to raczej taki mniejszy samochód, zależy mi na czymś średniej wielkości, żeby potem nie było problemu jechać w parę osób na wakacje nad morze np.

Aczkolwiek można by pomyśleć o czymś z małym silnikiem do 1.3 ze względu na cenę ubezpieczenia, bo od 1.4 już sporo wzrasta a przy wieku poniżej 25 lat to już są duże kwoty rzędu 1200-1600zł, ale znowu taki silnik 1.2-1.3 z gazem to podejrzewam, że będzie bardzo słabiutki.
Ostatnio edytowany przez d0m3l, 14 Cze 2009, 21:32, edytowano w sumie 1 raz
d0m3l
Początkujący

14 Cze 2009, 21:31

Lanos trochę większy a przy gazie oszczędność ta sama...
sebapolek
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

14 Cze 2009, 21:32

opel corsa np. [link do oferty na Allegro wygasł]
felipemassa2
Początkujący

Miejscowość: Poznan

14 Cze 2009, 21:33

KaczorLSM jesli nie widziales zardzewialego lanosa to malo widziales a jesli chodzi o awaryjnosc to w lamosie psuje sie praktycznie wszystko nawet nie bede wymienial bo lista bylaby dluga, jesli Lanos jest dobrym samochodem to wytlumacz mi dlaczego tak traci na wartosci i jeszcze jedno piszesz ze wada lanosa jest wyglad ze nim nie zaszpanuje, wg mnie jest calkiem ladny i jesli chodzilo by o wyglad to ja bym go wybral
lamps17
Nowicjusz