Samochód używany do 25 tysięcy złotych.

30 Sty 2021, 16:37

Witam,

nie znam się jakoś dobrze na samochodach, stąd moja wizyta na tym forum. Planuję zakupić swój pierwszy samochód i auta, które na tą chwilę przykuły moją uwagę to:

1) Renault Megane 3 w wersji Coupe.
2) Seat Leon 2
3) Citroen C5 3

Proszę Was o opinie na temat wyżej wymienionych modeli, czy są warte zakupu, ale także o dodanie własnych propozycji od Was. Myślę, że na podstawie tych 3 propozycji łatwo można stwierdzić jakie auta mnie interesują. Dodam, że interesują mnie silniki benzynowe. (Bez LPG).

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich!
deden
Obserwowany

30 Sty 2021, 17:41

deden napisał(a):Myślę, że na podstawie tych 3 propozycji łatwo można stwierdzić jakie auta mnie interesują
Nie takie to proste bo to zupełnie trzy różne auta :)

W Megance III jak szukasz w miarę niskich kosztów eksploatacji, powinieneś postawić na wolnossące silniki benzynowe 1.6 16V lub 2.0 16V.

W Leonie II większość benzyn to TSI które mają nie najlepsze opinie, są jednak jeszcze dwa motory 1.4 i 1.6 ale ten pierwszy pomimo że uchodzi z trwały to jest za słaby do tego samochodu. Drugi spisuje się już lepiej ale mocą ciężko mu dorównać TSI jednak dużym plusem będą niższe koszty utrzymania.

Citroen C5 to najbardziej komfortowe auto z wymienionych i największe. Tu chyba najlepszy był silnik 2.0i przed 2010 rokiem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Toyota RV-2 - sportowy kamper
    Wielkie sportowo-turystyczne coupe, które jednocześnie może pełnić rolę praktycznego domu na kółkach? Wszystko to brzmi bardzo nierealistycznie, ale ten samochód istniał naprawdę! Oto Toyota RV-2! Sportowy ...