Rokiko napisał(a):Musisz szukać auta z nadwoziem kombi jak Ci zależy na dużym bagażniku.
Porozmawiałem jeszcze ze znajomymi i obejrzałem sobie bagażnik Citroena C4 z 2016 roku. Okazuje się że po złożeniu siedzeń przestrzeń bagażowa jest naprawdę spora, także zasadniczo kombi nie jest jednak koniecznością. Może być to też hatchback z dobrą organizacją bagażnika, by szło złożyć łatwo siedzenia i zyskać miejsce w razie potrzeby.
Rokiko napisał(a):Jeździsz więcej w trasy czy raczej głównie miasto?
Ogólnie rzecz biorąc pracuję zdalnie, więc codziennych dojazdów do pracy po kilka km nie ma. Normalnie jadę na miasto 2-3 razy w tygodniu na miasto (5km w jedną stronę), a co 2-3 tygodnie robię trasę 150-250km w jedną stronę. Szukam nowego auta w sumie po to by móc zrobić czasami jakąś dłuższą trasę wakacyjną do 1000km w jedną stronę bez strachu że auto stanie w innym kraju. Nie przewiduję rocznie robić przebiegów większych niż 15000, raczej bliżej 10000.
Rokiko napisał(a):Inne samochody ze sporymi bagażnikami odpowiadające Kii Ceed którą wymieniłeś to np. Octavia czy Auris oba mają po 600 litrów.
Na Ocatvię patrzyłem, ale mam wrażenie że ceny Skody ostatnio poszły w górę nieproporcjonalnie do oferowanej wartości, dlatego też przestałem je uwzględniać w swoich poszukiwaniach. Co do Aurisa to opcja jak najbardziej otwarta - czy w tym przypadku jest inny automat niż w Avensis? Do tej pory jeździłem tylko na 2 automatach, w ww. Citroenie C4 i jeszcze w Fordzie Explorer z 2016 - oba były dla mnie wygodne. Pytanie też czy Auris jest w czymś wyraźnie lepszy niż Ceed?
Czy któreś z wymienionych wyżej aut wyróżnia się na tle innych na tyle by skupić uwagę na jego szukaniu?