Seat Arona - brać czy nie brać?

05 Cze 2025, 10:06

Cześć !
Wypatrzyłem sobie Seata Aronę, auto używane ale na gwarancji. Mały przebieg bo tylko 16000. W ogłoszeniu wszystko ładnie fajnie, ale wysłałem człowieka żeby sprawdził auto i wyszły błędy diagnostyczne.
Część błędów z powodu rozładowanego akumulatora, ale dwa które mnie mocno zmartwiły:
1. Błąd systemu odpowietrzania Par Paliwa
2. Czujnik ciśnienia olejowego.
Oba pojawiły się tylko raz.
Czy myślicie że jest się o co martwić?

Ps
Wstawiam zdjęcia z komputera diagnostycznego z omawianymi błędami.

Pozdrawiam
Kuba
Kubazs
Nowicjusz

05 Cze 2025, 10:36

Dopiero tutaj udało mi się dodać wszystkie screeny 1 i 2 błędu
Kubazs
Nowicjusz

05 Cze 2025, 21:22

Przy tak niskim przebiegu to trochę sporo tych błędów no i ciekawe czemu niski stan oleju i ciśnienie oleju to jest zastanawiające.

Z którego roku ta Arona? Sprzedaje ją pierwszy właściciel?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Cze 2025, 21:41

Arona z 2023. Rok ktoś nią jeździł, i od grudnia jest w firmie leasingowej. Jest to model z tego ogłoszenia konkretnie:
https://mmcars.pl/oferta/seat-arona-2023-33753
Kubazs
Nowicjusz

05 Cze 2025, 21:51

Warto sprawdzić dobrze ale raczej powinno być ok i być może tu problemy pojawiały się jakieś bo padła bateria i teraz trzeba by było przejechać się i sprawdzić. Sprawdź czy auto miało chociaż jeden serwis w ASO?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Cze 2025, 22:27

Ok, dzięki :ok:
Kubazs
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Autolaweta na bazie - Toyota Land Cruiser serii J7
    Toyota Land Cruiser serii J7 znana jest jako praktyczna i niezniszczalna terenówka, wykorzystywana do najcięższych prac – od kopalni, przez wojsko, po służby ratunkowe i miejskie. Dobrym przykładem jest ciekawy ...

07 Cze 2025, 09:44

Brać! Jak nie brać?
Amur65
Nowicjusz

07 Cze 2025, 11:23

Kurde jakoś boję się scenariusza że wezmę prawie nowe auto, a i tak będę musiał latać regularnie do aso. Ja wiem że czasy motoryzacyjne się zmieniają, ale czy prawie nowe auto nie powinno być bez wad i błędów?
Kubazs
Nowicjusz

07 Cze 2025, 12:37

Kubazs napisał(a):ale czy prawie nowe auto nie powinno być bez wad i błędów?
te czasy się już skończyły i nie wrócą
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Cze 2025, 13:07

Przykra racja. Ale to chociaż dobrze wybrać taki egzemplarz co ma najmniej tych błędów albo najmniej poważne.
I to mi właśnie trudno ocenić
Kubazs
Nowicjusz