Seat Cordoba 1998r. SDI. Czy warto? Zdjęcia. Do oceny!

16 Wrz 2010, 22:38

Witam!

W końcu nadszedł ten moment w którym mam zamiar kupić swoje pierwsze autko.

Z racji tego że jestem uczniem i auto będzie głównie służyło mi do dojeżdżania codziennie do szkoły (15km w jedną stronę) padło na silnik SDI. Osiągi tego silnika może nie powalają ale mi głownie zależy na trwałości i oszczędności a ten silnik spełnia w 100% te założenia. Długo się zastanawiałem czy nie lepiej poszukać czegoś w gazie ale jakoś nie mam zaufania do gazu...

Mój budżet to około 8500zł na wszystko, tzn. Auto, opłaty, wymiana podstawowych części po zakupie.

Po kilku dniach poszukiwań znalazłem ogłoszenie w gazecie z sąsiedniego miasta na temat Seata Cordoby 98' z bardzo fajnym wyposażeniem (Klimatyzacja, el.szyby, wspomaganie, alusy) Sprzedający użytkował samochód rok i musi zamienić na większy (Dzieci)

Teraz moja prośba do forumowiczów żeby zobaczyli na zdjęcia czy "mniej, więcej" wszystko jest ok z autem, bo co dwie (a w tym przypadku mam nadzieje że i więcej) głowy to nie jedna ;D

W Weekend mam zamiar jechać pooglądać auto, przejechać się i wtedy zobaczymy ale teraz bardzo proszę o wasze opinie na temat tego modelu.

Pod spodem wstawiam linki do zdjęć.

[tymczasowy link do zdjęcia niedostępny]

Z góry dziękuję za odpowiedzi i Pozdrawiam! ;D

Aha zapomniałem dodać że auto ma przejechane 192 tyś.
Wacek_13
Początkujący

Miejscowość: Jaworzno

16 Wrz 2010, 22:58

Ładnie utrzymany lakier. Opadnięty zderzak z lewej strony... Ogólnie to raczej ok. Nie pasował mi z początku prawy bok, ale chyba w Cordobach tak to spasowanie drzwi wygląda.
fragman_91
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

16 Wrz 2010, 23:31

Wygląda przyzwoicie, ale uważam że za te pieniądze można kupić coś fajniejszego. Szczególnie chodzi mi o silnik. Nie bałbym się na Twoim miejscu gazu i przemyślał wybór. Ale to tylko moja sugestia ;)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

17 Wrz 2010, 00:16

Yhm...

wszystko jest jeszcze do przemyślenia, nigdy jeszcze nie jeździłem silnikiem SDI i może być tak że po jeździe próbnej całkiem mi nie przypasuje i jednak zdecyduje się na ten gaz

Kierunkowskaz, a miałbyś dla mnie jakieś typy jeżeli chodzi o auta z gazem?

[ Dodano: 17 Wrzesień 2010, 00:25 ]
Kierunkowskaz, po Twojej odpowiedzi zrobiłem szybki przegląd aut z gazikiem na allegro z mojego rejonu i znalazłem 3 Vectry:

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co o nich sądzicie? Vectry od zawsze mi się podobały ale na benzyne mnie nie stać a na ten gaz może jednak dam się namówić...
Wacek_13
Początkujący

17 Wrz 2010, 00:34

Wacek_13 napisał(a):Yhm...

wszystko jest jeszcze do przemyślenia, nigdy jeszcze nie jeździłem silnikiem SDI i może być tak że po jeździe próbnej całkiem mi nie przypasuje i jednak zdecyduje się na ten gaz

Kierunkowskaz, a miałbyś dla mnie jakieś typy jeżeli chodzi o auta z gazem?

[ Dodano: 17 Wrzesień 2010, 00:25 ]
Kierunkowskaz, po Twojej odpowiedzi zrobiłem szybki przegląd aut z gazikiem na allegro z mojego rejonu i znalazłem 3 Vectry:

Co o nich sądzicie? Vectry od zawsze mi się podobały ale na benzyne mnie nie stać a na ten gaz może jednak dam się namówić...

Vectrę z gazem mógłbym Ci z czystym sumieniem polecić, ale taką po liftingu z 98 roku... Była lepiej zabezpieczona przed rdzą i usunięto wiele usterek "wieku dziecięcego". Poza tym jest ładniejsza. Korozja to największa wada tych aut, więc czasem nawet warto dołożyć trochę kasy i stać się posiadaczem ładnego i wygodnego samochodu. Za 10-11 tysięcy możesz ładną Vectrę B z silnikiem diesla dorwać...
Ogólnie wersje po liftingu to tak od 9 (to niezbędne minimum...) wzwyż... Uwierz, że warto.
Jeśłi nie boisz się jeździć dużym autem i tylniego napędu super byłaby Omega. Tutaj spokojnie zmieścisz się w 8.5 tysiącach. Polecam trwały i dynamiczny silnik V6 2.5. Z sekwencyjną instalacją jest mocny i oszczędny. Samo autko to najwyższa liga pod względem komfortu, prowadzenia i wyposażenia w tej klasie cenowej. No i rdza się go nie ima tak jak Vectry B sprzed FL.
Warunek? Omega musi być wyprodukowana po liftingu, który to miał miejsce w 97 roku.
fragman_91
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

17 Wrz 2010, 09:04

Witam kolege z Jaworzna i nawet chyba wiem kogo :mrgreen:
Ostatnio edytowany przez Barol, 17 Wrz 2010, 11:00, edytowano w sumie 1 raz
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi RS 6 Avant - 700 Nm momentu obrotowego i 560 KM mocy
    W polskich salonach Audi można już zamawiać najnowszy, sportowy model z Ingolstadt – RS 6 Avant . Ten wyjątkowy samochód to połączenie 412 kW (560 KM) mocy i 700 Nm momentu obrotowego , z ogromnymi walorami użytkowymi ...
    VW Amarok, pick-up klasy premium, z nową stylistyką
    Pierwsze szkice zaprezentowane przez dział stylistyczny Volkswagen Samochody Użytkowe pokazują, w którą stronę zmierzają projektanci: Volkswagen Amarok ma być autem klasy premium wśród pick-upów swojego ...

17 Wrz 2010, 10:35

Wacek_13 napisał(a):Kierunkowskaz, po Twojej odpowiedzi zrobiłem szybki przegląd aut z gazikiem na allegro z mojego rejonu i znalazłem 3 Vectry:

Właśnie ten model miałem na myśli jak zobaczyłem że masz na wydanie 8,5 ;) Polecam szczerze, sam kupiłem niedawno i nie zawiodła jeszcze nigdy ;) Tylko że nie z silnikiem 1,6 - wg mnie optymalny jest 1.8 lub 2.0 ;)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

17 Wrz 2010, 11:31

A co byś powiedział na to:
Barol
Awatar użytkownika

17 Wrz 2010, 15:16

Dzięki wszystkim za odpowiedz.

Niestety te 8 i pół kółka to już jest maksimum...

fragman_91, Na wersje po liftingową nie stać mnie niestety, dużych aut się nie boję, a nawet wolę bardziej niż te mniejsze, + napęd na tył ;D miodzio, rozejrzę się za taką omegą.

barol91, Dzięki za propozycje ale z tego co wysłałeś to jedynie zastanowię się nad tą almerą bo reszta to albo za stare, albo Diesle (z Turbiną a takiego nie chce) albo z komisu :P

A co powiecie konkretnie o tych 3 Vectrach które wysłałem wcześniej? warto jechać je obejrzeć?

Aha, i takie pytanie: na co zwracać szczególną uwagę kupując auto na gaz? wiem że musi być wbite do dowodu rejestracyjnego że auto jest napędzane gazem, ważność butli, i co jeszcze?
Wacek_13
Początkujący

17 Wrz 2010, 15:34

1.Jedno foto to za dużo nie powiem.
2.Nie powiem bo wygląda ładnie i na zadbaną,myśle że możesz obejrzeć.
3.Niewiem czy nie walona z przodu i chyba nawet na masce ruda wychodzi (1foto-tuż nad lampą).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

17 Wrz 2010, 17:22

Uwazam, ze SDI na Twoje warunki to dobry wybór, 15km to dość krótka trasa, w sumie nie wiem czy powiedzmy zimą auto z lpg aż tak by sie opłacało. Aczkolwiek na lpg za wiele sie nie znam to przyzam :) A silnik jak sam wiesz oszczedny i trwaly.
Ta cordoba podoba mi się, wyglada ok.
PS. Widze, ze jezdzisz astra 1.4, moze ktos z forum porowna osiągi SDI i takiej astry? Nie mowie o danych katalogowych. Zalezy Ci na lepszej dynamice?

A wracajac jeszcze do kwestii lpg, 16v Opla, a takie wlasnie są w Vectrach lubią sprawiać problemy po pewnym czasie uzytkowania. Musisz sie liczyc z tym, ze czesto ludzie ktorzy zakladaja do auta gaz sa centusiami i oszczedzaja rowniez na czesciach, serwisowaniu itp.
Oczywiscie nie jest to regułą, ale trzeba na to uwazac. Ja osobiscie bałbym się zakupić auto z gazem, wolałbym założyc juz sam instalacje.
parada2802
Nowicjusz

Miejscowość: Dolny Śląsk

17 Wrz 2010, 17:44

Kolega artur73 też jeżdzi taką Astra (1.4 60KM) tylko że on ma bude w kombi z tego co wiem.
Co do instalacji lpg to tutaj jest prawda,najlepiej jest kupić auto bez gazu i założyć go samemu bo nigdy nie wiadomo kto go zakładał i jak to auto jeżdziło.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

17 Wrz 2010, 18:11

Tak teraz jeżdżę Astrą 1.4 60km i na dynamikę nie narzekam choć jak to ja młody lubię czasami depnąć a te 60km pod maską nie powalają więc co do dynamiki to szukam czegoś podobnego lub lepszego.

Teraz przeglądając ofert na allegro natchnołem się na Fiata Punto II i zaskoczyły mnie ceny myślałem że ceny nie schodzą poniżej 10 000zł a tu znalazłem kilka ciekawych egzemplarzy od 8,5 - 9 i zastanawiam się czy to nie byłby całkiem dobry wybór ponieważ miał bym to co chce: Ładny wygląd, ekonomie (nawet jeżeli by to nie był gaz) i jako taką trwałość (trochę poczytałem i punciak nie ma najgorszych opinii)

Może ktoś miał okazję jeździć takowym, i jak taki punciak sprawował by sie na gazie?
Niby silnik 1.2 pali nie dużo ale jeżeli nie ma większych przeciw wskazań ku gazowi to zawsze by była jakaś oszczędność.
Wacek_13
Początkujący

17 Wrz 2010, 18:20

Ja czasami mam okazje jeżdzić Punto IIFL 1.2 60KM i jak na taką bude to te 60KM radzi sobie bardzo dobrze no i spalanie nawet niskie (w mieście zadowoli się nawet 7l) ale częściej mam okazje jeżdzić też Punto tylko że I generacji z silnikiem 1.2 75KM a to już jest inna bajka.Ale niestety obydwa są bez gazu więc niewiem jak to wypada.A wogóle to mam jeszcze jedną propozycje mianowicie VW Polo III,czarny,5drzwiowy,może kojarzysz bo codziennie stoi na rynku w centrum i z kartkami do sprzedania.
Barol
Awatar użytkownika

17 Wrz 2010, 18:53

kojarzę, nigdy mu się nie przyglądałem ale jak tylko będę w centrum to pooglądam.

Gdyby ktoś jeszcze miał jakieś info o tych punciakach to bym prosił ;D
Wacek_13
Początkujący