Seat Ibiza 1.2 pali sięABS, miga kontrolka hamulca ręcznego

15 Maj 2013, 12:31

Witam,
autko Seat Ibiza 1.2 2002, 12V, Pali się check,sonda lambda wymieniona spalanie normalne 5-6 litrów, po wymianie łożysk i zrobieniu zawieszenia zapalił się ABS- czujnik jest wymieniony- błąd skasowany, ale po pewnym czasie kontrolka się zapala,a teraz miga kontrolka od hamulca ręcznego, autko jeżdzi ale choinka na wyświetlaczu:( Prośba o pomoc!
seat2002r
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 2000
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: nie mam

15 Maj 2013, 17:35

seat2002r napisał(a):Witam,
autko Seat Ibiza 1.2 2002, 12V, Pali się check,sonda lambda wymieniona spalanie normalne 5-6 litrów, po wymianie łożysk i zrobieniu zawieszenia zapalił się ABS- czujnik jest wymieniony- błąd skasowany, ale po pewnym czasie kontrolka się zapala,a teraz miga kontrolka od hamulca ręcznego, autko jeżdzi ale choinka na wyświetlaczu:( Prośba o pomoc!

Wymienione zostały wszystkie czujniki abs? A kabelki ok? Podpiąć pod kompa, dopiero potem można myśleć w tym przypadku...
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

16 Maj 2013, 08:27

czujnik został jeden wymieniony, sprawdze te kabelki, dzięki, ale jest jeszcze sprawa, podczas jazdy nawet przy lekkim hamowaniu drży hamulec, wyglada tak jak by cały czas pracował ABS :(
seat2002r
Nowicjusz

16 Maj 2013, 15:02

seat2002r napisał(a):czujnik został jeden wymieniony, sprawdze te kabelki, dzięki, ale jest jeszcze sprawa, podczas jazdy nawet przy lekkim hamowaniu drży hamulec, wyglada tak jak by cały czas pracował ABS :(

Dobrze... Zacznijmy od tego... Masz 4 tarcze czy z przodu tarcze, a z tyłu bębny??? Czy może masz te "tarczo-bębny" z tyłu? Obstawiam że albo hamulce były robione ostatnio albo nie były robione od dawna. Albo były tylko zostały poddane konkretnemu przegrzaniu.

Wyjmij bezpiecznik od ABS i zobacz czy objawy nadal występują.

Jak samochód hamuje? Słabo? Pedał hamulca jest twardy lub wchodzi w podłogę???
Słychać jakieś stuki przy tym jak podskakuje pedał hamulca??? Może być też zapowietrzona pompa ABS, nie wiem jak wygląda jej odpowietrzenie w Seacie...

W BEZPIECZNYCH WARUNKACH - ZOBACZ CZY PRZY HAMOWANIU RĘCZNYM (NIE ZACIĄGANIU DO ZABLOKOWANIA KÓŁ - DELIKATNIE) WYSTĘPUJE TO DRŻENIE. JEŻELI MASZ BĘBNY Z TYŁU TO MOŻE BYĆ TEŻ NIE RÓWNOŚĆ NA BĘBNIE OD ŚRODKA...

Jeżeli tak to:

Trzeba przeczyścić styk tarczy z piastą (NIE SMAROWAĆ!!!), przeczyścić i nasmarować prowadnice w zacisku, wyczyścić tarcze benzyną (sprawdzić przy okazji czy nie są pęknięte, mogą być też krzywe ale tego drugiego raczej nie zobaczysz), leciutko przeszlifować klocki papierem ściernym, sprawdzić czy czujniki abs dobrze siedzą i czy są całe (i kable też, czujniki możesz wyjąć, przeczyścić styki i kostki, po czym włożyć jeszcze raz), na końcu poskładać do kupy.

NA KOŃCU PORZĄDNIE ODPOWIETRZYĆ CAŁY UKŁAD, DELIKATNIE UZUPEŁNIAJĄC PŁYN.

Jeżeli nie:

TO ZACZNIJ OD PORZĄDNEGO ODPOWIETRZENIA UKŁADU HAMULCOWEGO, DELIKATNIE UZUPEŁNIAJĄC PŁYN.

ZANIM COŚ Z TYCH RZECZY ZROBISZ TO NAJPIERW ODPOWIEDZ. NA RAZIE ZRÓB TYLKO TO CO JEST NA GRUBO-CZARNO. ODPOWIEDZ NA WSZYSTKIE PYTANIA... KONIECZNIE...

ACZKOLWIEK TO JEST PROBLEM Z UKŁADEM HAMULCOWYM. JEŻELI SIĘ NA TYM NIE ZNASZ (BO NIE WIEM CZY SIĘ ZNASZ ;)) TO NIEZWŁOCZNIE PODJEDŹ DO JAKIEGOŚ SERWISU, A FORUM TRAKTUJ RACZEJ JAKO WSKAZÓWKĘ ŻEBY CIĘ TAM NIE OSZUKALI. I PODŁĄCZ SIĘ POD KOMPA ŻEBY ŚCIĄGNĄĆ BŁĘDY!!! TE NA "GRUBO - CZARNO" I TAK ZRÓB I ODPOWIEDZ NA PYTANIA. TO BĘDZIEMY MIEĆ JAKIEŚ INFO JAKBY CHCIELI COŚ OSZUKAĆ ;). ALE WARTO ŻEBY ZOBACZYŁ TO JAKIŚ SPEC W REALU...

I NIE SZARŻUJ ZA BARDZO TERAZ SAMOCHODEM!!! PAMIĘTAJ ŻE MASZ PROBLEM Z UKŁADEM HAMULCOWYM!!!

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

16 Maj 2013, 16:40

seat2002r napisał(a):podczas jazdy nawet przy lekkim hamowaniu drży hamulec, wyglada tak jak by cały czas pracował ABS

Rok 2002 , silnik 1,2 , wychodzi że to Ibiza IV-ta. Tutaj łożyska do wersji z ABS są ze zintegrowanym pierścieniem magnetycznym. Ty łożyska wymieniałeś . Pytanie czy jesteś pewny iż są zamontowane właściwe. Wskazane jest podłączenie komputera i wykonanie jazdy próbnej z podglądem prędkości każdego koła.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

17 Maj 2013, 09:18

a więc tak....
Tarcze są z przodu, bębny z tyłu. Wymienione zostało łożysko w prawym przednim kole. Na pocztątku objawy był taki,w trakcie jazdy ( przy lekkim hamowaniu) że drżał pedał hamulca a po jakimś czasie zapaliła się kontrolka ABS ( no i ten hamulec ręczny zaczął mogać). Słychać łożysko z tyłu i czy to może być objawem złej pracy ABS???
posprawdzam to co napisałeś i podziele się wynikiem na forum:)
Dzięki za wskazówki :)
seat2002r
Nowicjusz

18 Maj 2013, 23:22

seat2002r napisał(a):Dzięki za wskazówki :)

Proszę, czekamy ;). A co znaczy że ręczny zaczął mogać :)???

Vermin
Stały forumowicz

20 Maj 2013, 11:28

A co znaczy że ręczny zaczął migać ???

kontrolka od hamulca ręcznego:(
seat2002r
Nowicjusz

21 Maj 2013, 17:51

seat2002r napisał(a):kontrolka od hamulca ręcznego:(

No ok. Ale przez ten czas byłeś u mechanika? Zrobiłeś to co Ci napisałem? Czy nie miałeś czasu i w ogóle nie korzystałeś z samochodu? Bo ja wciąż czekam na odpowiedzi z "grubego czarnego". Zrobisz jak będziesz chciał :). Podpowiedzi masz. Tak czy tak napisz co się okazało. Czekamy na info.

Vermin
Stały forumowicz

22 Maj 2013, 12:47

Autko stoi u mechanika, ma sprawdzić to co mi wskazałeś :)
Tak czy tak napiszę co się okazało :D
seat2002r
Nowicjusz

22 Maj 2013, 14:45

seat2002r napisał(a):Autko stoi u mechanika, ma sprawdzić to co mi wskazałeś :)
Tak czy tak napiszę co się okazało :D

Ok, bardzo się cieszę i czekam ;).
Vermin
Stały forumowicz