Seat Ibiza 2 FL 2001r. Dym z pod kierownicy, awaria

17 Sie 2017, 18:11

Witam wszystkich, mam mały problem. Jakis czas temu oddałam auto do naprawy bo nie działała klima, naprawili mi i dmuchała normalnie, ale po czasie zaczeła sie "zawieszać" i raz działała a raz nie, a teraz nie działa juz wgl. Dmucha, ale nie chłodzi. Po czasie zaczeło wariować radio, włączył sie sam tryb kasetowy i nie da sie go wyłączyć, chodzi tak jakby w środku była kaseta a nie ma. Później jak odpalałam auto to przez 3s. Chodziło i po chwili gasło i tak jest do teraz przy każdym pierwszym odpalaniu auta i jeszcze powiem, że tylko raz zaśmierdziało spalenizną. A dzisiaj odpaliłam auto, włączyłam światła i przez przypadek włączyłam długie światła i poleciał dym spod kierownicy przy przełączniku od kierunkowskazów. Co to może być? Proszę o pomoc!
SEATIBIZA2FL
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 05 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Ibiza 2 FL
Silnik: 1.4 MPI 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

17 Sie 2017, 20:08

Gdzieś jest zwarcie. Niestety nam tutaj ciężko będzie namierzyć usterkę. Trzeba mieć to naocznie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Sie 2017, 12:27

SEATIBIZA2FL napisał(a):oddałam auto do naprawy bo nie działała klima, naprawili mi i dmuchała normalnie, ale po czasie zaczeła sie "zawieszać" i raz działała a raz nie, a teraz nie działa juz wgl. Dmucha, ale nie chłodzi
Tu trzeba sprawdzić ilość czynnika w układzie chłodzenia być może układ jest nie szczelny i przez to cyklicznie klima przestawała się załączać.

SEATIBIZA2FL napisał(a):Po czasie zaczeło wariować radio, włączył sie sam tryb kasetowy i nie da sie go wyłączyć, chodzi tak jakby w środku była kaseta a nie ma
Radio jest oryginalne czy dokładane innego producenta?

SEATIBIZA2FL napisał(a):dzisiaj odpaliłam auto, włączyłam światła i przez przypadek włączyłam długie światła i poleciał dym spod kierownicy przy przełączniku od kierunkowskazów. Co to może być?
Tu prawdopodobnie zrobiło się jakieś zwarcie. W pierwszej kolejności trzeba by sprawdzić wartości bezpieczników czy są poprawne i czy czasem ktoś wcześniej nie włożył większego niż dozwolony amperaż bezpiecznika.
Następnie trzeba wymontować przycisk od awaryjnych i zlokalizować miejsce problemu "zwarcia" oceniając co tam dokładnie się stało.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

18 Sie 2017, 13:39

Radio jest oryginalne
SEATIBIZA2FL
Nowicjusz

18 Sie 2017, 15:55

SEATIBIZA2FL napisał(a):Radio jest oryginalne
Ok, to sprawdź na razie bezpieczniki i ten przełącznik.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

18 Sie 2017, 16:32

Dziekuje bardzo :)
SEATIBIZA2FL
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Załamanie pogody za kierownicą
    Z powodu zmiany klimatu może wzrastać częstotliwość występowania ekstremalnych zjawisk pogodowych. Gwałtowne burze, ulewy czy grad – takie warunki na drodze są zagrożeniem dla kierowcy i wiążą się z koniecznością sprawnego ...