Seat Leon II (2012) - kilak pytań po świeżym zakupie.

22 Sty 2024, 18:24

Cześć,

Od dzisiaj jestem właścicielem Seata Leona z 2012r, 1.6 TDI 105KM.
Mam kilak pytań co do niego.

1. Składane lusterka - czy te lusterka się jakoś programuje osobno? Otóż po wyłączeniu silnika, jedno lusterko od strony pasażera mi się składa, a od strony kierowcy nie. To znak, że jest uszkodzony silniczek czy raczej trzeba coś poklikać w opcjach?

2. Po popuszczaniu sprzęgła po zmianie biegu, coś w nim jakby chrobocze, a po wrzuceniu 4-ki to auto zbiera się jak czołg. Domyślam się, że po prostu sprzęgło jest na wykończeniu. Pytanie jest, jak się wam zbiera ten model?

3. Nie ukrywam, że auto dopiero co zjechało z palety i widać to zresztą, po stanie klocków. Zapewne w ten weekend zabiorę się za wymianę wszystkich filtrów i olejów. Jaki olej polecacie do silnika?
BlueCat
Nowicjusz

22 Sty 2024, 20:10

Ad.1 Jak składasz je z przycisku to oba działają?

Ad.2 Tu trzeb się przysłuchać dobrze bo to może być dwumas.

Ad.3 To silnik z kodem CAYC? Możesz tam wybrać olej OEM VW 0W30 lub taki który spełnia VW 504/507 np. Valvoline SYNPOWER 5W30 XL-III C3.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Sty 2024, 21:05

Ad. 1 Już je ogarnąłem. Myślałem, że jest to jedno popsute, ale wziąłem i ręcznie je złożyłem za pomocą pokrętła pośrodku mostu auta. Z tego co zauważyłem, to nie jest tak, że zamknę kluczem samochód i się złożą. Muszę przyciskać przycisk zamykania przez 3 sekundy.

Ad. 2 No właśnie podejrzewam coś z przełożeniem. Dosłownie dzień wcześniej testowałem taki sam model auta/silnika i pomimo tego, że tamten był zdecydowanie bardziej sponiewierany, to szedł jak zły. A ten, to taki mułek.

Ad. 3 Dzięki za podpowiedź.
BlueCat
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nocne przymrozki to zmora kierowców
    Nawet niewielkie przymrozki potrafią być zagrożeniem dla bezpieczeństwa jazdy. Zjawisko to może negatywnie wpływać na widoczność oraz zwiększać ryzyko poślizgu. Spadek temperatury powietrza poniżej zera może nagle skomplikować ...
    Renault Type B - 120 lat modelu
    Sztywny dach nadawał samochodowi zaskakujący wygląd jak na dzisiejsze normy. Był prawie równie wysoki co długi. Nadwozie miało długość 1,9 metra (czyli o 50 cm mniej niż nowoczesne Renault Twizy) i imponującą wysokość ...